Bildprojekt 2 var temat drömmar.
När jag skissade lite idéer hade jag två förslag. Antingen skulle jag teckna en teckning med en pojke i pyjamas som får in genom en dörr till drömmarnas värld. Men då tänkte jag att jag vill använda mig av en svårare teknik, installation.
Jag tänkte då bygga upp en världen i en kartong. Men sedan tänkte jag att för att få ett tydligare budskap skulle jag bygga två värdar i samma kartong upp och ner, en surrealistisk och en vanlig värld. Jag ville förmedla att allt kan hända i drömmarnas värld och att det är tvärt emot vår värld. Varför jag gör en värld upp och ner är för att förmedla att i drömmar kan det se ut just så, det vill säga motsatsen, glad kan vara ledsen, vackert kan vara fult o.s.v, ett berg behöver inte bestå av jord och sten utan helt enkelt godis, vet vet.
Upp och ner kan också tolkas som kaos när ingenting är som det ska därför gör det mitt projekt ännu mera öppet och brett då man kan göra sina egna tolkningar.
Jag är uppväxt men allt från barnvisor, barnböcker och tv-reklam när allt är upp och ner och därför kändes det för mig enkelt och inspirerande att tänka i dom banorna.

Jag tyckte det var väldigt enkelt att komma igång med detta projektet eftersom man kan göra så mycket inom detta temat. Drömmar är någonting som vi har i oss hela tiden. Drömmar på natten och dagdrömmar.

Jag skapade en värld i en kartong, husen i världen gjorde jag av kartong, vissa hus gjorde jag i lera då dom ska vara runda och lera var det enklaste alternativet då. Jag använde mig av godis till t.ex berg och sjö för att förmedla en surrealistisk känsla.

Något jag kunde tänka på om jag skulle göra om detta projekt någon annan gång är tiden. Jag kände att jag inte hade tillräckligt med tid för ett så pass tidskrävande projekt. Något som tog lång tid var att bygga husen. Jag var tvungen att möta alla delar så att dom skulle passa vilket tog långtid.
Skulle jag varit mer konstnärlig och haft ner tid skulle jag vilja bygga upp husen så som Guggenheim museet i Bilbao.
Annars har det gått bra.

Jag blev väldigt nöjd med resultatet fast det finns några småfel, som t.ex att vissa människorna blev lite för stora.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Denna vecka har jag kommit långt, jag har målat färdigt alla hus och limmat fast dem. Det ända jag har klar att göra är att limma fast godisbilar till berget och sjön. sedan ska jag också finslipa lit med skuggor m.m.

Likes

Comments

Bildprojekt 1

På bildprojektor 1 var temat identitet. Jag bestämde mig för att använda mig av teknikerna collage och foto.
Mitt projekt heter "vem är jag". Jag vill förmedla att en identitet inte bara handlar om utsidan och att man då inte behöver sminka på en yta. I dagen samhälle förväntas man vara allting, smarta, snygga, ha bra betyg m.m vilket man inte alltid kan vara. Då är det lätt att tappa sig själv och försvinna på utsidan och glömma bort insidan.
Det inte är ytan som är du utan att man måste tänka efter, vem är jag och titta hur insidan ser ut.

Vi har en tavla hemma av Porto Carrero "kvinna man många ansikten" och fick inspiration till mitt projekt "vem är jag", vilken är min riktiga identitet.
Från början tänkte jag göra ett ansikte i form av lera och sedan sminka halva ansiktet men eftersom en annan person gjorde exakt samma sak som jag hade tänkt var jag tvungen att tänka om. Jag bestämde mig för att använda mig av helt olika tekniker, collage och foto istället för skulptur.
Jag hade en ganska tydlig bild av hur resultatet skulle se ut efter jag ändrat spår så jag följde min skiss helt.

När jag väl hade tänkt om såg jag tydligt i mitt huvud hur bilden skulle se ut så då var det vara att sätt igång att bläddra i tidningar för att hitta dom rätta färgerna.

