Nattjästa lussekatter

God morgon!

I går fick jag en idé om att göra en saffransdeg som skulle få jäsa över natten. Jag kan härmed meddela att jag lyckades med degen, lussekatterna är ju inte proffsigt gjort men jag blev nöjd. Jag har ytterligare en idé efter denna deg men den hemligheten kan jag inte avslöja nu. Jag lät i alla fall degen jäsa från 19 på kvällen fram till klockan 06 på morgonen.

Du behöver:

* 2 dl strösocker

* 900 g mjöl

* 2 paket saffran

* 5 dl mjölk

* 25 g jäst

* 1 tsk salt

* 120 g rumsvarmt smör i tärningar

* 1 ägg

* 1 tsk vaniljsocker

* 1 tsk finkrossade kardemummakärnor

På kvällen:

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Blanda i mjölken med jästen och se till att jästen löser upp sig ordentligt. Blanda i alla ingredienser utom smöret. Blanda i en degblandare snabbt under 5 minuter. Tillsätt sedan smöret. Låt degen blandas i ca 10 minuter i degblandaren. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp under natten.

På morgonen:

Tag fram degen från kylskåpet. Dela upp degen i 2 delar och knåda lite på degen. Dela upp varje deg i 8 lika stora delar. Jag vägde mina till ca 100 g var. Gör sedan lussekatter och lägg på plåt. Lägg över en fuktad handduk och låt jäsa under bakduken 1 timme. Grädda sedan i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.Gillar

Kommentarer

Fobibella
Fobibella,
Vill ha en 😊
nouw.com/fobibella