Header

Jag har sedan mitten på 2015, ungefär, intresserat mig för smart sparande och att få pengar att växa. Jag har lyssnat på många poddar som pratar om pengar och även läst en del böcker. Sommaren 2016 började jag investera i aktier och har även fyllt på med en del fonder också.

I tisdags var jag hos tandläkaren för rutinundersökning och senast jag var där, för ca 2 år sedan, så blev jag erbjuden att binda upp mig på tandvårdsförsäkring. Det skulle kosta 65 kr/månaden. Jag valde att inte göra det.

Varför? Jo, jag sparar dem 65 kronorna på ett eget konto istället.

Jag räknade lite på det: Det rekommenderas att man ska gå till tandläkaren med 1,5 års mellanrum, vilket betyder att jag skulle betala in 1170kr (18 månader x 65 kr) mellan varje besök. En undersökning hos tandläkaren kostar 810 kr + ca 250 kr extra för mig eftersom jag alltid får mycket tandsten. Fram tills att man fyller 30 år så får man ett vårdbidrag på 300 kr/år.

För min undersökning i tisdags fick jag betala 465 kr, jag hade 600 kr i rabatt eftersom det var två år sedan jag var där senast. På mitt tandläkarkonto fanns det 1560 kr.

Förstår ni vart jag vill komma? För mig känns det mycket härligare att sätta över pengarna på ett konto där jag själv har kontroll över dem, än att ge bort dom. Skulle jag ha signat upp mig på försäkringen så hade jag betalat 705 kr (1170-465kr) i onödan. Dessa pengar har jag istället kvar till nästa undersökning om 1,5 år + att jag kommer ha hunnit spara ihop ytterligare 1170 kr.

MVH en glad tjej med nyputsade tänder och många sparkonton, hehe

Likes

Comments

Den här veckan handlar främst om att jobba ikapp sånt som jag inte hann med under förra veckan, på grund av utställningen, och att komma tillbaka till mina rutiner igen. Jag har haft två fotograferingar, en i måndags i studion och en igår i palhuset, Göteborg. Igår kväll hann jag även klart med bokföringen för januari och februari. Det känns alltid lika skönt att få den gjord.

Jag försöker att boosta min kropp med nyttig och fräsch mat för att få tillbaka energin, jag lägger undan mobilen en stund innan jag ska sova för att varva ner ordentligt och igår morse mediterade jag i 10 minuter, det ska jag göra ikväll innan jag går och lägger mig också.

Idag har jag varit på ett roligt och intressant möte i Mölndal med Bull Investment Group angående ett projekt jag kanske ska vara involverad i. Sedan åt jag lunch med min gamla kollega William och pratade om ett utav hans företag. Jag gillar verkligen när jag får göra saker som fyller mig med energi, precis som idag.

När jag kom hem från Göteborg återkopplade jag lite samtal som jag missat under dagen, bland annat planering inför en företagsfotografering i början på mars. Det känns så himla skönt att bokningarna rullar in! Efter det gick jag till gymmet och rev av 5 km på löpbandet och tiden 31.06 är jag sjukt nöjd med efter två veckors vila. Nu börjar jag känna mig på banan igen!

Likes

Comments

Idag är det 24 dagar kvar till avresa och som jag längtar!

Vi hade en liten konferens i söndags där vi planerade mer detaljerat hur vi ska lägga upp vår resa och det sista vi bestämde var att vi ska utgå från Sydney, åka ner till Melbourne, via Adelaide och Alice Springs tillbaka till östkusten och Gold Coast.

Vi ska hyra bil och campa längst vägen, så jag håller på att ansöka om internationellt körkort. Man måste tydligen skicka in papper med godkännande från två personer, ett foto och sin underskrift. Det behöver jag ha gjort klart under den här veckan.

Mitt nya pass har kommit, mitt visum är godkänt och jag ska kolla upp lite mer om jag behöver vaccinera mig. Jag ska även kolla upp hur det funkar med drönare i Australien.

Jag tycker att vi har valt ut en väldigt bra rutt att köra eftersom vi både får se kust och land. Vid Alice Springs, mitt i landet ligger den kända klippan på bilden ovan och när vi kommer tillbaka till östkusten ska vi på festivalen Byron Bay Bluesfest. Jag har aldrig varit på en festival och det finns med på min bucketlist, så jag ser extra mycket fram emot att kunna bocka av det :D

Jag är så förväntansfull på naturen i Australien, på bilder man sett så ser det ju helt magiskt ut och jag gissar att det är ännu mer fantastiskt i verkligheten. Det enda jag är skeptisk till är ormar och spindlar, haha. Men sååå mycket roligt det kommer finnas att fota!

