Träning, hälsa, , Vardag

Godmorgon!
Denna onsdag har jag tagit en skön sovmorgon till nio😻. Gick sedan upp och åt frukost framför sprintstafetten i OS som håller på nu. Mysig morgon helt enkelt! En typisk frukost för mig just nu brukar bestå av ett kokt ägg och naturell yoghurt, eventuellt soyayoghurt med müsli och solrosfrön. Soyayoghurt är så jäkla gott, skulle det inte vara 10 kr dyrare än vanlig yoghurt skulle jag äta det oftare! Idag gjorde jag dock äggröra istället, det brukar jag göra när jag har tid att äta frukost lite längre och vill ha en mysig morgon. Egentligen tar det ju längre tid att koka ägg så där brister logiken lite, men äggröra känns lyxigare😂🙌🏻.
Dagen kommer väl annars bestå av att plugga till tentan som är på fredag. I förrgår bestämde jag att jag ska ta det väldigt lugnt dessa dagar med tanke på hur jag har känt mig. Det är liksom inte riktigt normalt för mig att bli trött av att gå till skolan, få helt ont i benen efter en normal löptur och dessutom har jag haft jätteont i kroppen när jag vaknat och inte alls vaknat utvilad. Det känns som ett tecken på att det var dags att ta det lugnt! Så de senaste dagarna har jag varit hemma väldigt mycket, inte tränat och knappt ens gått promenader. Det tar emot lite att knappt göra något haha, men jag märker verkligen att jag känner mig mycket mer som vanligt och den värsta tröttheten är borta. Har även ätit järntabletter i några dagar ifall det skulle vara det. Orkar inte ringa vårdcentralen för då kommer de bara säga ”du är stressad hejdå” om jag vill testa hb-värdet. Så ja. Jag hoppas att jag blir piggare efter min egen lilla kur iallafall!
Hoppas ni får en bra dag!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Träning, hälsa, , TankarJag snöar ofta in när det gäller att läsa om saker på internet. Om jag hör eller ser något intressant googlar jag det direkt och kommer vidare tills jag nästan genomsökt allt internet har att säga om ämnet.
Häromdagen snöade jag in på - OS till ära - kvinnoidrott genom tiderna. Åsikter och hantering av kvinnors idrottande genom tiderna och även i dagsläget är något som gör mig mycket irriterad, arg och ledsen. När jag precis efter dagen då jag satt och läste mig in på ämnet såg flera delade åsikter om just samma fenomen bestämde jag mig för att skriva något jag också.

Först lite fakta.... visste du att?
• Anledningen till att kvinnor inte fick eller borde spela fotboll på 20-30 - talet var för att ”korta kjolar var mode och fotbollen förstörde kvinnornas vackra ben”. Naturligtvis skrivet av en man.
• Det ovan är ju naturligtvis en väldigt gammal åsikt, men damfotboll släpptes inte in i svenska fotbollsförbundet förrän på 1970-talet. Innan dess trodde man att bollar på bröstet orsakade bröstcancer(??). Män som spelade innan dess, fick de cancer överallt då eller?
• Det har genom tiderna ansetts skadligt för kvinnans förmåga att få barn att idrotta. Också en åsikt av män.
• På 20-30 talet blev några kvinnor så trötta efter ett 800-meters lopp att de slängde sig efter mållinjen (något som de flesta män också gjorde). Detta ledde till att 800 meter för damer togs bort och inte återkom förrän 1960.
• Kvinnor fick inte springa OS i marathon förrän 1984.
• Backhoppning för kvinnor blev tillåtet i OS 2014. Senast 2005 uttalade sig en högt uppsatt inom idrott om att ”backhoppning inte ät lämpligt för kvinnor ur medicinsk synvinkel”.
• Kvinnor får i nutid inte tacklas i ishockey. En av argumenten är att det ofta är stora skillnader i ålder vilket kan orsaka stora skador - det kan jag förstå. Ett annat inte lika rimligt argument är dock att kvinnor har 30% mindre muskelmassa än män och därför inte får tacklas. Varför får då typ 10-åriga småpojkar tacklas? Har de mer muskler än en vuxen kvinna? Har jag missat något om jag inte visste det?🤔
• På svenska hockeyförbundets hemsida står det under damhockeyns flik att ”dagens bästa damhockeyspelare är snabba, tekniska atleter som åker bra skridskor”. Jahaa är de atleter, det kunde man inte tro!! Skulle det någonsin stå exempelvis ”dagens bästa manliga fotbollsspelare är snabba och tekniska atleter som springer bra” på en officiell hemsida? Svar; nej, eftersom att det anses vara självklart. När det gäller kvinnor anses det inte vara lika självklart.
• Leif Boork fick frågan om vad som är de största utmaningarna för damhockeyn just nu. Hans svar var 1, att damerna måste förstå vad det innebär att vara elitidrottare, och att 2, det kanske skulle behövas lite mer resurser kring damerna. Han benämnde dessa som ”första hand” och ”andra hand”. Man kanske ska vända på dem? De förstår nog vad det innebär att vara elitidrottare men de måste ju ha resurserna för att agera utefter det! Annars måste man ju ha ett annat jobb vid sidan av som tar tid, för att försörja sig.
• Författaren och journalisten Jan Gulliou har uttalat sig om att kvinnors fotbollsplaner borde vara kortare än männens. Anledning? Han tycker att det är ”för långt och tungt att springa” för kvinnorna längs en fotbollsplan. Och att deras spel skulle behöva likna herrarnas mer (eftersom att det naturligtvis är normen).
• 80 % av dagens ekonomiska inkomster inom idrotten läggs på manlig idrott medan endast de resterande 20% lägga på kvinnlig idrott.

