BAKA GOTLANDSLIMPA TILL JUL!

GOTLANDSLIMPA

På kvällen:

1,5 l kokande vatten
0,5 dl ättika
2 msk salt
1,5 kg rågsikt
6 dl vetemjöl

Häll salt och 1 kg rågsikt i en stor degbunke, häll kokande vatten över, rör om ordentligt, och tryck ihop degen. Täck den med resten av rågsikten och vetemjölet. Pressa ihop degen hårt, så värmen behålls, lägg på ett bakplåtspapper och täck med en bakduk. Låt degen stå i rumstemperatur, och dragfritt i 8 timmar. Den bör fortfarande vara ljummen på morgonen.

Nästa morgon:

3 st stora pomeransskal
2,5 dl mörk sirap
3 pkt jäst
300 g rågsikt (ca 5,5 dl)
3 - 4 dl vetemjöl

Lägg pomeransskalen i en liten skål, slå över kokande vatten, och låt stå tills de mjuknat. Skär bort så mycket av det vita på skalet som möjligt, och det gula fint. Koka sedan pomeransskal och sirap i 5 minuter, låt svalna.

Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Blanda degen med sirap, jäst, och tillsätt rågsikt, och vetemjöl, lite åt gången. Arbeta degen ordentligt, en maskin underlättar betydligt. Låt degen jäsa under bakduk, i 1 timme.
Ta upp degen och knåda den väl på ett mjölat bakbord, dela sedan i 4 delar.
Forma först 2 bröd, runda eller avlånga, och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter, och grädda dem sedan i 30 minuter på 225 grader. Sänk värmen till 175 grader och grädda färdigt i 25 - 30 minuter.
Forma till de 2 sista bröden, när 30 minuter återstår av gräddningen på de första.
Lägg dem på en plåt, och grädda precis som de första bröden. Låt de färdiga bröden svalna i först 10 minuter, och vira sedan in dem i bakdukar, för att svalna helt. Låt gärna vila ett dygn innan brödet skärs upp i tunna skivor!

Gillar