Jag har börjat fundera på vad jag ska ha med i min packning och just nu har jag verkligen svårt för att sätta mig in i det varma klimatet. Snön och kylan gör att det känns så himla långt bort med sol och värme, och att det är mindre än en månad tills jag kan gå med shorts och solbrillor känns helt galet!

Likes

Comments

Åh, jag vet inte vilken ända jag ska börja i, förra veckans utställning blev så himla lyckad! :D

Strax efter årsskiftet tror jag det var, som jag bestämde mig för att ha en islandsutställning 2.0. Den första hade jag i november och blev inte riktigt nöjd, så jag ville göra det igen och denna gången precis så som jag ville ha det in i minsta detalj.

Jag bestämde datum, tid och plats, 12-18 februari kl 15-19 i min fotostudio. Jag målade om skärmarna som jag köpte in till förra utställningen som är dom blev fräscha och fina, jag printade ut fler bilder och jag gjorde vägskyltar så att man skulle få en uppfattning om vart bilderna var tagna.

Jag fokuserade mycket på detaljer till den här utställningen, jag ville få det att kännas som att man var så nära Island det bara går, fast man fortfarande var på svensk mark. Jag lånade in kottar och små granar för att få in lite mer naturkänsla, jag letade upp låtar på spotify som var ljud från vattenfall och kvittrande fåglar.

I fönstret gjorde jag i ordning en liten camping-hörna med en karta som var märkt med platserna vi besökte, en fotogenlampa och tändstickor, min fina termos med europa-kartan på. Jag la även dit kottar, en gammal resväska, ett förstoringsglas, mina vandrarkängor jag hade på resan och en bild med min fotoutrustning på.

På långväggen hade jag byggt ihop en svart bergsklippa av hönsnät, tidningspapper, tapetklister och svart rödfärg. För att förstärka känslan av att besöka Island. Jag hade även gjort några små svarta stenar som jag placerade här och där.

På tv visade jag en filmsnutt från vår resa, man kunde sitta på en bänk med fårskinn när man tittade på den. Under tiden man tittade på utställningen fick man popcorn och cider att smaska på. Jag hade tända ljus för att få en mysig stämning och erbjöd handskurna kort som kunde köpas för 20 kr/st.

Under hela utställningsveckan hade jag en tävling där besökarna fick rösta på sin favoritbild, som dem då hade chans att vinna. Och vet ni vad? Det kom hela 156 besökande!!! Det är helt galet tycker jag! Jag är sååå himla nöjd!!! <3

Idag har jag plockat ner hela utställningen, städat studion och återlämnat lånade saker. Det känns så himla konstigt att det redan är över. Det tog så många timmar att planera och förbereda, och vips så att det borta! Men nu är jag taggad på att sätta ihop en utställning efter vår Australien-resa :D

Likes

Comments

Denna veckan har jag:

- Mött en 85-årig man med en keps som det stod YOLO på

- Tittat i fotoalbum med ett gammalt par, med bilder från deras islands-resa

- Ätit massa choklad

- Sovit dåligt

- Haft världens lyckorus tack vare alla besökare på min fotoutställning

- Planerat inredning för min nya lägenhet

- Druckit alkoholfria drinkar och röjt dansgolvet på nattklubb

- Haft mitt andra besök hos samtalsterapeut, känner mig två kilo lättare när jag går därifrån

- Panik-photoshopat en layout till flyers för bröllopsmässan i Göteborg


- Fikat med mamma i stan x2

- Blivit intervjuad av NLT (Nya Lidköpingstidningen)

- Blivit tillfrågad om jag vill vara moderator på en utvecklingskonferens för högskolorna i Skövde, Borås och Trollhättan

- Sänkt kraven på mig själv och låtit mig vila eftersom jag varit så trött

- Haft planeringssamtal med mina reskompisar om hur vi ska ta oss an Australien

- Hämtat ut mitt nya pass, ansökt om visum och om internationellt körkort

- Tagit fram ritblock och pennor, börjat skissa igen

- Varit på nätverksfrukost med BNI

Likes

Comments

Fotoutställningen har varit öppen i två dagar och jag är sååå nöjd, verkligen! Det har hittills kommit 28 personer och det är mer än vad jag förväntat mig. Allting känns så rätt och jag är så himla glad och nöjd över resultatet! <3

Men... Min energi är slut! Det känns som att jag skulle behöva sova en vecka i sträck. Igår sov jag till kl 9, då var jag tvungen att gå upp så jag skulle hinna göra mig i ordning till en möte med Gabriella, min nya fotokollega. Vi håller på att sätta ihop en fotokurs som vi ska ha i början på maj, en dag i Alingsås och en dag i Stenungsund.

