KRÄMIG POTATISGRATÄNG & VITLÖKSMARINERADE CHAMPINJONER!

POTATISGRATÄNG

800 g potatis skalad, skivad
1 st gul lök hackad
0,5 st purjolök skivad
2 st vitlöksklyfta hackad
5 dl grädde
1 tsk salt
Svartpeppar
1 st vitlöksklyfta pressad

Fräs lök, purjolök, vitlök i lite smör, tills den är mjuk och glansig. Smörj en passande ugnsform, bottna med hälften potatisen, salta och peppra lätt, sedan ett lager lök, och avsluta med potatis. Blanda grädde, salt, svartpeppar och pressad vitlök, och häll det över potatisen i formen. Ställ in formen i ugnen och gratinera först på 225 grader i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader, och grädda i ytterligare 1 timme. När gratängen sen är färdiggräddad, låt den gärna stå framme i rumstemperatur under lite folie, i 10 minuter innan servering. Servera gärna med vitlöksmarinerade champinjoner, quornfilé och haricot verts!



Ett litet gott tillbehör, och receptet är lätt att dubblera om man vill!

VITLÖKSMARINERADE CHAMPINJONER

3 msk balsamvinäger vit
0,5 dl olivolja
2 st vitlöksklyfta pressad
Salt & svartpeppar
1 tsk timjan torkad
2 msk timjan färsk hackad
2 msk basilika färsk strimlad
250 g champinjon ansad skivad

Blanda samman marinaden, smaka av med salt & svartpeppar.
Ansa och skiva champinjonerna, och lägg ner i en kraftig plastpåse, och häll marinaden över. Vänd påsen några gånger så champinjonerna täcks av marinaden. Låt sedan marinera i kylen minst 6 timmar!

Gillar

Kommentarer