ALLTID GOTT MED TOMATPAJ

En god tomatpaj, perfekt när det finns bortglömda och skruttiga tomater hemma 🙀

TOMATPAJ

100 gr smör kylskåpskallt
2 dl mjöl
2 msk vatten

Mixa smör, mjöl och vatten i en matberedare, till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Låt vila i kylen i minst
30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet
på 200 grader i ca 10 minuter.

FYLLNING

300 gr tomater delade i kvartar
2 st vitlöksklyfta finhackad
1 st schalottenlök finhackad
Salt
Svartpeppar
Oregano torkad en nypa 🤏
Råsocker en nypa 🤏
1,5 dl ost lagrad riven
1,5 msk söt & stark senap
1 dl basilika strimlad

200 g körsbärstomat skivad
50 g ost riven lagrad

Hetta upp lite olja i en passande stekpanna. Fräs lök och vitlök på låg värme, tills löken blivit mjuk och glansig. Tillsätt då hälften av tomaterna, vänd runt och låt fräsa med i någon minut, krydda med lite salt, svartpeppar, oregano och råsocker.
Ta bort stekpannan från värmen, och låt
lök och tomatblandningen svalna.
Vänd sedan ner basilika riven ost, senap och blanda väl.
Häll upp fyllningen i det förgräddade pajskalet, strö eventuellt över lite mer riven ost, och toppa till sist med skivade tomater. Strö över lite salt, svartpeppar och ytterligare en nypa 🤏 råsocker.

Grädda pajen på 175 - 200 grader i ca 30-40 minuter.

Ta ut och låt stå minst 30 minuter så den får sätta sig.

  • Paj

Gillar

Kommentarer