Idag sov jag också till kl 9, och fast klockan nu är tjugo i tolv, så ligger jag fortfarande kvar i sängen. Jag är så trött! Jag åt noblesse till frukost och tittar på New girl, och eftersom utställningen inte ska öppna förrän kl 15 så kan jag ligga kvar här en stund till. Behöver bara kila förbi banken och växla kassan innan.

Detta är ju ändå det fina med att vara egenföretagare, jag kan vila lite extra när jag känner att jag behöver det.

Åh, vet ni vad jag har gjort idag? Ett nästa steg i utvecklingen av mitt företag! Jag har skickat ut en förfrågan om en praktikant eller assistent. Känns som att jag skulle behöva det några timmar i veckan. Hoppas på fin respons :)

Btw! Hur firar ni alla hjärtans-dag? <3

Likes

Comments

Denna veckan har jag:

- Fokuserat helt och hållet på förberedelserna av fotoutställningen

- Endast tränat ett pass

- Blivit nominerad till Unga Landsbygdspriset i Väst

- Börjat min ansökan på visum till Australien, men...

- De rekommenderar att man ska ha ett pass som är giltigt 6 månader framåt, mitt går ut i maj, så jag har vart hos polisen och fixat ett nytt

- Nördat inredning på alla vis

- Gått runt i arbetskläder och varit nerkladdad med målarfärg

- Blivit utsedd till månadens nätverkare för januari månad i BNI Grand Alingsås

- Sovit alldeles för lite

- Börjat fundera på om jag ska ta in en praktikant/assistent några timmar i veckan

- Blivit intervjuad av Knallebladet

- Haft en barnfotografering

- Gästat youtube-kanalen "Att läsa är att leva" och pratat om böcker

- Var gästföreläsare och domare i en tävling hos och för Vara fotoklubb

Nästa vecka så lovar jag att det blir bättre uppdatering! Då kommer jag ha mer tid :D

Likes

Comments

Måndag igen och jag tycker verkligen att veckorna går galet fort! Hela den här dagen har flugit iväg i sig och det känns som att resten av veckan bara kommer säga swooosh, borta! Nästa vecka ska jag ha fotoutställning med mina Islands-bilder igen och jag har ganska mycket kvar att fixa i studion, men det känns så himla kul!

Till veckans utmaning!

Visst värmer det lite extra i hjärtat när någon säger att du gjort ett fantastiskt arbete, har en väldigt fin skjorta på dig eller ser glad och härlig ut idag? Jag själv känner mig ofta lättare till mods om jag har en dålig dag och någon säger något snällt till mig. Ibland behöver man ju liksom en extra knuff för att tro på sig själv i en speciell situation, för att våga eller bara för att orka.

Så, min utmaning denna veckan är att ge två välvalda komplimanger varje dag. Något rakt från hjärtat som kan göra dagen lite härligare för en annan person. Är ni med mig? <3

Likes

Comments

Denna veckan har jag:

- Skypat med Miranda från andra sidan jordklotet och bokat resa till Australien!!!

- Haft tre fotograferingar

- Skickat in momsredovisningen för Q4 2017, med en omsättning på 55k, HELT GALET

- Köpt hönsnät och tapetklister så jag kan börja bygga kulisserna till fotoutställningen

- Varit på fotograf-fika med två goa tjejer i Göteborg

- Gått till en samtalsterapeut för första gången

- Lunchat med mina gamla kollegor på Francks och följde med när Martin hämtade ut sin nya bil