Jag valde teknikerna collage och foto för att jag tidigare inte har använt dom hör teknikerna förr och kände att det skulle vara kul att prova på något nytt. Sedan ville jag också föra något som ingen annan tidigare hade gjort.
Förutom att använda mig av vanligt papper använde jag mig av tidningsföretag i olika färger, skarpa och naturliga för att få den bästa effekten.
Sedan skrev jag ut ett foto som jag själv fotat.

Det som var svårt att sätta dit frågetecknet mitt i bilden eftersom jag skrev ut det och inte fick den rätta storleken, så det var lite klurigt att skaffa fram rätta storleken.

Något jag kunde gjort annorlunda skulle vara attjag använt mig av mindre bitar när jag rev ut till collaget, för att då bygga upp en bild av endast tidningspapper. Jag tror att det skulle gett en bättre effekt.

Likes

Comments

Salvador Dali

Salvador Dali föddes 11 maj 1904 i Spanien och dog 1989. Han var en spansk surrealistisk bildkonstnär. Han är mest känd för sina bisarra och drömska målningar och en av hans mest kändare verk är Minnets envishet.
Dali blev inspirerad av bland annat Freuds teorier eller ressänsansmåleri.
Salvador Dali skapar ofta målningar när fasta föremål smälter eller mjuknar som t.ex klockor som hänger eller kroppsdelar som dragits ut m.m, verk som dessa är t.ex Minnets envishet eller Wilhelm tells gåta.
Han har inte bara målat, utan han har också gjort film, skulptur och fotografi. Han har även samarbetat med Walt Disney.

Salvador Dali gick på en konstskola och upptäckte snabbt det moderna måleriet. Han hade sin första utställning under tidig ålder som hans pappa hade anordnat, han var bara 13 år gammal.
Hans mamma dog i bröstcancer när han var 16 år gammal vilket var ett av de tuffaste slagen i Dalis liv. Efter det gifte hans far om sig med Dalis mammas syster.

Salvador Dali gjorde väldigt ovanliga saker för att dra till sig uppmärksamhet. Detta gjorde att folk runt omkring honom blev smått irriterade.
Men Dali gjorde detta medvetet för att dra till sig uppmärksamhet till sig och på sätt även uppmärksamma sin konst, också att öka intresset och priset för sina verk.


Minnets envishet

Jag har valt att skiva om ett av Dalis kändare verk, Minnets envishet.
Bilden visar ett visst antal klockor på en öde mark. Dom flesta klockorna smälter nästan. En av klockorna hänger i ett ensamt träd. Två klockor hänger på en möbel som trädet har sina rötter på.
De fjärde uret hänger på en ansiktslös gestalt.
I bakgrunden ser jag havet som nästan ångar upp till himlen, som att det smälter ihop.
I bakgrunden ser jag även ett öde berg, inga träd, inga djur, ingenting.
Dali har även ritat dit två spikar, så att det ser ut som att bilden hänger uppspikad på en vägg.

Jag upplever att bilden har väldigt varma färgen även om bilden är väldigt mörk.
Dali har blandat olika former då de hårda, kantiga kanter möter de mjuka föremål som t.ex klockorna vilket bidrar till en bra balans i bilden.

När jag tittar på bilden tänker jag på tiden som bara flyger iväg. Men även på att man ska ta vara på den tiden man får och har istället för att hela tiden jaga framtiden.
Jag får en viss känsla av ångest när jag ser på bilden. Varför jag får denna känsla är för mig väldigt svårt att förklara. Men jag tror att det beror på begreppet tid. Att det som var, kommer jag aldrig uppleva på samma sätt igen. Men istället för att leva i nuet blir jag bara ångestfylld av tanken och jag som många andra då jagar framtiden istället.
Även färgerna förstärker känslan att jag blir lite rädd eftersom de är väldigt mörka. Färgerna på bilden är inte varma och mysiga utan dom är varma och karga.

