Header

For er år det har vært! Det er ganske rart å tenke på at jeg snart har vært her et helt skoleår. Jeg skal ærlig innrømme at det er mye som ikke var som jeg forestilte meg, og det har vært ganske tøft til tider med tanke på mye jobb og lite fritid, men jeg har lært fantastisk mye av å jobbe i England.

Nå er det under en måned til jeg flytter hjem til Skandinavia igjen, og jeg gleder meg masse til å jobbe på Nordpolen skole i Oslo neste skoleår. Før den tid har jeg tenkt å få mest mulig ut av dagene her i verdensmetromolen. Før jeg kom hit hadde jeg en liste over ting jeg ville gjøre, og det er fortsatt en del igjen på den.

 1. Dra på konsert med en musiker på hjemmebane
 2. Drikke Afternoon Tea✓
 3. Vandre langs Themsen ✓
 4. Besøke Canary Wharf ✓
 5. Se Stonehenge
 6. Sitte fremst på DLR ✓
 7. Dra på British Museum
 8. Kjøpe is fra ice cream van✓
 9. Spise Sunday roast
 10. Gå med en Christmas Jumper ✓
 11. Utforske mer av UK: Wales ✓, Skottland, Nord-Irland
 12. Se en musikal (flaut at denne ikke er sjekket av enda)
 13. Finne en hemmelig bar ✓
 14. Kjøre bil ✓
 15. Se en fotballkamp
 16. Utforske Regent's park ✓
 17. Oppleve britisk humor på stand-up ✓
 18. Lære slang-uttrykk✓

Det er en del igjen på lista for å si det sånn! Men, det skal sies at jeg har fått bli med på mange britiske kulturgreier utenom det jeg hadde mål om også. Nå har jeg 27 dager igjen, og de skal jeg prøve å utnytte! Starter like greit med nummer 1. I kveld skal det synges høyt til både The A Team, Thinking out loud og sommerens themelåt Castle on the Hill sammen med Ed Sheeran i O2-arena. Iiik, det blir så braaaaa!

Til tider har jeg visst vært mer opptatt av å oppleve enn å ta bilder, men her er et lite utvalg bilder som representerer noen av punktene på lista. Kommenter gjerne hvis du har forslag til andre ting som må gjøres før jeg flytter til Norge!

Pling plong, sier den.

London Sky Garden.

Greenwich Royal Observatory

Helgetur til Wales.

Daglig commute og speilvendt kjøring i frisk luft...

Her bor jeg!

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Nå nærmer nasjonaldagen seg med stormskritt! Det ligger an til å bli den kjipeste noen sinne. Ikke fordi jeg ikke trives med kollegaer også elever, men fordi jeg heller veldig gjerne skulle feiret i Southwark park sammen med andre nordmenn i eksil. Det er noe ekstra trist ved at ingen andre vet hvilken dag det er, de færreste vet jo knapt jeg kommer fra et annet land!

Heldigvis har jeg fått ordnet billetter til Sigrid på kveldstid, så da blir det i hvert fall en liten markering av Norges bursdag.

I mangel på kroneis og pølser, kjenner jeg litt ekstra på det å være i en fremmed kultur. I den anledning har jeg skrevet ned noen litt quirky ting jeg har lært av å oppholdr meg i det engelske.

