HÖSTENS FÖRSTA MATLAGNINGSTRÄFF!

Så har vi då haft ytterligare en lektion i vegetarisk matlagning, nummer 5 för att vara exakt. Önskemålet denna gång var att lära sig lite om hur pumpa kan tillagas. Så jag tipsade dagens deltagare om olika pumpsrecept jag tidigare haft med på bloggen. Och så lagade vi till dagens recept en mustig och kryddig Stroganoff med rostad pumpa,

STROGANOFF MED ROSTAD PUMPA

1 st butternutpumpa 700 g eller mer (eller annan valfri pumpa)
3 st lök gul klyftade
500 g körsbärstomat
1 msk olivolja
2 tsk timjan torkad
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Dela pumpan, ta bort kärnor, skär bort skalet. Och dela sedan pumpan i lagom stora bitar.
Skala och klyfta löken, skölj tomaterna. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg över grönsakerna, droppa olivolja över, och krydda med timjan, salt och svartpeppar. Rosta grönsakerna på 225 grader i ungefär 30 minuter, eller tills pumpan mjuknat.

4 st vitlöksklyfta finhackad
3 msk tomatpuré
1 msk olivolja
0,5 st chili röd finhackad
1 frp iMat fraiche Oatly (havrefraiche)
250 ml iMat grädde Oatly (havregrädde )
2 tsk senap söt & stark (eller mer)
2 tsk sambal oelek
1 st grönsaksbuljong tärning
1 kruka persilja hackad
Salt & svartpeppar

Fräs vitlök, chili, tomatpuré på svag värme i lite olja, låt fräsa i ungefär 5 minuter. Blanda ner havrefraiche, havregrädde, senap, sambal oelek, och en buljongtärning. Låt få ett uppkok, sänk värmen och låt såsen puttra samman under lock i 10 minuter. Blanda till sist ner de rostade grönsakerna i såsen, smaka av med salt & svartpeppar. Låt den sedan puttra färdigt på svag värme i ytterligare 10 minuter. När någon minut av koktiden återstår, vänd då ner huvuddelen av persiljan i grytan, och rör runt försiktigt.

Garnera grytan med resten av den hackade persiljan, och servera med ris eller korngryn och en råkostsallad!


RÅKOSTSALLAD

0,5 kg morot råriven
300 g vitkål tunt strimlad
3 st äpple rårivet

1 dl iMat fraiche
1 dl majonäs (äggfri)
2 msk äppelcidervinäger
1 msk timjan färsk repad
2 tsk senap söt & stark
Salt & svartpeppar

Riv och strimla rotsakerna, lägg över i en stor plastpåse.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå och dra i 10 minuter.

Vänd ner dressingen i påsen med rotsaker. Blanda väl och låt stå tills dags att servera. Häll då över i en lämplig skål, och garnera gärna med lite extra timjan!

Gillar

Kommentarer