Ja, det var ju ett antal faktapunkter som jag hittade när jag med stigande irritation letade fakta om kvinnlig idrott genom tiderna. Naturligtvis har det funnits fler underliga åsikter och regler, men skulle jag ta med allt skulle jag inte få plats med det här. Såklart ser man också en förbättring, från att kvinnor inte fick idrotta alls till att de i flera idrotter får nästan lika mycket uppskattning som män. Men där har vi också problemet. Det är år 2018. Jag är född 1998 och är född in i en generation där man predikar om jämställdhet, att kvinnor är lika mycket värda som män är en självklar åsikt. Och det är kanske detta som gör att vi i den yngre generationen ser dessa sexistiska tendenser som problematiska medan de äldre viftar bort dem som vardag. Vi är förberedda på att det ska råda jämställdhet och reagerar när så inte är fallet.

Allt ovan grundar sig i föreställningen att kvinnor är ömtåliga och fina att se på. Någon slags godartad sexism, som kanske i grunden inte är illa menad men som skadar de som valt att gå utanför normen. Kvinnorna förr i tiden ville idrotta - men de fick inte för de män som ansåg det olämpligt för utseende och hälsa. Det hotade männens bild av kvinnor. I dagens samhälle är det normalt med idrottande och tränande kvinnor men det finns fortfarande stora skillnader. Inte bara i vad elitidrottare får tävla i eller tjänar, utan i vardagliga situationer. Kvinnor som blir filmade, fotade och antastade av män på gym fast de tydligt visar att de är där för att fokusera på sin träning. Känns inte som att motsatsen sker speciellt ofta. Den här lilla gumman - taktiken som jag hatar...men lilla gumman, det där kan väl inte du. De gånger jag ringt till sjukvården för något problem och får frågan om jag tränar. Som förra hösten när jag var fruktansvärt trött och kände att det var något som var fel. Jag svarar ja på frågan om jag brukar träna och svarar på frågan om hur mycket. ”Men oj” blir svaret, ”tror du inte att det är därför du är så trött”. Nej det tror jag inte, jag känner skillnad på denna trötthet och vanlig trötthet säger jag och får en tid av den motvilliga sjuksköterskan. Visar sig sedan att jag hade anemi. Det kanske bara är jag men jag tror inte att en kille hade fått samma bemötande som jag fick.

Naturligtvis finns det många kvinnor och tjejer som får mycket uppskattning av killar och män och ses som jämlika, kanske tillochmed bättre, det ska man inte glömma och det bortser jag inte ifrån. Men man kan inte undgå att se en genomgående tendens i väldigt många situationer som handlar om idrott och vad kvinnor ska och bör göra och vad de klarar av. Som sagt så har det blivit väldigt mycket bättre men det finns tendenser kvar som inte borde finnas i dagens utvecklade samhälle.
Tack för mig❣️