- Tittat på lägenhet i Alingsås

- Printat och satt upp de sista av de nya bilderna i studion

- Tittat på ett webinarie om Linkedin, vilket inte alls var bra, haha

- Tagit en ledig dag mitt i veckan

- Ätit fredagspizza med pappa

- Börjat bygga på kulisserna till utställningen

Likes

Comments

Det känns verkligen som att livet langar över allt jag vill ha just nu och att mycket positiva saker händer varje dag, igår fick jag både ytterligare en bröllopsfotografering för sommaren och ett erbjudande om en lägenhet i Alingsås. Yay!! Så imorgon ska jag helt enkelt på lägenhetsvisning :D

Det är en tvåa på 45 kvm i ett hus som byggdes för 3 år sedan och jag känner i hela mig att den är min! Jag tror ju på attraktionslagen och därför har jag redan börjat planera hur jag vill inreda den, hehe. För jag har ju liksom redan bestämt mig för att den är min. Sååå, mina inredningstankar går så här:

Kök

Jag vill ha ett ljust kök, helst vitt med bänkskiva av ek. Om det är möjligt vill jag ha ett runt bord och pinnstolar. Jag vill ha fina detaljer så som kokböcker, salt- och pepparkvarnar, posters. Och växter. Både på bord, bänk och i fönster.

Jag tycker även att belysningen är jätteviktig. Ofta så sitter det ett hemskt lysrör över diskbänken och finns en taklampa, men jag gillar mer små utspridda ljuskällor. Det ska va mysigt!

Jag ser fram emot att laga mycket god mat i mitt (förhoppningsvis) nya kök :D

Vardagsrum

Jag vill fylla mitt hem med naturnära färger. Vitt, svart, grått, brunt, beige, grönt och blått. Och i vardagsrummet vill jag främst ha grundfärgerna + grönt. Jag vill ha mycket textilier så att det känns ombonat, jag vill även här ha mycket växter och en bra ljussättning.

Jag är på jakt efter en superskön soffa och en bokhylla. Jag tror att jag vill ha soffan i en mörkare färgskala och i tyg, har dock väldigt svårt för alla modeller som finns idag. Tycker inte att någon soffa är speciellt snygg, om den inte kostar typ 30 000 kr vill säga, hehe. I min soffa vill jag i alla fall ha kuddar i olika storlekar och massor med filtar. Jag är ju alltid frusen av mig, och att då kura ner sig bland alla kuddarna med en mysig filt och en mugg te, det är typ det bästa!

Bokhyllan tänker jag mig ska vara låg, alltså under fönsterbrädan-låg. Och sträcka sig längst en hel vägg. Om man nu kan ha plats med det på 45 kvm, haha. Jag älskar ju böcker och köper dem alltid istället för att låna på biblioteket. Så jag kommer behöva en ganska bastant bokhylla för att få plats med alla.

Sovrum

Sovrummet vill jag ska kännas fluffigt och mysigt. En trygg plats där jag kan landa efter en hektiskt arbetsdag! Här vill jag satsa på grundfärgerna + blå detaljer. Det sägs ju att blått skapar en känsla av trygghet och tillit, det känns som att det är viktigast just i sovrummet. Att kunna slappna av ordentligt och känna sig hemma.

Jag vill ha ett sidobord till sängen och en lampa eftersom jag ofta både läser och skriver precis innan jag somnar. Idag har jag en ljusslinga runt fönstret vilket är otroligt mysigt så det skulle jag vilja ha i lägenheten också, men även en lampa precis vid sängen. I mitt sovrum hoppas jag på en rymlig och lättorganiserad garderob där jag får plats med alla mina kläder. Jag vill nog dock ha de plaggen jag använder mest på min vita klädställning.

Arbetsplats

Det händer ganska ofta att jag jobbar hemifrån och det jag har märkt nu när jag bor hemma hos mamma är att jag behöver en ordentlig arbetsplats. Så i lägenheten vill jag verkligen ha plats för ett skrivbord, bokhyllor och förvaringslådor.

En plats i hemmet där jag kan vara effektiv och fokuserad, där jag kan strukturera upp mina arbetstimmar och planera nya roliga projekt.

Summa summarum: Jag vill ha en mysig och ombonad lägenhet, med jordnära material och färger, med mysig belysning och genomtänkta detaljer. En plats där jag känner mig hemma - där jag kan planera mitt liv, bjuda hem vänner på vinprovning, läsa magiska böcker och spendera söndagar i sängen.

Det ska bli så spännande att titta på lägenheten imorn, jag håller er uppdaterade :D

Likes

Comments

YouTube
Matilda Kälström