 • Hvis man avtaler å møtes klokken half three, betyr ikke dette halv tre, men 15.30. Briter er rett og slett bare litt late og dropper like så greit ordet som sier om det er antall minutter på eller over, nemlig past. Half past three er altså det som menes. Det er mulig jeg ikke fulgte med eller at jeg var hos tannlegen den dagen vi lærte dette på skolen, men dette oppdaget jeg ikke før jeg flyttet hit.
 • Man bruker måleenheter fra imperialismen. At pounds kan være en verdi både for masse og verdi visste jeg allerede, men at de stadig så å si kun bruker både pounds, stones, feet, inches, miles og pints i dagligtale var jeg ikke klar over. I skolen har man forsøkt å gå over til SI-systemet, men dette er bare med på å fremmedgjøre og adskille "skolekunnskap" fra hverdagen.
 • Vinduene på bussen er alltid åpne. Punktum. I 32 varmegrader? Ja. I regn? Selv om bussen er tom? Ja. Gjennomtrekk skal man ha.
 • Alt er lov i klesveien. T-skjorte med barnemotiv, flippflopper, store filthatter, treningstights. You name it. Gjerne alt på en gang. Alt er lov. Men ikke på jobbda. Der er det ikke lov med olabukser eller joggesko en gang.
 • Rødt lys for gående er høyst veiledende. Du trodde kanskje nordmenn var gærne, men her er det helt fotgjengertexas. Folk tar store sjanser og venter ikke et tidelssekund for lenge på den ene siden hvis de har bestemt seg for å krysse og det er en liten luke. Enda en grunn til at jeg ikke tør å kjøre bil på veien (enda).
 • Enhver høytid er tid for sjokolade. Og mer sjokolade. Jul, påske, halfterm-ferie, bursdag, noen slutter, ekstra lang møtedag. Spesielt før feriene har jeg gått hjem med flere poser med sjokolade. Det er jo kjempehyggelig å bli tenkt på og inkludert i kulturen! Men det er så mye! Og den smaker like godt som kalendersjokolade.
 • Vannet blir aldri passe varmt. Stort sett over alt er det to kraner. Jeg gidder aldri bruke proppen, så da blir det å flytte hendene kjapt fra høyre til venstre sånn at man blir skoldet og fryst annenhver gang. Kan ikke konservatismen tillate noen blandingsbattrrier?
 • Alle er veldig hyggelige. Eller høflige. Det er kanskje en forskjell? At engelskmenn sier enten thank you, please, excuse me eller sorry (alene eller i kombinasjon) i enhver setning, visste jeg egentlig i forveien, men det er noe annet å bli kalt love, darling og sweetheart av de i kassa på den lokale Sainsbury's og av kollegaer. Jeg liker spesielt hvordan alle takker bussjåføren når de går av med et "Thank you, driver!" Her har Skandinavia noe å lære.

I frykt for å virke for nedstemt; det blir sikkert allikevel en fin dag. Jeg ønsker alle en herlig grunnlovsdag - hjemme eller utenlands. Kanskje til og med i oppholdsvær!

Likes

Comments

Det er gått en stund siden jeg sist oppdaterte, og det er rett og slett fordi jeg ikke har tid. Dessuten sluker jobben mye energi, i tillegg til at det er veldig strengt hva jeg får lov til å skrive om. Jeg drister meg allikevel til en liten anbefaling av en av byens fantastiske - om ikke akkurat hemmelige - perler.

London har riktignok mange fine bygninger, men etter å ha beveget seg litt utenfor turistfellene og de royale strøk, har jeg erfart at dette er en ganske grå by. Heldigvis finnes det mange flotte parker, og jeg har brukt flere solrike helger på å utforske dem. Jeg er ikke på langt nær ferdig med å utforske, men den desidert fineste hittil er vakre Regent's Park.

Siden jeg bor på central line og det var en så nydelig dag, tok jeg tuben til Oxford Circus og gikk derfra. Mitt humør påvirkes lett av været, og våren er min favorittårstid, derfor var det et lett valg mellom en solrik spasertur i t-skjorte(!) og å bytte til en en svett undergrunnsbane for kun ett stopp. Opp til selve parken tok det ca 20 minutter å gå, og Marylebone er et prektig område med mange ambassader.

Parken yret ev mennesker en dag som denne, men fordi det er mange busker, trær, fontener og bortgjemte benker, har den allikevel en slags fred over seg. The Broad Walk sørøst er en fantastisk allé, og parallelt ligger en pyntet English Garden med symmetriske hekker, fontener og fargerike blomster. Det er forresten mange veldig tamme ekorn her også.

Hvis man fortsetter nordover kommer man til London Zoo (det får bli en annen gang). Etter å ha vimset rundt en stund, tok til venstre og gikk ned til The Boating Lake. Her kan man leie pedalbåt eller bare nyte utsikt og dyreliv. Det er også noen virkelig flotte broer her.

Etter å ha tuslet i et par timer, satte jeg meg ned ved vannkanten. Været var jo bare fantastisk, og det er veldig avslappende å bare sitte og følge med på stokkendene, svanene og de andre dyrene som lever i vannkanten her. Jeg liker egentlig ikke fugler, men så lenge de holder seg på avstand er det okay. På vei opp fra t-banen gikk jeg innom Scandinavian Kitchen og kjøpte med litt snacks til utflukten. Det er fint å ta turen hit hvis man har litt hjemlengsel. De har matvarer og servering av skandinavisk mat, og er alltid veldig hyggelige.

Etter hvert som det ble litt kjøligere og sola krøp mot horisonten, beveget jeg meg over broa og til The Inner Circle. Her er det både botanisk hage, utendørs amfi og kafeer.

