6 Juni - Så Lyckligt Lottade

Idag är det vårt fina lands nationaldag och trots att det inte är något jag direkt firar men det är något jag faktiskt vill uppmärksamma. Det händer så mycket skit överallt i världen. Krig, förtryck, diktaturer, sjukdomar och naturkatastrofer för att bara nämna några.
För att påminna er om allt fantastiskt vi faktiskt har det i Sverige så har jag gjort en liten lista med 10 saker vi svenskar bör vara tacksamma över.
Så grattis älskade Sverige – och här kommer listan:

– Den svenska sommaren! Tropisk värme med palmer och kritvita stränder i all ära, palmer men en sån där härlig svensk sommardag när man grillar med sina nära och kära, tar ett kvällsdopp i solnedgången och avslutar dagen med färska jordgubbar och vaniljglass – det finns inte något bättre än det.
(Midsommarafton kan vi ta och ignorera ;) )

– Studiebidragen! Väldigt många bidrag i Sverige är otroligt nödvändiga, men något jag uppskattar extra mycket är att svenskar faktiskt får pengar för att kunna vidareutbilda sig i form av studiebidrag. Som att det inte vore nog att utbildningen är gratis. Att bo i ett land som vill se oss bli duktiga och komma nånvart känns otroligt tryggt och lyxigt, att så få som möjligt med andra ord ska behöva välja bort studier av ekonomiska skäl.

– För att vi har fem semesterveckor, enligt lag! Vi toppar faktiskt listan i världen över de länder som har flest betalda semesterdagar, tillsammans med vår kära granne Finland. I USA, som så många ser som ett drömland av flera anledningar, har man bara 15 betalda semesterdagar om året och i Thailand har man bara fem stycken.

– För att vi uppmuntrar och prioriterar jämlikhet! Självklart finns det individer som inte gör det till lika hög grad, men utåt sett så är Sverige väldigt välkomnande och långt fram i denna utveckling. Vår invandring gör oss mångkulturella, vinstdrivande och livräddande för väldigt många människor. Våra insatser i den pågående flyktingkrisen kommer om inte annat göra det lättare för oss svenskar att få hjälp om vi i framtiden skulle hamna i samma situation.

– För att vi har rätt till så lång föräldraledighet! I Sverige har man totalt 480 dagar att ta ut föräldraledighet på, dessa får man fördela ut hur man vill mellan partnerna – ännu något helt fantastiskt! För att återigen dra en parallell till USA så finns där ingen betald föräldraledighet alls och man har bara rätt att vara borta från sitt jobb i tio veckor. Värt att tänka på nästa gång man klagar på den höga skatten i Sverige!

Tusen tack Sverige för att det här inte är vi!

– För att vi bor i ett land med fred! Sverige är ett av de fredligaste landen i världen och trots att vi kanske håller en ganska feg profil så har det räddat oss från väpnade konflikter under väldigt lång tid. Vi har även hittills (peppar, peppar!!) lyckats hålla oss undan en stor nutida skräck – terrorn, eftersom vi inte avsiktligen agerar för att uppröra folk.

– Allemansrätten! Jag kan inte ens tänka mig ett tillvaro där man inte får gå ut i naturen precis som man vill. Allt handlar om ömsesidig respekt och det är något jag verkligen älskar!

– För att vi kan åka från storstad till landsbygd på mindre än en timme! Och det är på fastlandet. Här på ön tar det inte mer än 15 minuter. 15 minuter att lämna allt vad stress och storstadsvimmel heter och kunna komma ut till skog, barr och fågelkvitter

– Vi har en fantastisk sjuk- och tandvård! Även solen har sina fläckar, visst saknas det personal och visst sker det missförstånd med tragiska konsekvenser. Samtidigt får vi inte glömma hur extremt lyckligt lottade vi är som har det så bra. All sjuk- och tandvård är gratis för alla under 18, tandvård får vi till och med tills vi fyller 20 år. Asylsökande utan medborgarskap har rätt till akut sjuk- och tandvård, här ingår även förlossningsvård, vård vid abort etc. Asylsökande barn under 18 år har rätt till precis samma vård som barn med medborgarskap har, även den är då kostnadsfri.

– För att Sverige är galet vackert! Jag tror att vi alla ofta tar det förgivet. Alltifrån de stora mängderna av riktigt djupt gröna granarna i norr till de solgula rapsfälten i söder. Här kan vi ta ett varv runt området på midsommarafton och komma tillbaka med blommor nog för att göra kransar till hela sällskapet. Vi har fyra tydliga årstider som erbjuder skidåkning på vintern och sol & bad på sommaren, många gånger till en klarblå himmel och härlig sol. Vi har ljusa sommarkvällar, snö på vintern och ett hav av färger på hösten.


Vi har det så satans bra, oavsett vad vi gjort i tidigare liv för att förtjäna att få bo här så måste det vara något riktigt fantastiskt! Så tack till alla som gör det möjligt, tack till alla som är en del av vårat samhälle, tack till underbara Sverige!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229