Aslan 3e pris på Tollingjaktprov i nybörjarklass! Första jaktmeriten!

I lördags startade jag och Aslan på tollingjaktprov strax norr om Bäckaskogs slott. Det var kanske inte en optimal uppladdning genom att få kull nummer nio i köket i tisdags och anordna kennelläger på Halens camping samma helg men det visar ju bara ännu mer att Aslan håller måttet.

Jag tänker gå igenom provet och skriva vad jag tycker gick bra, vad jag träna mer på och tankar kring situationen. Vi tar det från början: Uppladdningen inför provet...Aslan och Passe har varit åsidosatta, bott i källaren på grund av valparna i köket och inte fått någon träning på hela veckan. Det verkar inte varit negativt i alla fall. Innan vi gick in i rutan fick Aslan vatten, i övrigt gjorde vi ingenting utan bara väntade på vår tur. Jag tror Aslan fungerar bäst om det inte är en massa krusiduller. Vi gör som vi brukar.

Ansmygning: Ska jag vara petig så går han lite bakom mig ibland. På längre sikt så vill jag ha som Petronella beskrivit det för mig, en knapp på mitt ben som han måste trycka på för att vi ska gå framåt. Han är duktig för nybörjarklass men det kan bli bättre.

Tolling: Det momentet var jag lite orolig för. Jag visste inte om han skulle ställa sig och titta på domaren, skytten, publiken och vattnet men han verkar ha kommit över det stadiet och tollade jättefint! Jag hade laddat min väska med många nya gosedjur jag hittat på vinden, bollar och en avlång "tennisboll". Den sistnämda fungerade bäst tycker jag.

Markering på vatten: Stadgan föll vi på när vi debuterade i höstas. Då knallade han (och jag hade inte tränat stadga så mycket). Nu satt han fast tills jag gav kommando! Jag känner att jag kan lite på stadgan nu, är inte alls orolig. Han är så duktig när han lärt sig något. Markerar gör han bra och går villigt i vattnet. Inför markering nummer två skulle man flytta sig lite åt vänster för markeringen skulle gå åt höger, så det gjorde vi. Det blev en ny vinkel för nästa markering. Han satt lika fast. Det var en lite trölig nergång i vattnet vid andra kastet (grenar i vägen) så jag pekar med handen och visar att han ska gå rakt i. Aslan tycker han ska gena lite åt höger, går i vattnet där men sticks av en pinne så han skriker till (han har ju inte så tjockt skinn så det behövs inte så mycket för att han ska bli förfärad) och så går han på det hållet jag visat från början. När han sedan kommer upp på land så ser jag tydligt på filmen en av mina valpköpare spelat in åt mig, att han inte vill gå förbi stället där pinnen stack honom! Jag förstod inte att det var därför han inte ville leverera ända fram till mig. Han vinklade istället åt andra hållet och la fågeln bakom gömslet vid min väska med tollingföremålen.Jag fick locka lite och säga åt honom att komma med fågeln och då gjorde han det. Det är den här situationen som beskrivs under egenskapen "apportgrepp".

Sök: det var en risig terräng och jag blev väldigt glad över att vi fick in tre vilt tack vare att jag stöttade honom och han lyssnade på mig. Söket är vår svaga punkt. Inte att ta med sig hittade fåglar för han är totalt spontan men att våga springa iväg och ta för sig av marken och stanna kvar där ute "utan sin kära matte". Genom träning så ökar vår komfortzon så han kan känna sig säker på att jag står kvar och att detta är en rolig lek vi har hittat på.

Som avslutning så var det en landmarkering och den tog han också jättebra!

Så vi ska träna mer på sök och fortsätta träna tolling med störning! Det kommer bli hur bra som helst när det är färdigt.

På kennellägret började vi träna linjetag och stoppsignal och det är inte dumt att börja med det för nästa år är vi kanske i öppenklass och då börjar dirigeringsarbetet!

Det var roligt att ha med så många valpköpare i publiken. Nu fick de se på riktigt hur ett tollingjaktprov går till och de kanske kände sig lite stolta över sin uppfödare som lyckades kamma hem ett tredjepris.

Till vänster: Vi har smugit ner till gömslet och jag tar fram tollingföremålen.

Till höger: Aslan tollar. Den röda tennisdummyn ligger till höger om trädet och Aslan har siktet inställt!

Foto: Tuula Lindroos

Aslan apporterar på land och i vatten. Min duktige lille hund.

Foto: Tuula Lindroos

Provrutan. 

Gillar

Kommentarer