KANELDOFTANDE SOPPGRYTA MED KIKÄRTOR!

I min kryddbox från Santa Maria, fanns ju bl a Ceylon kanel, även kallad äkta kanel. Mild, god och aningen sötare än den vanliga ”kökskanelen” som iallafall jag använt mig av tidigare. Har provat att baka med den, men nu har den även fått sätta smak på en soppgryta som jag brukar göra lite då och då!

KANELDOFTANDE SOPPGRYTA MED KIKÄRTOR

2 msk olivolja
1 st lök gul tunt skivad
6 st vitlöksklyfta tunt skivad
3 st selleristjälk hackad
1,5 - 2 tsk tsk ceylon kanel (beroende på tycke & smak)
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver delikatess
0,5 tsk chiliflakes
200 g körsbärstomat färsk
1 frp tomat
2 frp kikärtor avrunna sköljda
250 g broccoli stam skivad och buketter
8 dl grönsaksbuljong
Salt & svartpeppar
150 g mangold
Persilja hackad

Fräs lök, vitlök och selleri, tills löken blivit mjuk och glansig.
Tillsätt kryddorna kanel, spiskummin, paprikapulver, chiliflakes och låt dem fräsa med under omrörning i någon minut. Blanda ner tomat, både färsk och konserverad,
kikärtor, broccolistam samt buljong.
Låt koka upp, och sedan puttra samman, under lock på låg värme i ungefär 40 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen, och stöt/mosa soppan lite slarvigt, använd gärna en potatisstöt. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, och rör ner broccolibuketterna och låt puttra några minuter, tills de mjuknat något. Rör till sist ner mangold, och hälften av persiljan, och smaka av med salt & svartpeppar.

Garnera med resten persiljan, samt några droppar olivolja, och servera soppan rykande het!



Gillar

Kommentarer