The Japanese Garden ligger også i The Inner Circle.

Romantiske Queen Mary's Rose Garden var flott i solnedgang, og sikkert minst like fin når rosene blomstrer.

Regent's Park anbefales absolutt. Om du drar alene eller sammen med noen, er den en oase midt i en hektisk by. Jeg har hørt at både Primrose Hill og Richmond Park skal være flotte. Kom gjerne med tips til andre parker eller naturperler verdt et besøk i London.

Likes

Comments

Det skulle gå nesten et helt semester, men her er altså noen bilder av resten av rommet mitt. Jeg er egentlig blitt veldig fornøyd. Nå vil jeg bare få printet ut noen bilder, så blir det bra. En hel vegg med oppbevaringsplass kommer godt med, for da er det mye lettere å holde det ryddig der man ser.

Innredning er gøy!

Rommet mitt ligger i andre etasje, jeg har teppe på rommet og deler etasje med to kule gutter. Nede er det en passelig stor stue og et ganske stort kjøkken. Det deler vi med et par stykker til. Der er også en liten veranda og hageflekk som jeg håper å bruke mer når våren og sommeren kommer igjen. Vi har selvfølgelig (?) også et cupboard under the stairs, men der bor det heldigvis (?) ikke noen. Jeg trives i hvert fall fint i dette bofellesskapet!

Likes

Comments

"Do you have fun?"
En mann kommer bort til meg mens jeg venter på bussen hjem fra jobb. Han går i en rosa t-skjorte og litt for store blå jeans. Jeg kan se at han er litt påvirket, og later som jeg ikke hører ham, Jeg har nemlig øretelefoner i uten lyd. Han gir tegn til at jeg skal ta dem ut, og jeg gjør det for høflighetens skyld. Han gjentar spørsmålet før jeg svarer.
"What do you mean?"

"In general, do you enjoy London?"
Jeg skjønner at dette (igjen) er en eller annen form for sjekkereplikk, og svarer kort og monotont.
"Yes".
Lettere irritert putter jeg i øretelefonene igjen.

"What are you doing tonight?"
"Nothing".
"Going to bed? Me too. Come home with me".
"No, thank you".

"I wanna have sex tonight".
"I'm sorry, I'm not interested".

Det virker som om mannen omsider tar hintet (selv om det egentlig er ganske klar tale og ikke bare hint) og tar et steg tilbake. En dame med barnevogn prikker meg på skulderen og spør om jeg skal med denne bussen. Hun sier lavt at hun bare ville få han til å gå. Det gjør han også, men går over til en annen jente.

"Are you wearing sexy underwear under there?" spør han henne.

Utallige ganger har jeg fått kommentarer som dette, og aldri har jeg kommet på hva jeg skulle si - før det er for seint. Vanligvis tenker jeg på alt mulig jeg skulle, kunne og burde sagt etterpå, gjerne etter jeg er kommet hjem, eller når jeg forteller andre om det. Men i dag sa jeg ifra. Jeg kunne sikkert sagt det bedre eller på andre måter, men der og da var det viktigst for meg å være klar og tydelig, uten å miste besinnelsen. Mest for å ikke skape motsatt effekt ved å virke hissig.

"Why are you talking to women like that? It's very rude".

Mannen protesterer, og spør hvorfor vi ikke vil ble med han. Vi sier det er fordi han oppfører seg som han gjør. Bussen kommer og han begynner og gå mot den. Jenta takker meg for å si fra, og dama med barnevogn ønsker meg lykke til, og advarer meg mot å gå av på samme stopp som ham. Og tror du ikke mannen i rosa skjorte finner seg en ny dame å plage på bussen. Jeg tenker at dette ikke er noe jeg kan sitte å se på, og går bort til han.
"Why do you keep doing this? You are going home alone tonight".

Han ser på meg og smiler.
"Come with me".
"You are harassing women. Stop it".

Han går lenger bak i bussen og jeg begynner konkret å legge planer for hva jeg gjør hvis han går av hos meg. Det er en butikk rett ved holdeplassen, jeg kan gå inn der. Så kan jeg ringe jeg til politiet, men hva er egentlig nummeret dit? Er det 911 eller 999? Eller kan jeg ringe 112? Jeg skal nok klare å løpe fra ham, men hva om han ser hvor jeg bor? Skal jeg ringe til noen jeg kjenner i stedet? Kanskje det er best å ringe til en av de jeg bor meg og spørre om de kan møte meg? Ja, det er en god plan.

