SOPPGRYTA MED BÖNOR & OLIVOLJESTEKTA KRUTONGER!

Det är meningen att den här soppgrytan skall vara lite tjock. Men det går ju såklart att späda den om man vill ha en lösare konsistens. Resultatet blir oavsett vilket, en matig, nyttig och billig allt i ett middag.

SOPPGRYTA MED BÖNOR & OLIVOLJESTEKTA KRUTONGER

2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 st lök gul hackad
3 st vitlök riven
4 st blekselleri stjälk skivad
6 st potatis små skalade grovt tärnade
3 st morot tärnad
0,5 st blomkål delad i mindre bitar
1 tsk timjan torkad
2 st lagerblad
4 st tomat grovt tärnade
2 frp vita bönor sköljda
2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
Chiliflakes
Salt & svartpeppar
Timjan färsk

4 st skivor surdegsbröd tärnat
Flingsalt
Olivolja

Fräs tomatpuré, lök, vitlök, potatis, morot, selleri, blomkål, timjan i olivolja några minuter.
Tillsätt vitt vin, grönsaksbuljong, lagerblad, låt få ett uppkok och sedan puttra på svag värme i ca 20 minuter. Blanda till sist ner tomat och bönor, och låt puttra i ytterligare 10 minuter, eller tills grönsakerna känns mjuka. Om grytan känns för tjock, kan den spädas med mer buljong.
Smaka av med salt & peppar chiliflakes.

Stek krutongerna i olivolja och krydda med flingsalt, ställ åt sidan.

Vid servering toppa med krutonger, färsk timjan och några droppar olivolja!

Gillar

Kommentarer