10 saker du inte visste om sushi

Vet ni att i ungefär 83% utav mitt liv (här kommer NVaren inom mig fram) hatade jag sushi?
Jag kommer från en familj där man alltid smakar på allt. Man får lov att inte gilla saker, men man smakar alltid. Så enkelt är det. Då Mamma har gjort mycket sushi hemma har jag genom året smakat det otaliga gånger. Jag hade till och med lite utav en rutin: Plocka upp biten, samla kraft över vad som skall göras, stoppa biten i munnen, grimasera, tugga, grimasera mera, svälj och avsluta med att dricka stora klunkar cola.

Men så en dag, närmare bestämt på min 19de födelsedag, fick jag ett plötsligt crave på det. Förstå vad Richard blev chockad när Sushi blev svaret på vad jag ville äta till födelsedagsmiddag, haha!

Från den dagen har jag älskat det! Därför klagar jag då inte på dagens lunch =)


Här kommer förresten 10 fakta ni kanske inte visste om sushi:

1. Under 700-talet var sushi så dyrt i Japan att det var helt OK att betala skatten med hjälp av sushi.

2. Sushi kan göras med antingen brunt eller vitt ris och rå eller tillagad fisk. Rå skivad fisk kallas för ”sashimi”.

3. De antika kockarna använda nori, eller rostad tång, för att binda riset och fisken tillsammans.

4. Det är av japansk tradition att äta sushi med händerna, inte ätpinnar. Det är dock lämpligt att äta ”sashimi”, som är skivor av rå fisk, med pinnar. Det bör också ätas i en eller två tuggor. Ja, uppenbarligen är det mycket regler bara för att äta en liten bit rå fisk.


5. Sushiriset bör inte doppas i sojasås och det anses slarvigt tillagat om riset blir mättat och faller isär. Endast fiskdelen av rullen ska doppas. Dessutom anses det oartigt att ta bort fisken från riset för att doppa i såsen. En sushikock har genomgått en lång utbildning för att sätta samman fisken och riset.

6. Sushi handlar inte bara om smak. Det handlar även om att kunna balansera smaken. Fisken måste komplettera riset och vice versa. Om sushin saknar balans är det alltså inte en bra tillagad rätt. När sushin är balanserad kallas det för ”oishii” (som betyder ”läcker” på japanska).

7. Det må vara japansk från början, men cirka 99,99% av allt sushiris i USA odlas även i USA.


8. Det finns sex olika typer av sushi: Chirashizushi, Inarizushi, Makizushi, Narezushi, Nigirizushi och Oshizushi. Du hade inga problem med att uttala dem, va?

9. Vanlig, billig fisk som används för sushi – såsom sardiner, makrill och taggmakrill – fångas in i ett nät för att sedan omedelbart placeras i iskallt saltvatten som både dödar och kyler dem.

10. Sushi fick sitt största genombrott i Sverige under 1990-talet, när människor blev mer hälsomedvetna. Den första sushin introducerades dock i vårat avlånga land redan 1979 på restaurang Seikoen i Stockholm.

Vad säger ni? Fan av sushi eller kör ni på något i stil med min tidigare rutin?

Gillar

Kommentarer

4foodies
4foodies,
Såå kul info!nouw.com/4foodies
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men eller hur? =) Kram <3nouw.com/matildaberlin
sanns
sanns,
Så rolig fakta!! Nu är man ju bara såå sugen på sushi haha! <3nouw.com/sanns
Matildaberlin
Matildaberlin,
Hahaha! My bad 😉 kram <3nouw.com/matildaberlin
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229