GRATINERAD LÖKSOPPA!

GRATINERAD LÖKSOPPA

En på alla sätt perfekt soppa, med få ingredienser som alltid finns hemma. Den är dessutom billig, och är ett bra sätt att ta tillvara på överblivna ostkanter, och torrt bröd!

600 g lök skivad
3 st vitlöksklyfta skivad
Smör
1 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
1 lagerblad
Timjan, torkad och färsk
Salt & peppar
4 - 5 skivor surdegsbröd eller valfritt vitt bröd tärnat
Ost riven

Fräs den skivade löken i smör, på svag värme, i minst 20 min.
Häll på vinet, och låt puttra tills vinet nästan absorberats.
Tillsätt sedan buljong, timjan, lagerblad, salt och peppar, och låt soppan småputtra ytterligare ca 45 minuter.

Häll över i ugnsfasta skålar, toppa med brödtärningar och osten, gratinera sedan på 225 grader, i 5 min, eller tills osten smält ner och börjat bubbla.

Jag brukar sätta skålarna på en ugnsplåt, för det blir mycket lättare att hantera de heta skålarna då, annars är det väldigt lätt att bränna sig!

Gillar