Likes

Comments

Träning, hälsa, , Vardag, Tankar

Hejsan!
Imorse blev det tidig uppstigning för att titta på herrarnas stafett på tv. Så har det varit ända sedan OS började i vårt hushåll😂! Det skadar inte mig att det är tidigt, jag tycker att det är riktigt mysigt att gå upp tidigt och kolla samtidigt som man äter frukost. Dessutom får man ju mycket gjort under dagen när man går upp tidigt!✨
Idag känner jag dock ändå inte att jag har fått supermycket gjort. Jag är så sjukt trött och yr nästan, vet inte vad det beror på. Det har varit lite halvt så i kanske två veckor nu och jag har tänkt att det beror på sömnbrist, men idag har det varit extremt och jag har varit oerhört trött. Min gissning är att det beror på att det har varit två stressiga veckor, då jag har en tendens att bara köra på med allting och inte märka att jag är trött vilket leder till att det kommer ikapp mig efteråt. Jag tror inte att det är någon fara men som säkerhet ska jag äta järntabletter lite då och då nu, jag hade anemi förra året och det är något jag helst inte får igen. Så jag hoppas på bättring!❣️

Nu blev det en lång utläggning, men för övrigt var jag och tränade efter att vi såg på skidor imorse. Sedan tog jag det bara lugnt och försökte plugga men fick inte så mycket gjort. Med tanke på hur jag kände mig idag gjorde jag dock mitt bästa med plugget!
Hoppas ni haft en bra dag!

Likes

Comments

Träning, hälsa, , Vardag

Hejsan!
Idag blev det en sådan där riktigt oproduktiv förmiddag som jag verkligen inte tycker om. Det behövs ibland kan man ju tycka, men jag blir så stressad av det så det hjälper mig inte att slappna av direkt haha. Dock måste jag nog träna mer på att slappna av ibland...det låter ju inte så svårt men jag har väldigt svårt att slappna av på riktigt🙄.
Jag vaknade iallafall runt åtta men vi låg kvar i sängen och drog oss någon timma. Sedan gjorde vi frukost och tittade på damernas stafett i skidor, det var mysigt! Efter det tog jag en kort promenad och pluggade i några timmar.
Nu på kvällen har jag precis varit ute på vad som nog varit den jobbigaste löpturen på länge hahah. Vägarna var täckta med sådan där snö så man glider två steg bak för varje steg man tar fram typ. Jag som inte var den piggaste personen på jorden för övrigt idag tyckte att det var rätt så jobbigt. När jag kom hem efter typ 1 timma och 45 min hade jag så jäkla ont i benen, jag som hade tänkt mig en lugn, inte så jobbig löptur. Eller ja lugn blev den ju för det gick väldigt långsamt😂.
Nu ska jag iallafall ta det lugnt resten av kvällen. Hoppas ni haft en bra dag!

Likes

Comments

Vardag, Träning, hälsa,

Hejsan!
Äntligen fredag, som jag kände förra veckan också. Nu är vi klara med allt som skulle göras innan tentan, så nu har jag en hel vecka på mig att bara lägga upp tentaplugg som jag vill, skönt!
Igår var det ganska fullt upp. Vi hade presentationer till ett ungefär och sedan kom saknade vännen Ronja hit från Åre, och hälsade på. Vi pratade, fikade, kollade på Östersund - Arsenal med några i klassen och hade allmänt mysigt. Förresten, hur sjukt att de möttes och man råkar bo här?! Ser inte speciellt mycket på fotboll även om jag är intresserad men var ju tvungen att kolla!
Idag spenderades förmiddagen med att kolla på OS på tv, lite plugg och allmänt fix. Sedan hade vi seminarie, som för övrigt fick avbrytas av att brandlarmet gick, annars utan konstigheter. Nu är det mesta på dagen gjort då jag precis var på gymmet och sprang lite intervaller. Ganska lite folk en fredagkväll, så skönt! Nu är det bara en lugn kväll som väntar✨❣️.
Hoppas ni haft en bra fredag!

Likes

Comments

Träning, hälsa, , Vardag

Hejsan!
Glad alla hjärtans dag på er! Vare sig man firar den med trerätters middag och hotellvistelse eller bara har det lite mysigt tycker jag det är en fin dag att ha. Man behöver inte fira den med en partner utan man kan ju fira den med vänner eller familj också!❣️
Jag och Markus är ju inte några superfirare men vill kanske ändå spendera tid tillsammans. Han hade köpt en underställströja till mig i present och jag köpte en semla till honom, rimligt😂. Vi hade inte bestämt att vi skulle köpa något men det var lite roligt att vi köpte så omaka saker!
Idag har vi varit ute och åkt lite skidor tillsammans, vilket var så mysigt och superfint väder! Vi åkte kanske i 1,5 timma och hade trevligt tillsammans. Jag kände dock lite ont i halsen men det gjorde jag igår med, så hoppas att det inte är en sjukdom. Efter denna fredag blir det lugnare inför tentan och det är så välbehövligt, denna vecka är helt fullbokad.❣️
Just nu är Markus på universitetet så jag passar på att plugga lite. Resten av dagen blir nog lugn och mysig. Imorgon är det presentation i skolan som gäller och besök av en saknad vän!
Hoppas ni har en bra dag!

