ANDRA ”LEKTIONEN” I VEGETARISK MATLAGNING!


Så har det då varit dags för andra lektionen i vegetarisk matlagning. Lektion och lektion... Jag finns med som bollplank, och bistår med tips och råd. Matlagningen sköter mina ”elever” om 😊 Önskemålet denna gång, var en indisk kikärtsgryta!

CHANA MASALA

5 cm ingefära färsk riven
1 msk garam masala
2 tsk spiskummin malen
0,5 tsk gurkmeja
1 st grön chili hackad
3 st frp kikärtor väl sköljda
2 st gul lök hackad
2 st vitlöksklyfta hackad
4 st tomater färska delade
1 st frp tomater krossade
4 dl vatten
Olja
Koriander färsk

Hetta upp olja i en stekgryta, blanda ner garam masala, spiskummin, gurkmeja. Låt kryddorna fräsa under omrörning, på medelvärme i någon minut. Sänk sedan värmen lite, och tillsätt lök, vitlök, ingefära, chili, som får fräsa ihop med kryddorna tills löken är mjuk och glansig.
Rör ner färska tomater, krossade tomater, och låt puttra samman på svag värme i ca 15 minuter.
Tillsätt därefter sköljda kikärtor, vatten, och smaka av med salt.
Låt få ett uppkok, och sedan puttra i ytterligare 20 minuter.
Avsluta med att blanda ner färsk koriander, spara lite till garnering.

RAITA

0,5 st lime eko pressad & rivet skal
2 dl tjock matyoghurt
0,5 st gurka delad på längden, urkärnad och tärnad
1 st tomat hackad
Salt & svartpeppar
Mynta torkad, eller färsk

Blanda yoghurt med en halv pressad lime, gurka, och tomat. Smaka av med salt, svartpeppar och mynta. Ställ åt sidan så länge.

LIMEPICKLAD RÖDLÖK

2 st rödlök tunt skivad
0,5 st lime pressad och rivet skal

Lägg den skivade rödlöken i en lämplig skål, pressa över limejuice, blanda väl, och låt stå tills servering.

Servera grytan med raita, limepicklad rödlök, basmatiris och naanbröd!





Gillar