Kanelbullar i all ära, men om jag får välja så är vaniljbullar det bästa. Vad gillar ni bäst?
Här kommer recept på mina godaste vaniljbullar♥
Ät och njut!

Du behöver
ca 35 bullar

Deg
150 smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
13-15 dl vetemjöl

Fyllning
200 g rumsvarmt smör
1 dl vaniljsocker
1 dl florsocker

Pensling
1 dl vatten
1 dl socker
Pärlsocker

Gör så här
Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och rör ut den med degvätskan.
Blanda i sirap, salt och nästan allt vetemjöl och blanda till en smidig deg som lossnar från kanterna.
Täck över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.

Medan degen jäser så blandar du smör, vaniljsocker och florsocker till fyllningen.
Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och rulla ihop långsida mot långsida.
Skär ut 35 stycken lika stora bullar av degen. Lägg i bullformar på en ugnsplåt.
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Baka bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.

Koka upp vatten och socker tills sockret löst upp sig.
När bullarna tas ur ugnen så penslar du dem direkt med sockerlagen medan bullarna är på plåten.
Strö över pärlsocker.
Låt bullarna svalna på galler och sedan är det dags att provsmaka!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hoppas ni har en fin Alla Hjärtans Dag och kramas lite extra idag!
Det är också Alla Hjärtebarns Dag idag, en väldigt viktig dag tycker jag♥
Varför inte swisha 14 kronor eller mer till nummer 9005877 (Hjärtebarnsfonden), en självklarhet för mig!

Ikväll ska det lagas italiensk pasta till middag med överdrivet mycket riven parmesan.
Till efterrätt blir det chokladdoppade jordgubbar, en favorit hos både mig och min man.

Ha en fortsatt fin dag!

Likes

Comments

Snart är det Alla ♥ Dag. Hur brukar ni fira?
På alla hjärtans dag har jag en stående önskan till min man, en bukett vita liljor. Min favoritblomma.
Jag tycker den perfekta gåvan är en riktigt smarrig gofika tillsammans.
Baka dessa kladdiga chokladmuffins med marshmallows till din älskling, en kär vän eller varför inte kollegorna!
Kram på er.

Du behöver
24 st

2 ägg
5 dl socker
3 dl mjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
3 msk kakao
200 g smält smör
24 st marshmallows


Gör såhär
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl med bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Tillsätt mjölk och mjöl med ägg och sockerblandningen.
Rör ner det smälta smöret. Häll smeten i muffinsformar.
Tryck ner en marshmallow i varje muffins.
Grädda i 200 grader i 10-12 minuter.

Likes

Comments

Den här knaprigt smörstekta potatiskakan med löjrom och andra smarriga tillbehör är en favorit
Bjussa någon du tycker om på den här godbiten, en perfekt förrätt som kommer göra succé!!

Du behöver
4 portioner

250 g löjrom
2 dl crème fraîche
2 rödlök
1 knippe dill, färsk
1 citron
500 g potatis, fast
Salt
Smör och olivolja till stekning

Gör såhär
Finhacka rödlöken och skär citronen i klyftor.
Riv potatisen grovt på rivjärn, salta och krama ur vätska ur potatisen.
Smält smör i en het panna och ringla i lite olivolja.
Forma den rivna potatisen till tunna ”plättar” och stek gyllene med frasiga kanter.
Servera med löjrom, créme fraiche, rödlök, citron och dill.

Likes

Comments

Den här kolapajen är magisk!!
En klick lättvispad grädde till så är pajen komplett

Kolasåsen som man fyller pajen med är också jättegod att ringla över vaniljglass.
Världens enklaste kolasås!!

Pajskal
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
1/2 dl florsocker
1 äggula

Kolafyllning
75 g smör, smält
1,5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)

Garnering
2 pkt dubbel Daim

Till servering
3 dl vispgrädde


Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut pajdegen med fingrarna i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 minuter.

Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt.
Låt det puttra i ca 1 min. Tillsätt vispgrädde i kolasmeten, låt puttra i några minuter.
Häll kolafyllningen på pajskalet.
Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kolan segare).

Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen.
Ställ in pajen i kylen. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar.
Servera med en klick vispad grädde.

Likes

Comments

Knäck är för mig ett måste på gottebordet i jul
Hasselnötter är också jul för mig, så lite nötkross på toppen är pricken över i:et!
God Jul!

Du behöver
ca 75 stycken

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk ströbröd
2 msk smör
Hasselnötter

Gör såhär
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka utan lock.
Rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124 grader (ca 20-35 minuter).
Tillsätt ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Toppa med krossade hasselnötter. Låt stelna. Förvara i kyl.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.

Likes

Comments

Ingen jul utan lussebullar, eller vad säger ni?!
Jag skulle kunna äta lussebullar till frukost, lunch och middag. Love it!
Dessa gula godbitar med vaniljfyllning är galet goda.
Åk till affären och köp saffran, så har du snart andra adventsfikat klart

Saffransdeg
50 g jäst (för söta degar)
100 g smör
1 g saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1/2 tsk salt
11 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
Vaniljsocker
Vaniljextrakt

Topping
1 ägg till pensling
Pärlsocker


Gör såhär
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran.
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Lös jästen i degspadet. Tillsätt ägg, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta till en smidig deg (så att degen släpper i kanterna på bunken).
Låt degen jäsa under bakduk i 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta degen på ett mjölat bakbord.
Dela den i ca 30 bitar och rulla varje bit till en lång remsa.
Tryck den platt och bred på vaniljfyllningen. Rulla till lussebullar.

Lägg lussebullarna på plåt klädd med bakplåtspapper, låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 7-8 minuter.

Likes

Comments

En riktigt god juldessert som du måste testa.
Perfekt att göra i småportioner och servera på gottebordet på julafton

Du behöver
4 personer

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffra
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Krossade pepparkakor
Passionsfrukt

Gör såhär
Låt gelatinet ligga i vatten ca 5 minuter.
Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull.
Ta upp och lägg ner gelatinbladen i gräddblandningen tills de smälter.
Låt svalna och tillsätt vaniljsockret.
Häll upp i fina glas eller formar. Låt stelna i kylen minst 3 timmar.
Garnera med krossade pepparkakor och passionsfrukt.

Likes

Comments

Ingen jul utan julskinka♥
Första skinkmackan med en klick senap är något speciellt, håller ni med mig?
Här är mitt bästa recept på en saftig julskinka med en mycket god och enkel griljering.


Du behöver
1 färdigkokt julskinka
6 st pepparkorn
2-3 lagerblad
Vatten

1 dl svensk senap, blandad med colemans
2 äggulor
2 msk strösocker
1-2 dl ströbröd

Gör såhär
Lägg den färdigkokta julskinkan i en kastrull med kallt vatten, pepparkorn och lagerblad.
Det gör jag för att mjuka upp svålen lite så man lättare kan skära bort den + lite extra smak.

Griljering
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägg, senap och socker.
Pensla på griljeringen över julskinkan och strö på ströbröd.
Ställ in julskinkan i ugnen, ca 15-20 minuter tills skinkan fått fin färg.

Likes

Comments

Alltså!! Den här godbiten kan man inte få nog av, den är så galet god♥
Knäckig brieost med salta kex är såklart med på gottebordet i jul.

Du behöver

1 brieost (ca 600 g)
1,5 dl flytande honung
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
3 msk pressad clementinjuice
1 pkt göteborgs utvalda kex

Gör såhär
Slå honung, russin, nötter och juice i en liten kastrull.
Koka sakta till en sirapskonsistens och en fin gyllene färg.
Häll den varma knäcken över osten och servera direkt.

Likes

Comments