QUORNGRATÄNG MED BLOMKÅL & OSTSÅS!

QUORNGRATÄNG MED BLOMKÅL & OSTSÅS

300 g quornfärs
1 st lök finhackad
1 msk olja
1 tsk paprikapulver rökt
0,5 tsk paprikapulver delikatess
1 tsk timjan
Salt & cayennepeppar
3 msk vitt vin
1,5 dl grönsaksbuljong

Stek quornfärsen i några minuter, rör ner lök, paprikapulver både rökt och vanligt, timjan, och låt steka i ytterligare några minuter. Häll på vin, grönsaksbuljong, låt få ett uppkok, och puttra samman i några minuter. Tills lite av vätskan absorberats, men färsen får inte bli alltför torr. Smaka av med salt & cayennepeppar.

2 st blomkålshuvud delade i mindre bitar

Koka i saltat vatten, tills blomkålen mjuknat. Häll av och låt ånga av, mosa sedan blomkålen grovt.

OSTSÅS

2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl västerbottensost riven
1 tsk paprikapulver
Salt & svartpeppar

Vispa ihop mjölk och mjöl, låt puttra i ca 3 minuter. Rör ner riven ost, låt den smälta ner i såsen, och smaka sedan av med salt, svartpeppar och lite paprikapulver.

Smörj en passande ugnsform, lägg bottna med hälften av blomkålen. Lägg sedan på quornfärsen, och så resten av blomkålen överst. Avsluta med att försiktigt hälla över ostsåsen.

Grädda på 225 grader i ca 15 minuter, eller tills gratängen fått lite färg. Servera gärna med en sallad av strimlad vitkål och morot!

Gillar