GAZPACHO MED DILLSTEKTA KRUTONGER!

Gazpacho är en kall spansk soppa, är gjord på råa mixade grönsaker.
Och varje sommar brukar jag göra den ett antal gånger, och alltid på olika sätt. Ibland mixar jag den helt slät, bland mixar jag den lite slarvigt.
Någon gång har jag i mer paprika, en annan gång får gurka dominera.

Och här kommer en variant där soppan först skall kokas, och sedan kylas ned.

GAZPACHO MED DILLSTEKTA KRUTONGER

2 st lök gul finhackad
4 st vitlöksklyfta tunt skivad
1,5 tsk paprikapulver delikatess
1 kg tomater mogna grovt hackade
0,5 tsk råsocker
Rapsolja
1 l grönsaksbuljong
Tabasco efter behag
Salt och svartpeppar
1 dl finhackad dill

(150 g körsbärstomat strimlad)

Hetta upp olja i en kastrull, och fräs lök och vitlök på låg värme tills löken blivit mjuk och glansig. Höj värmen tillsätt hackade tomater, paprikapulver, råsocker, och låt fräsa med i några minuter. Häll i grönsaksbuljong och låt puttra på låg värme under lock, i ungefär 20 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, smaka av med tabasco, salt och svartpeppar. Låt svalna lite, mixa soppan slät och blanda ner hackad dill.
Låt sedan stå i kylen, tills dags att servera.

DILLSTEKTA KRUTONGER

6 st skivor ljust surdegsbröd tärnat
Rapsolja
Flingsalt
Dill hackad

Fräs tärningarna tills de fått fin färg.
Strö över flingsalt samt dill, och blanda väl.

Vid servering, toppa med krutonger, strimlad körsbärstomat samt extra dill.

Gillar