TVÅ AV MINA FAVORITER, BLOMKÅL OCH GRÖNA ÄRTOR!

Två av mina favoriter blomkål, och gröna ärtor, i en perfekt kombo! Har man gott om tid, så tycker jag absolut att man skall baka blomkålen hel, men om tiden inte räcker, använd buketter i stället.

BAKAD BLOMKÅL MED BRYNT SMÖR OCH ÄRTPESTO

1 - 2 st blomkålshuvud i stora buketter
75 - 100 g smör brynt
Flingsalt
Svartpeppar
1 dl parmesan fint riven
0,5 dl mandel flagad
0,5 dl parmesan grovt riven

Placera blomkålsbuketterna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Häll generöst med smör över blomkålsbuketterna, strö över flingsalt, svartpeppar och lite färsk timjan. Baka sedan i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter, eller tills blomkålen mjuknat och fått fin färg, ös över resten av smöret efter halva tiden. . Ta ut plåten, höj värmen till 250 grader, strö hastigt över fint riven parmesan, samt flagad mandel. Och ställ in plåten igen några minuter, bara så att parmesanen smälter ner över blomkålen, och mandeln får lite färg, så passa noga.

ÄRTPESTO

3 dl gröna ärtor tinade
1 st vitlöksklyfta pressad
50 g parmesan
0,5 dl mandel gärna rostad
3 - 4 msk olivolja
Flingsalt & svartpeppar
Timjan färsk

Mixa samman alla ingredienser till en någorlunda slät röra. Smaka av med flingsalt och svartpeppar, och kanske lite mer olivolja om man vill ha en mer lös konsistens på röran

Servera blomkålen, med en rejäl klick ärtpesto, toppa sedan med rostad mandel och lite grovt riven parmesan!



Gillar

Kommentarer