Hejsan!

Alltså jag började tänka på en grej häromdagen, nu för tiden så ser man nästan aldrig nån ungdom som är ute. Alla sitter mest troligt inne med sina mobiler och skriver till varandra istället för att vara ute och umgås. Så jag blev lite nyfiken på hur mycket unga egentligen rör på sig. Så jag började söka lite på nätet.

Så jag läste på en sida som heter centrum för idrottsforskning. Där står det att man ska röra på sig i ungefär 1 timme om dagen och att det är endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna som når upp till det. Desto äldre man blir desto mindre rör man på sig och speciellt gäller det tjejer. De hade också i sin studie tagit med att det bara var 14 procent av flickorna i gymnasiet rör sig så mycket som man ska göra, de sitter alltså still i 80 procent av deras tid. Det är helt sjuk så lite unga som rör på sig. Att till och med fyra åringar rör sig för lite är ännu mer sjukt.

Eftersom jag tycker det här ämnet är så viktigt så sökte jag även lite till och såg då att Livsmedelsverket har skrivit såhär: Rör man sig minst 30 minuter varje dag löper man mindre risk för sjukdomar som typ 2-diabetes, benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Men att sitta stilla flera timmar i sträck ökar istället risken för dessa sjukdomar. Så att inte röra på sig har verkligen bara negativa effekter.

Men sen har vi ju den stora frågan… Vad är det som gör att unga inte rör sig lika mycket som de ska göra? Om jag bara skulle gissa skulle jag säga att det är mobilen som är största anledningen. Om mobilen bara skulle försvinna skulle det säkert bli många fler som gick ute istället för att vara inne. Alltså jag tycker verkligen att fler borde gå ut för hur svårt kan det vara att gå ut på en promenad i alla fall? Bara släppa mobilen, datorn eller vad man håller på med i en timme och gå ut. Världen går inte under bara för att man går ut och rör sig.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments