En matig och nyttig sallad, som såklart kan den anpassas till vad som finns hemma. Och plockar man bort ägget, så borde den passa finfint till tacomyset!

SALLAD MED FÄNKÅL, AVOKADO OCH KORIANDER

2 st avokado mogen
2 - 3 st vitlöksklyftor pressade
2 st lime pressad
4 msk olivolja
Koriander finhackad
Flingsalt
Chiliflakes

Mixa ihop, avokado med lime, vitlök, olivolja, koriander, salt och chiliflakes, konsistensen skall bli lite som en tjock dressing. Smaka av, eventuellt behövs lite mer krydda, eller lime.

1 fänkål ansad och tunt strimlad
1 st machesallad i påse eller annan sort
1 st avokado
2 st schalottenlök skivad
4 st tomat skivad
Russin
Pumpafrön
4 st ägg kokta valfritt

Häll dressingen över fänkål, sallad, avokado, och tomat. Blanda runt ordentligt. Lägg upp på tallrik, och toppa med russin, pumpafrön och eventuellt kokt ägg!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

SÖTSYRLIG CHEESECAKE I GLAS

200 g naturell färskost
2 dl krämig matyoghurt
5 msk florsocker
1 st citron ekologisk skal rivet + 0,5 - 1 msk juice
8 - 10 Digestive kex
Passionsfrukt och granatäppelkärnor

Rör ihop färskost, yoghurt, florsocker med rivet citronskal och saft, smaka av så balansen blir rätt! Bottna 4 st glas eller koppar, med lite digestivekross, och varva med ostkrämen.
Toppa med lite passionsfrukt och granatäppelkärnor
och servera med en gång!

Likes

Comments

God och snabb ”nästan Minestrone” med vegokorv.
Jag använde mig av Astrid och Apornas Hot Chörizo.

NÄSTAN MINESTRONE

2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 st lök finhackad
3 st vitlöksklyfta hackad
3 st morot tärnad
0,5 - 1 st chili röd hackad
3 st vegokorv slantad
4 st tomat i bitar
0,5 tsk oregano torkad
0,5 tsk basilika torkad
0,5 tsk timjan torkad
1 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
3 dl pasta valfri
250 g broccoli stam skivad och delad i mindre buketter
2 dl gröna ärtor frusna
1 vitlöksklyfta pressad
1 msk honung
Salt & svartpeppar

Basilika & timjan färsk

Fräs lök, vitlök, morot, chili, och skivad broccolistam i olivolja i ungefär 5 minuter. Blanda ner slantad vegokorv, tomat och krydda med oregano, timjan, basilika som får fräsa med i ytterligare några minuter. Häll på vinet, och låt det puttra in, tillsätt sedan grönsaksbuljong och pastan. Låt soppan koka upp, och puttra på medelvärme i 8 min. Rör då ner buketter av broccoli, och gröna ärtor som får puttra med de sista 2 - 3 minuterna. Rör ner honung, och pressa vitlöken rakt ner i soppkastrullen, rör runt ordentligt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Vid servering toppa med färsk basilika och timjan. Servera gärna soppan med ett gott surdegsbröd med vitlökssmör!



Likes

Comments

Hinner inte laga så mycket mat nu, eftersom vi snart skall flytta. Så har plockat fram ett äldre recept på biffar med kikärtor och gröna ärtor.
Nyttiga, goda, fulla med protein, och håller ihop väldigt bra!

KIKÄRTSBIFFAR:

1 burk kikärtor, häll av, skölj
1 dl gröna ärtor tinade
4 vitlöksklyftor riven
Persilja hackad
Salt, peppar & chiliflakes
0,5 dl ströbröd
1 ägg


Mixa ihop kikärtorna med de gröna ärtorna, vitlök, persilja, och kryddorna, behöver inte mixas helt slätt. Vänd sedan ner ströbröd, ägg och blanda ordentligt. Låt smeten svälla i ca 30 min, så blir den mer lätthanterlig. Forma biffar och stek på medelvärme ca 4 min/sida

Likes

Comments

Varför köpa grön sallad, som knappt innehåller någon näring, eller fibrer, när man kan köpa ett vitkålshuvud och göra massa olika fräscha sallader. Som dessutom håller nästan en vecka i kylen!

VITKÅLSSALLAD MED APELSIN

500 g vitkål fint strimlad
2 st apelsin eko klyftor hinnfria och skal rivet från 0,5
1 st rödlök tunt skivad

3 msk olivolja
1,5 msk balsamvinäger vit
Flingsalt
Chiliflakes
1 msk timjan färsk repad

Blanda alla ingredienser, vispa ihop dressingen, smaka av med salt, chiliflakes och häll den över vitkålen. Blanda runt och ordentligt, och låt stå gärna i några timmar innan servering.

Likes

Comments



KORMA MED LINSER, KOKOS, MANDEL OCH GRÖNKÅL!

2 st gul lök hackad
4 st vitlöksklyfta skivad
1 röd chili skivad
0,5 dl ingefära riven
3 dl röda linser
1 msk spiskummin
2 tsk kardemumma
1 tsk kanel
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 dl koriander hackad
0,5 dl mandelmjöl
5 dl grönsaksbuljong
1 b kokosmjölk
200 g grönkål

200 g halloumi/tofu

Fräs lök, vitlök, chili, i lite olja på svag värme, några minuter.
Rör ner ingefäran och de torkade kryddorna, och låt fräsa ytterligare några minuter.
Häll över grönsaksbuljong, kokosmjölk, och linser, låt allt koka upp, och får sedan puttra på svag värme ca 10 minuter.
Rör ner mandelmjöl, och grönkål, låt puttra under omrörning, i ytterligare ca 5 min, avsluta med att röra ner koriander!

