ÄRTSOPPA, VARFÖR BARA PÅ TORSDAGAR!

ÄRTSOPPA

500 g gula ärtor
1,5 l vatten
4 st grönsaksbuljongtärningar
2 st gul lök skivad
Ingefära skalad en stoor bit
Timjan

Skölj ärtorna, och blötlägg dem i minst 15 timmar.
Häll av blötläggningsvattnet, skölj igenom ärtorna.
Lägg sedan ärtorna i en stor gryta, slå över vattnet och låt koka upp. Låt koka några minuter, och skumma bort allt som flutit upp till ytan.
Lägg sedan i buljongtärningar, lök, ingefära, timjan, och låt ärtorna puttra under lock på svag värme tills de mjuknat, tar minst en timme, förmodligen närmare två timmar.
Lyft på locket och rör runt då och då, behöver kanske spädas lite mot slutet. Jag vill ha min soppa ganska utspädd och tunn, gillar inte när det bara är en tjock massa.
Smaka av, behövs kanske mer salt, eller timjan.
Servera med senap och färsk timjan!

Gillar

Kommentarer