ENKEL DHAL MED CITRONRIS!

Jag gjorde en förenklad variant på den klassiska indiska linsgrytan dhal. Den blev både mättande och god, men var utan mina vanliga kryddexcesser och innehöll heller inte så mycket grönsaker som jag annars brukar ha i. Serverade den med citronris, vilket gav grytan en extra smakskjuts!

FÖRENKLAD DHAL MED CITRONRIS

1 st lök finhackad
2 st vitlöksklyfta hackad
0,5 st chili röd hackad
1 tsk spiskummin
2 tsk koriander malen
3 dl linser röda
250 g körsbärstomat delade
1 kanelstång
2 dl grönsaksbuljong
1 frp kokosmjölk
1 kruka koriander stjälkar finhackade, bladen grovt hackade

Fräs lök, vitlök, chili, spiskummin, koriander i lite olja, tills löken blivit mjuk och glansig. Tillsätt kanelstång, linser, tomat, grönsaksbuljong och kokosmjölk, och få ett uppkok.
Sen skall grytan puttra i ungefär 10 minuter, rör om några gånger under tiden. Smaka av med salt & svartpeppar, och blanda ner fint hackade korianderstjälkar, och låt puttra i ytterligare 5 minuter. Strö till sist över de grovt hackade korianderbladen och servera med citronris.

CITRONRIS

3 dl basmatiris sköljt
4,5 dl havremjölk (eller valfri mjölkprodukt)
1 st grönsaksbuljong tärning
1 tsk gurkmeja
1 st citron eko skal tunt strimlat + 1 msk citronjuice

Koka riset i havremjölk och 1 st tärning grönsaksbuljong, enligt instruktion på förpackningen.
Rör sedan ner citronskal och juice, smaka av, behövs kanske lite salt.



Gillar