PUMPARISOTTO!

Har varit sugen på att prova risotto med pumpa ett tag. Och så äntligen blev det av eftersom jag bunkrat upp med pumpa, och nu har möjlighet att prova lite olika recept med pumpa. Risotton blev mer än godkänd, och jag tillagade den på ungefär samma sätt som jag gör all annan risotto, ja förutom att den innehöll pumpan då! Hur gör ni, använder ni pumpa i maten, eller är det bara en vacker prydnad nu på hösten? För så var det iallafall för mig, en pumpa till halloween, och inget mer. Men sen jag började läsa amerikanska matbloggar, upptäckte jag hur mycket jag underskattat denna vackra frukt!

PUMPARISOTTO

400 g pumpa skalad, urkärnad och tärnad
2 msk olivolja
Salt, svartpeppar och timjan
1 st lök gul finhackad
4 st vitlöksklyfta finhackad
1 st morot skalad fint tärnad
4 port risottoris valfri sort
2 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
1,5 dl parmesan riven
2 msk smör

Blanda tärningar av pumpa med olivolja och kryddor. Lägg ut tärningarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta på 225 grader i ca 25 minuter. Eller tills pumpan mjuknat och fått lite färg.

Fräs lök, vitlök och morot i lite olivolja, på låg värme och under lock i 10 minuter. Höj sedan värmen, och tillsätt riset som får fräsa med under omrörning i några minuter. Häll över vinet, och låt det absorberas innan det är dags för buljongen att tillsättas lite i taget, och under ständig omrörning. När riset är färdigt, rör då ner den rostade pumpan, några matskedar smör och 1 dl av parmesanen. Lägg på locket, ta kastrullen från värmen och låt stå och vila i någon minut.

Vid servering toppa med resten av osten, och lite färsk timjan!

  • Ris

Gillar

Kommentarer