LEKTION TRE, AV VÅR KURS I VEGETARISK MATLAGNING AVKLARAD!

Så var det då dags för tredje lektionen i vår vegetariska matlagningskurs. Önskemålet för denna gång var någon form av gluten och laktosfria burgare och till det lite goda tillbehör. Mina ”elever” är ju både duktiga och vetgiriga, så det är här är verkligen så kul!

VEGOBURGARE MED ASIATISK COLESLAW OCH HASSELBACKARE PÅ SÖTPOTATIS

1 st lök gul finhackad
2 st vitlöksklyfta finhackad
0,5 st chili röd finhackad
3 msk chiafrön + 1,5 dl vatten
2,5 dl havregryn glutenfritt
4 dl brödsmulor/3 skivor ljust bröd glutenfritt
2 st morot fint riven
1 frp svarta bönor sköljda/avrunna
2 dl solrosfrön rostade
0,5 dl persilja hackad
2 msk soja japansk
2 tsk rökt paprikapulver
1,5 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja

Mixa havregryn till mjöl, mixa brödskivorna tills det blir smulor.
Fräs lök, vitlök, chili, på låg värme i lite olivolja, tills den blivit mjuk och glansig, låt svalna. Blanda chiafrön och vatten i en liten skål, låt svälla i 10 minuter.
Rör sedan ihop alla ingredienser, blanda väl, och smaka av med salt och peppar.
Låt smeten svälla i 15 minuter.
Fukta händerna med vatten, forma till 8 st burgare, pressa till dem lite, och lägg över dem efter hand på ett bakplåtspapper.

Om man vill grilla dem så, pensla burgarna med olivolja på bägge sidor., och förgrädda sedan burgarna i ugnen på 175 grader i 15 minuter.
Sedan är det bara att grilla burgarna i några minuter/sida tills de fått fin färg.

Annars gåt det minst liks bra att steka i lite olivolja på medelvärme i ungefär 5 min/sida.

ASIATISK COLESLAW

300 g vitkål fint strimlad
2 st morot grovriven
0,5 st chili röd finhackad
1,5 dl majonnäs äggfri
1 burk gari (inlagd ingefära) Blue Dragon finhackad + lag
1 kruka koriander eller persilja hackad
Salt & svartpeppar

Strimla vitkål fint, riv morötterna fint, och finhacka den inlagda ingefäran. Blanda ihop med majonnäs, med huvuddelen av koriandern/persilja och smaka av med salt & svartpeppar. Ställ sedan svalt i minst 30 minuter. Vid servering toppa med lite extra valfritt grönt!

HASSELBACKARE PÅ SÖTPOTATIS

1 st sötpotatis/person
Olivolja
Salt & svartpeppar

Skala potatisen och skär den i tunna skivor, nästan helt igenom.
Lägg över den på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja, strö över salt, svartpeppar och baka i ugn på 225 grader i mellan 30 - 45 minuter
eller tills potatisen är tillräckligt mjuk!

Gillar