CHANA MASALA

Tipsar idag om en mustig och god kikärtsgryta! Detta var ett av de recept jag använde för några år sedan, då jag höll en kurs i vegetarisk matlagning.

CHANA MASALA

5 cm ingefära färsk riven
1 msk garam masala
2 tsk spiskummin malen
0,5 tsk gurkmeja
1 st grön chili hackad
3 st frp kikärtor väl sköljda
2 st gul lök hackad
2 st vitlöksklyfta hackad
4 st tomater färska delade
1 st frp tomater krossade
4 dl vatten
Olja

Koriander färsk

Hetta upp olja i en stekgryta, blanda ner garam masala, spiskummin, gurkmeja. Låt kryddorna fräsa under omrörning, på medelvärme i någon minut. Sänk sedan värmen lite, och tillsätt lök, vitlök, ingefära, chili, som får fräsa ihop med kryddorna tills löken är mjuk och glansig.
Rör ner färska tomater, krossade tomater, och låt puttra samman på svag värme i ca 15 minuter.

Tillsätt därefter sköljda kikärtor, vatten, och smaka av med salt.
Låt få ett uppkok, och sedan puttra i ytterligare 20 minuter.
Avsluta med att blanda ner färsk koriander, spara lite till garnering.

RAITA

0,5 st lime eko pressad & rivet skal
2 dl iMat fraiche
0,5 st gurka delad på längden, urkärnad och tärnad
1 st tomat hackad
Salt & svartpeppar
Mynta torkad, eller färsk

Blanda yoghurt med en halv pressad lime, gurka, och tomat. Smaka av med salt, svartpeppar och mynta. Ställ åt sidan så länge.

LIMEPICKLAD RÖDLÖK

2 st rödlök tunt skivad
0,5 st lime pressad och rivet skal
Lägg den skivade rödlöken i en lämplig skål, pressa över limejuice, blanda väl, och låt stå tills servering.

Servera grytan med raita, limepicklad rödlök, basmatiris och naanbröd!

Gillar

Kommentarer