Det syftet jag tror bilden förmedlar är att man ska ta vara på den tiden man har just nu och leva i nuet men det syfte konstnären hade tror jag inte är lika djupt.
Dali sa själv att han inspirerades till denna bild när han en gång tittade på en ost som smälte i solskenet och att målningen bara var en surrealistisk tolkning av detta.Likes

Comments

Hej bloggen:)
Förra veckan var jag sjuk och var rädd för att jag inte skulle hinna bli klar till deadlinen. Men nu efter lektionen känner jag mig lugn.
Denna lektionen har jag hunnit mycket, jag har målat bakgrunden och marken på den Surrealistiska världen.
Väggarna har jag tonat i lite rosa acktiga färger och marken är mörkblå. Jag tänker att det ska åka runt båtar i staden istället för bilar som vi har i den realistiska världen.
Jag har också gjort färdigt alla hus men dom måste bara torka till nästa lektion så att jag kan måla dom.
Dom små husen är runda och höghusen slingrar sig som ormar. Dom hör husen är gjorda av lera för jag märkte att det skulle bli väldigt svårt att göra husen i t.ex kartong som dom realistiska husen var gjorda av.
Jag har också limmat fast husen i den vanliga värden.

Nästa gång ska jag måla alla hus i olika, färgglada färger. Försöka göra båtar till den surrealistiska världen och kanske om jag hinner bilar till den realistiska.
Jag måste också köpa godis för att kunna bygga upp godisberget och limma fast en Cola flaska i den surrealistiska sjön.
Jag hoppas på att bli helt klar med projekt 2 nästa vecka så att jag hinner göra projekt 3.

Likes

Comments

Hej bloggen
Idag har jag byggt och målat berget. När jag först skulle måla berget grått, fanns det inte vit färg att blanda med den svarta. Så jag fick försöka fylla i den med tuschpenna. Sedan hittade vi vit färg och då kunde jag blanda. Det blev mycket finare resultat och det gick mycket snabbare.
Sedan målade jag väggarna/himlen. Jag ritade molnen både på den normala sidan och den surrealistiska sidan. Jag tycker att molnen blir en bra toning mellan dom två världarna.
Jag målade också blå himmel i olika toningar. Ljusare desto längre ner mot marken man kommer och mörkare desto längre upp.
Nästa vecka ska jag limma fast alla hus och börja bygga dom surrealistiska husen.

Likes

Comments

Hej bloggen
Denna veckan har jag gjort klart alla husen i "den naturliga" världen och jag målade klart alla hus också. Det tog längre tid än jag tänkt att bygga alla hus. Så det kan jag tänka på när jag gör den surrealistiska sidan. Att husen tar lång tid och att jag måste skynda på proceccen.
Nästa gång ska jag göra berget, böja på den surrealistiska världen (göra husen) och finslipa lite. Jag ska också måla "väggarna" till den normala och surrealistiska världen.

Likes

Comments

Hej bloggen:)
Idag har jag fortsatt på mitt projekt "drömmar". Jag har byggt upp några av husen. Det tog längre tid än vad jag hade trott att det skulle göra så nästa gång får jag öka takten så att jag hinner göra projekt 3 också.
Nästa gång ska jag bygga färdigt 3-4 hus och måla dom. Jag ska också göra berget och måla sidorna.

Likes

Comments

Hej bloggen!!
Idag har jag börjat på mitt nya bildprojekt med temat fantasi/drömmar. Jag tyckte det gick bra idag och jag fokuserade väldigt bra. Det jag har gjort är att skissa inuti kartongen var hus, vägar m.m ska vara och sedan målade jag med akrylfärg. Jag gjort en sjö och då försökte jag få den lite mer levande genom att dutta på kartongen och få små små utåtbucktningar.
Nösta gång ska jag fylla i med svart på vägen och göra linjer på vägen och så ska jag måla på fantasivärlden och om jag hinner ska jag börja bygga husen.

Likes

Comments

Hej denna veckan skulle jag börja skissa på mitt nya projekt. Jag har bestämt mig för att göra temat fantasi. Den slentrianen har jag gjort två skisser eftersom jag inte först kunde bestämma mig för vad jag ville göra. Men nu har jag bestämt mig för att göra installation. Det ska bli två olika städer. En realistisk och en surrealistisk.
Denna lektionen gick bra. Jag gjorde kanske inte jättemycket praktiskt men det var bara för att jag tänkte på vad jag skulle göra.
Nösta gång ska jag börja på staden, den realistiska staden. Jag tror att det ör bäst att börja med den realististiska staden eftersom den kommer nog bli lättare så när jag vänder den sen kommer det inte falla sönder.

Likes

Comments