VÅRPIROGER MED FÄRSKPOTATISMOUSSE OCH SPARRIS!

Piroger, i olika form, storlekar och färg, lyckas aldrig få dom så där snygga och välformade!
Men jaja, smaken är ju trots allt viktigast. Dom här är fyllda med en variant av min potatismousse som jag brukar göra så snart det finns färskpotatis, visserligen är den ännu inte svensk, men kunde inte hålla mig!

PIROG MED FÄRSKPOTATISMOUSSE OCH SPARRIS

50 g jäst
5 dl vatten
3 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader, och rör ut jästen i lite av vattnet.
Tillsätt sedan resten av vattnet, salt och olivolja. Blanda ner mjöl, och arbeta degen smidig, endera för hand eller med maskin. Lägg över en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

POTATISMOUSSE

400 g färskpotatis skalad kokt
3 st lök gul finhackad
2 st vitlök finhackad
Olivolja
En nypa råsocker
Salt
Svartpeppar
0,5 tsk timjan torkad
100 g färskost vitlök & örter
1 st citron eko rivet skal

Koka potatisen tills den är mjuk, häll av vattnet och låt ånga av.
Stek löken i lite olivolja på låg värme i ca 15 minuter, rör om ibland. Strö över en nypa socker, salt och peppar när löken nästan smält i pannan. Ställ åt sidan en stund. Mosa potatisen och blanda ihop den med färskost, stekt lök, och citronskal, smaka av med salt, peppar och timjan.

1 knippe sparris grön lättkokt delad i mindre bitar

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord, knåda några minuter, och dela den i 18 bitar.
Forma varje bit till en boll, och kavla ut rundlar.
Lägg en klick potatismousse på ena halvan av rundeln, toppa med sparris, och vik sedan över den andra halvan. Nyp/pressa ihop kanterna och lägg över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter, pensla med uppvispat ägg, och grädda på 200 grader i 15 - 20 minuter, eller tills de fått fin färg!

Servera gärna med någon form av coleslaw.

Gillar