VEGANSK BOLOGNESE MED ÖRTCREME

Vegansk Bolognese, en bra rätt när man vill få användning av grönsaker som inte längre riktigt är på topp…
En halv något skruttig zucchini, ”rynkiga” körsbärstomater, morötter, ja i princip allt hamnar i min sås 🙌

VEGANSK BOLOGNESE MED ÖRTCREME

2 gula lökar finhackad
4 st morot tärnad fint
5 st vitlöksklyfta finhackad
0,5 st chili röd hackad
0,5 st zucchini tärnad fint
100 g körsbärstomat ”rynkiga”halverad
1 st frp färs Anamma 600 g frusen

1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
2 - 3 dl vin rött
0,5 dl ketchup hot
2 msk soja japansk
1 msk soja kinesisk
2 st frp tomater eko
2 dl grönsaksbuljong
1 st kruka färsk basilika
1 - 2 tsk råsocker
Salt och svartpeppar

Basilika färsk

Hetta upp olja i en passande gryta, sänk värmen, och fräs på låg värme lök samt morot i 5 minuter. Tillsätt zucchini, vitlök, chili, körsbärstomat, timjan, oregano och låt fräsa med i ytterligare 5 minuter.
Blanda ner färsen i grytan med grönsaker, och låt den fräsa med tills den fått lite färg. Häll på vinet och låt det puttra tills det nästan absorberats. Tillsätt sedan tomater, soja, grönsaksbuljong, samt ketchup, låt få ett uppkok och sedan puttra på låg värme i ca 1 timme, men gärna längre om det finns tid.. Smaka av med salt, svartpeppar och råsocker mot slutet.

Blanda till sist ner färsk basilika i såsen.
Toppa med stekt svamp, och några droppar örtcreme.

400 g svamp valfri stekt

ÖRTCREME

2 dl örter färska hackade valfria
(jag använde basilika, persilja, gräslök samt rosmarin)
3 st vitlöksklyfta hackad
50 g pinjenötter
Flingsalt en nypa 🤏
2 dl olivolja

Mixa tills någorlunda slätt, och smaka av med flingsalt.



Gillar