BÖNPUCKAR MED POTATISROSOR OCH RÖDVINSSÅS

Helgmiddag, för den här maten svänger man inte ihop på 15 minuter ja inte ens 30 minuter. Som jag annars brukar tycka är maxtid för att laga till vardagsmaten!

På helgerna däremot, finns i regel mer tid över, och då blir det också roligare att laga mat som är lite mer arbete med 😅


BÖNPUCKAR MED POTATISROSOR OCH RÖDVINSSÅS

BÖNPUCKAR

1 dl mjölk
1 st ägg
2 dl ströbröd
3 dl vita bönor
2 dl ost lagrad riven
2 dl mandelmjöl
1 st schalottenlök finhackad
1 msk grönsaksfond
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar

Blanda mjölk, ägg och ströbröd i en skål och låt svälla ca 5 min. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa lite slarvigt till en smet. Blöt händerna med kallt vatten till små platta puckar.

Hetta upp smör i en teflonpanna, och stek bönpuckarna på ganska hög värme, tills tills de fått en fin stekyta på bägge sidorna. Sänk sedan värmen och stek i ytterligare 3 - 4 min.

RÖDVINSSÅS

2 schalottenlökar, hackade
1 msk smör
3 dl rödvin
1 lagerblad
1 msk timjan färsk
Svartpeppar
3 dl vatten
2 msk Brynt schalottenlökfond
salt
1 msk balsamvinäger röd
0,5 dl svartvinbärsgelé
1 msk smör
(1 - 2 tsk maizena + en gnutta vatten)

Fräs schalottenlök i lite smör på låg värme tills löken blivit mjuk och glansig.
Tillsätt lagerblad, timjan, och rödvin, låt få ett uppkok och sedan puttra tills den reducerat och börjat tjockna.
Då är det dags att hälla i buljongen,
koka upp igen och sedan puttra samman tills såsen tjocknat igen.
Sila såsen, diska ur kastrullen och häll sedan tillbaka den silade såsen i kastrullen.

Värm försiktigt upp såsen, tillsätt vinbärsgelé, balsamvinäger och smaka av med salt och svartpeppar. Rör även ner en klick smör i såsen. Eventuellt behöver kanske såsen redas med lite maizena, så den blir lite mer trögflytande.

POTATISROSOR

8 st potatis stor fast skalad,och tunt skivad på mandolin
100 g smör smält
2 st vitlöksklyfta riven
2 dl finriven parmesan
1 msk finhackad färsk timjan
1,5 tsk salt 

TOPPING

riven parmesan
timjan färsk repad


Blanda i vitlök, salt och timjan i smält smör. Pensla en muffinsplåt med lite av smöret. Blanda sedan även ner riven parmesan i resten av smörblandningen.
Försök forma potatisskivorna till ”rosor” och ställ dem i muffinsplåten.
Ringla smör, krydd och ostblandningen över potatisrosorna.

Ställ in dem i ugnen på 200 g i ca 45 - 60 minuter. Behövs kanske täckas med aluminiumfolie mot slutet.
När de är klara toppa med lite riven parmesan och timjan på varje ros och lyft försiktigt upp dem ur formarna.





Gillar

Kommentarer