Likes

Comments

Träning, hälsa, , Vardag

Hejsan!
Igår blev det en lång pluggdag med pluggande på olika sätt konstant i cirka åtta timmar...med knappt någon paus! Denna vecka är det ganska mycket att göra, inte så att man inte får ihop det men det tar sin tid. Efter fredag är jag iallafall ”ledig” eller får bestämma över min tid själv en vecka framåt tills då vi har tenta!
Den pluggiga gårdagen avslutades iallafall med ett spinningpass på gymmet och det var så jobbigt och så skönt! Igår var verkligen en sådan dag när jag kom hem från skolan och funderade på om jag ens orkade gå utanför dörren men det blir ju oftast bättre om man tränar eller iallafall går en promenad. Så det gjorde susen för min lilla hjärna!
Idag har det också blivit en del plugg, föreläsning och så blev vi i princip klara med det vi skriver till grupparbetet vilket är skönt! Nu har jag precis varit på gymmet en sväng och resten av kvällen blir blandad med att bara ta det lugnt och att plugga lite. Imorgon är det ingen föreläsning vilket känns skönt, och dessutom alla hjärtans dag!❣️Vi är dock inte sådana så att vi gör största grejen av alla hjärtans dag men något mysigt ska vi väl hitta på!⭐️
Hoppas ni haft en bra dag!

Likes

Comments

Hejsan!
Idag är det måndag igen och jag startade dagen med att försova mig...händer inte ofta! Jag kom iallafall iväg till universitetet i tid så nu är jag faktiskt tidig. På schemat står idag grupparbete och sedan föreläsning som är slut vid 17. Lite segt med så sen föreläsning men så är det ibland!
Igår gick jag och Markus upp tidigt för att se på skidor igen, och sedan gav jag mig ut och sprang. Var väldigt trött av någon anledning, kanske fortfarande sömnbrist som hänger i, men annars var det kul. Eftermiddagen spenderades med lite plugg och sedan på kvällen var vi hos ett par vänner och åt pizza. Bra söndag och hoppas även på en bra måndag!⭐️

Likes

Comments

Träning, hälsa, , Vardag

Hejsan!
Idag ställde vi klockan på 8 för att gå upp och se på första OS-loppet i skidor. En bra start för Sverige genom Charlotte Kalla så det var ju roligt att se, trots att jag gärna hade sovit lite mer. En mysig morgon helt enkelt!
Efter det åkte jag och hämtade upp en kompis och så åkte vi lite skidor. Vi mötte sedan upp fler från våran klass, så mysigt! ❄️✨
Ikväll har det blivit lite plugg men annars en allmänt lugn kväll. Hoppas ni haft en bra dag!

Likes

Comments

Träning, hälsa, , Vardag

Hejsan!
Äntligen fredag, känns skönt efter denna vecka! Idag hade jag en presentation av grupparbetet och det var skönt att ha den gjord. Allt gick som planerat och det hela kändes ganska avslappnat. Dagen gick ganska snabbt och det var intressantare att lyssna på de andra grupperna än föreläsningar (no offense mot föreläsningar).
Efter det åkte jag och Markus och handlade lite, bland annat kvällens mat som blir halloumiburgare och klyftpotatis, så gott! Jag försökte övertala honom om att vi ska äta mer vegetariskt vilket han inte är så pigg på, men han insåg just att det vi ska äta nu är vegetariskt! Efter att vi handlade sov jag faktiskt en stund, mår inte helt 100 idag heller men bättre än igår. Lyckades iallafall läsa klart ett kapitel efter det iallafall, så nu har jag bara ett kapitel kvar att ta mig igenom i kursen. Plus massa andra uppgifter dock men skönt att slippa stressa med läsningen!
Imorgon blir en mysmorgon med OS-skidåkning och sedan ska jag åka lite längdskidor med klassen❄️⭐️.
Hoppas ni haft en bra fredag!

Likes

Comments