KYLSKÅPSRENSNINGS MOUSSAKA MED QUORN!

Har faktiskt aldrig gjort egen moussaka. Så nu var det dags tyckte jag, gjorde en hemsnickrad variant på rester och annat som fanns hemma i kyl och skafferi. Ostsåsen består av diverse creme fraiche slattar, och ostkanter. I quornfärssåsen vände jag ner tomattapenaden som det fanns lite kvar utav.
Så min moussaka blev en rejäl kylskåpsrensning, men innehåller ju även quornfärs, aubergine, potatis, och en superenkel ostsås, gjord på nolltid!

”KYLSKÅPSRENSNINGS” MOUSSAKA PÅ QUORN

300 g quornfärs
1 st lök gul hackad
1 st solo vitlök hackad
0,5 st chili röd hackad
2 frp tomater valfria
0,5 dl chilisås
1 msk grönsaksfond
1 tsk basilika torkad
1 tsk timjan torkad
1 tsk oregano
1 dl tomattapenade och eller
0,5 dl soltorkad tomat finhackad
0,5 dl oliver grovhackade
2 msk timjan färsk
Olivolja

6 st potatis skalad, skivad och snabbt förvälld i 5 minuter

Fräs quornfärs i några minuter, tillsätt sedan lök, vitlök, chili och fräs några minuter till. Blanda ner krossade tomater, chilisås, torkade kryddor, grönsaksfond och låt koka upp. Sen får såsen puttra samman i ca 20 minuter på medelvärme. Avsluta med att röra ner tomattapenade, eller soltorkade tomater och oliver, som låt puttra i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt & svartpeppar, ställ sedan åt sidan.

BAKAD AUBERGINE

700 g aubergine skivad på längden
Olivolja
Salt

Lägg ut skivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Salta lätt, ringla över lite olivolja sätt in plåten på 200 grader, och baka i ungefär 10 minuter, tills de fått lite färg.

OSTSÅS

4 dl creme fraiche
1 ägg
2 - 3 dl Parmesan eller annan lagrad ost
Salt & svartpeppar
Rör samman, smaka av med salt och svartpeppar

TOPPING

0,5 dl parmesan grovt riven
0,5 st citron eko rivet


Lägg potatisskivorna i en botten på en djup ugnsfast form, smord med olivolja. Lägg på hälften av auberginen ovanpå potatisen.
Skeda över hälften av ostsåsen, lägg även på köttfärsen, och så resten av aubergine skivorna.
Avsluta med ostsås, rivet citronskal och lite extra riven ost.
Grädda i 180 grader i ca 50 minuter, och låt sedan stå i rumstemperatur i 15 minuter.
Servera med vitlöksbröd och oliver!

Gillar