Toppa med stekt halloumi, eller tofu för ett veganskt alternativ!

Likes

Comments

POTATISGRATÄNG

800 g potatis skalad, skivad
1 st gul lök hackad
0,5 st purjolök skivad
2 st vitlöksklyfta hackad
5 dl grädde
1 tsk salt
Svartpeppar
1 st vitlöksklyfta pressad

Fräs lök, purjolök, vitlök i lite smör, tills den är mjuk och glansig. Smörj en passande ugnsform, bottna med hälften potatisen, salta och peppra lätt, sedan ett lager lök, och avsluta med potatis. Blanda grädde, salt, svartpeppar och pressad vitlök, och häll det över potatisen i formen. Ställ in formen i ugnen och gratinera först på 225 grader i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader, och grädda i ytterligare 1 timme. När gratängen sen är färdiggräddad, låt den gärna stå framme i rumstemperatur under lite folie, i 10 minuter innan servering. Servera gärna med vitlöksmarinerade champinjoner, quornfilé och haricot verts!



Ett litet gott tillbehör, och receptet är lätt att dubblera om man vill!

VITLÖKSMARINERADE CHAMPINJONER

3 msk balsamvinäger vit
0,5 dl olivolja
2 st vitlöksklyfta pressad
Salt & svartpeppar
1 tsk timjan torkad
2 msk timjan färsk hackad
2 msk basilika färsk strimlad
250 g champinjon ansad skivad

Blanda samman marinaden, smaka av med salt & svartpeppar.
Ansa och skiva champinjonerna, och lägg ner i en kraftig plastpåse, och häll marinaden över. Vänd påsen några gånger så champinjonerna täcks av marinaden. Låt sedan marinera i kylen minst 6 timmar!

Likes

Comments

Hade en halv burk med mild ajvar kvar, som behövde användas upp. Så gjorde enklast möjliga gryta med quorn, paprika, tomat, grädde och ajvar. Grytan blev röd och grann, men inte särskilt vacker!

QUORNGRYTA MED AJVAR

300 g quornfilé strimlad
3 msk tomatpuré
1 st lök skivad
1 st paprika röd skivad
2 msk smör
Salt & svartpeppar
1 tsk oregano torkad
1 tsk timjan torkad
2 dl grädde
1 dl ajvar mild
1 msk grönsaksfond
100 g körsbärstomat halverad
2 dl ost riven lagrad

Fräs tomatpuré i smör någon minut. Tillsätt strimlad quorn, paprika, lök, och krydda med salt, svartpeppar, oregano, timjan, och låt fräsa i några minuter. Vispa under tiden ihop, grädde, ajavar och grönsaksfond. Lägg över det stekta i en passande ugnsform, eller använd stekpannan om den tål ugnsvärme. Häll sedan gräddblandningen över quornen, lägg på tomaterna, och toppa med riven ost. Gratinera i ugnen på 200 grader, i ca 20 minuter, tills osten bubblar och har fått lite färg.

Servera med korngryn eller bulgur, och valfritt grönt!

Likes

Comments

FÄRSK TORTELLINI MED KRÄMIG SÅS

2 frp tortellini med ricotta & spenat
2 msk smör eller olja
1 st lök gul klyftor
3 st vitlöksklyfta hackad
0,5 st chili röd hackad
4 st tomat klyftor
0,5 tsk oregano torkad
0,5 tsk timjan torkad
2 dl creme fraiche
0,5 dl kokvatten från pastan
2 msk grönsaksfond
Salt & svartpeppar
1 dl ost lagrad valfri
1 dl persilja, basilika, timjan färsk hackad

Fräs lök, vitlök, chili, på låg värme tills löken blivit mjuk och glansig. Tillsätt tomat, oregano, timjan, låt fräsa i ytterligare någon minut. Koka den färska pastan enligt instruktion på förpackningen. Rör ner creme fraiche, grönsaksfond och kokvatten från pastan. Låt såsen få ett hastigt uppkok, smaka av med salt & svartpeppar. Blanda försiktigt ner den kokta pastan och hälften av osten, och färska örter i såsen.
Toppa med lite extra riven ost, och servera genast!




Likes

Comments

LÄTTGJORD VEGETARISK BOUILLABAISSE

1 st lök gul hackad
1 st purjolök skivad
5 st vitlöksklyfta hackad
3 st morot skivad
2 st selleristjälk skivad
1 st zucchini skivad
1 st fänkål ansad och skivad
300 g körsbärstomater delade
1 pkt saffran
1 st apelsin rivet skal och pressad
2 st lagerblad
1 tsk timjan
0,5 tsk cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong svag
200 g sockerärtor

Fräs lök, vitlök, morot, selleri, på svag värme i en rejäl skvätt olivolja. Låt fräsa i ca 5 - 10 minuter, tillsätt sedan saffran, fänkål, zucchini, och tomat, låt fräsa samman ytterligare några minuter. Häll över vin, som får koka in, innan pressad apelsin, apelsinskal, buljong, lagerblad, timjan, och cayennepeppar tillsättes. Låt puttra samman i ca 20 minuter, blanda ner sockerärtor när det återstår 2 minuter av koktiden.
Vid servering toppa med fänkålsdill och ev creme fraiche eller aioli!

Likes

Comments