Veckorna rullar på galet snabbt. Nästa vecka avslutas nuvarande kursen och jag ber till gudarna att jag sätter den stora tentan på första försöket. Kursen är så otroligt bred så det känns nästan omöjligt att veta vilka delar som kommer med på tentan. Till exempel, vi säger att det är ungefär 10 stora områden i denna kurs. Ett exempel är hjärt- och cirkulationssjukdomar. Ett exempel på en sådan sjukdom är angina pectoris (kärlkramp). Ett av många tillstånd och sjukdomar som kan drabba hjärtat, cirkulationen och kärlen. Där ska vi alltså veta patofysiologin, det vill säga vad exakt händer, nästan in på cellnivå? Att det finns olika versioner av angina pectoris, Varför uppstår dessa tillstånd? Vilka symtom får patienten? Hur behandlar man detta? Vilka läkemedelsgrupper, samt vad exakt gör läkemedlet - nästan in på cellnivå - i kroppen? Hur tar man som sjuksköterska hand om omvårdnaden före, under och efteråt? Hur ställs diagnosen? Tänk sedan att varje område av dessa 10 har ett flertal olika tillstånd och sjukdomar. Och varje sjukdom kanske har olika versioner som alla har olika behandlingsalternativ och olika symtom.

Känns det som mycket att ta in på 5 veckor? Nästan omöjligt?
Välkommen till min värld just nu, haha. Vet inte riktigt om man ska skratta eller gråta. Men på något sätt ska det ju gå, hade det varit omöjligt hade vi inte haft sjuksköterskor i vården idag så.. Kämpa Marie!

För att göra livet lite festligare har sonen haft många dåliga nätter nu på sistone. Han är 3 år nu och slutade sova hela nätter vid 1 år ungefär. Andra ungar gör tvärtom, börjar sova hela nätter. Men näe, inte min son inte. 2 år av dålig sömn (han verkar dock inte påverkas av det). Det kommer och går i vågor, och nu har det varit en lång period av dåliga nätter. Natten till idag var det uppvak ungefär 1 gång i timmen, ibland oftare. Otroligt tröttsamt i de minsta laget. Tack och lov att det finns kaffe!

Nåväl. Det är trots allt fredag idag! Ska fortsätta plugga vidare nu innan barnen ska hämtas hem från dagis och skola och sedan blir det fredagsmys för hela slanten :)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Instagram@mariekarolina