Det här med alkohol

Nu när det börjar närma sig slutet av December hör jag fler och fler prata om vikten utav en vit jul. Och då menar jag inte vit som i snö, utan vit som i nykter. Bland annat har jag börjat lyssna på Livet på läktaren, och när jag börjar lyssna på en podd så börjar jag från början. Därför hörde jag precis deras jul-avsnitt från förra året. Då berättar både Sanna och Maja om hur dom förträngt julaftnar från när dom var små för att deras föräldrar blivit för fulla. Och även om hur Sanna och hennes syster hade som vana att den ena tog hand dom sin Mamma på kvällen och den andra gick upp tidigt för att städa undan allt.

Jag har också läst oändligt många berättelser från barn som våndas inför jul och nyår för att dom vet att Pappa kommer börja sluddra, Mamma kommer lukta konstigt i munnen när hon ska natta, att deras Farbror alltid börjar skrika så högt att man får ont i öronen och Mammas bästa kompis kommer börja gråta okontrollerat.

Varenda historia får mitt hjärta att brista. Att blöda. Att gå i tusen små bitar.

Jag vill därför ta det här inlägget till att tacka mina fantastiska föräldrar för den miljö dom uppfostrat oss i!
Jag vill tacka för att jag, och mina systrar, ALDRIG har associerat någon högtid med alkohol. Eller rättare sagt, att vi förknippat en massa tillfällen med alkohol, men aldrig någonsin med fylla.

För oss har det alltid varit självklart att dom vuxna dricker snaps på både påsk och vid jul, att Mamma och Pappa dricker ett glas rödvin till middagen och att man bara får ta ur den ena kannan för att i den andra finns det starkvinsglögg.
Så enkelt har det, rent ut sagt, varit.

Nu låter det kanske som att vi vuxit upp i ett fylle-hem, men det är verkligen helt tvärtom. Det är faktiskt så att ingen utav oss systrar överhuvudtaget såg någon som var full, eller ens berusad, förens jag var 11 år gammal (bortsett från a-lagarna uppe på Öster Centrum). Och då var det inte våra föräldrar, utan en annan släkting som druckit en del på nyår.
Jag ska erkänna att jag tyckte det var rätt så obehagligt. Framför allt vet jag att Isa (min 2 år yngre syster) tyckte att det var det. Eftersom att vi aldrig hade sett någon full, så förstod vi inte varför denne plötsligt inte kunde gå rakt, snubblade in i andra människor eller varför det kom oväntade kärleksförklaringar.

Men trots att våra föräldrar hade varit med på samma nyårsfest och suttit tillsammans med dom andra vuxna hela kvällen, så märktes det inte det minsta på dom.

Tillsammans med dom så kände jag mig (och känner mig fortfarande alltid) trygg!

Det här låter kanske lite konstigt, men jag kommer inte promotea en vit jul (bortsett från snön då, för den vill jag ha). Nej, jag kommer förespråka ett "normalt" förhållande till alkohol. Om man känner, att man liksom mina fantastiska föräldrar, kan dricka ett glas eller två för att det är gott och ingenting annat, då tycker jag att man ska göra det. Visa sina barn att man ALLTID, oavsett vad, kommer finnas där. Att avdramatisera alkohol, men fortfarande visa med en tydlig gräns att det är något man dricker först när man är 18.
Klarar man däremot inte det utan att det slutar som med alla de berättelser jag läst, då är en vit jul utan tvekan en självklarhet. Då ska inte en enda droppe drickas. För inget barn förtjänar att känna sig skrämt. Inget barn förtjänar att känna sig otryggt. Inget barn ska någonsin se julen som något annat än fantastiskt!
Nu är det tyvärr inte verkligheten, men för varje barn det blir en verklighet för, växer mitt hjärta ihop - bit för bit.

Och tack Mamma och Pappa för att ni är dom ni är! För att vi har haft turen och lyckan att växa upp i just ett sådan fantastiskt hem! Ett hem där vi alltid varit trygga - oavsett vad!

Gillar

Kommentarer

Ida
Ida,
Alkohol kan verkligen förstöra SÅ mycket! Själv levde jag med en pappa som va alkoholist. Han dog pga det. Fruktansvärt tragiskt. onlyonewaytogo.blogg.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men fyyy! STOR KRAM vännen <3nouw.com/matildaberlin
sarahlinnsliv
sarahlinnsliv,
Så viktig insyn,jag själv har mycket alkolismen i min släkt vilket är så trist,kram ❤nouw.com/sarahlinnsliv
Matildaberlin
Matildaberlin,
Nej vad tråkigt =( Skickar en stor kram <3nouw.com/matildaberlin
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229