Jeg ser nok en gang (!) at han prøver å "forføre" en jente. Jeg møter blikket hennes, og hun viser tydelig at hun ikke er komfortabel. Jeg vinker på henne så hun kan komme over til meg. Hun trekker på skuldrene og fortsetter å ignorere mannen ved å late som hun ikke hører. Jeg smiler til henne. Han ser at jeg ser mot dem og kommer mot meg (igjen!)

"You are very beautiful, you know"
"Stay away from me, please. I'm not interested. Go away. Stop talking to me". Jeg snakker høyt og tydelig, med små pauser mellom setningene.

"I hope to see you again sometime."
Bussen stopper og han går av. Jeg puster lettet ut, og går over til den siste jenta han henvendte seg til. Hun takket meg for å si fra og jeg sier at det er viktig å stå opp for hverandre.

Jeg sa ifra i dag.

Jeg vet ikke om det hadde skjedd noe om ingen sa fra, men jeg vet at jeg skulle ønske noen sto opp for meg neste gang en full eller edru mann objektiviserte meg på den måten. Seksuell trakassering er ikke greit. Og det mest irriterende med det er at mange ikke forstår. Spesielt menn. "Det er jo bare et kompliment" hører jeg ofte. "Er det egentlig så ille? Det er jo bare ord". Nei, det er ikke et kompliment. Det er uønsket seksuell oppmerksomhet. Jo, det er ille. Ord og blikk kan også krenke. Ja, jeg vet det kunne vært verre, men det betyr ikke at vi kan godta det.

Du må ikke tåle så inderlig vel,
den urett som ikke rammer dig selv!

- Arnulf Øverland -

Vær så snill, jenter, gutter, damer og menn. Si fra! Dere tilnærmer dere kanskje ikke andre mennesker på denne måten selv, men vær så snill. Si fra! Ingen andre på bussen sa noe i dag, og det var antakelig ikke noe farlig som kunne skje, men det er fryktelig ubehagelig å stå i dette alene. Å ikke si noe, er det det samme som å akseptere denne måten å snakke til andre mennesker på.

Likes

Comments

Som jeg har skrevet om før, jobber jeg ganske lange dager. For å stresse litt mindre om morgenen, liker jeg å forberede mat som kan spises raskt eller bare tas med som det er i hånda. Denne oppskriften på egg-og-bacon-muffins er perfekt for nettopp det! Jeg lager et brett med 12 i dag, så har jeg nok til hele uka.

Dette er forresten siste uke før half term break. Tenk at jeg har vært her 1/6 av skoleåret allerede. Det skal bli herlig med høstferie hjemme, og jeg gleder meg masse til å se igjen venner og familie i Hemsedal, Oslo og Aarhus.

Ingredienser

1 pakke bacon • 7 egg • 1,5 dl melk 2 fedd hvitløk 100 g spinat litt raspet ost

Fremgangsmåte

Skjær hver baconskive i ca 5 deler, stek i en panne og sett til side. Bland sammen egg, melk og hvitløk i en bolle og bland inn spinaten. Hell blandingen i en muffinspanne og tilsett to-tre baconbiter i hver. Dryss litt ost over hver og stek på 180°C i 15 minutter.

Avkjøl og oppbevar i en boks i kjøleskapet. Frokostmuffinsene er minst like gode kalde som varme, og funker også godt som lunsj.

Likes

Comments

Det er gått litt tid siden forrige innlegg nå, men det er rett og slett fordi jeg så å si ikke har tid til annet enn å jobbe og sove. Selv om hver dag er forskjellig fra den forrige, har jeg prøvd å beskrive hverdagen her min i korte trekk.

5:45 - Vekkerklokka ringer. 10 minutter etter står opp og tenker jeg skal legge meg tidligere denne kvelden.

6:55 - Går til bussen. Jeg kunne som regel fint tatt neste buss, men man vet aldri hvordan trafikken er her om morgenen.

7:45 - Ankommer skolen. Kobler opp PC, henger opp dagens aktiviteter på tavla, setter ned stoler, legger ut oppgaver på bordene, henger opp elevarbeid fra i går på veggen og snakker med TA om hva som skal skje.

8.30 - Staff meeting. Felles møte med hele personalet, eller en kort samtale med de andre lærerne på trinnet. Siste nytt om det er forandringer i timeplanen og lignende.

8.40 - Ut for å ta i mot elevene som stiller opp. Snakker med foreldre hvis de har spørsmål eller beskjeder.

8.50 - Undervisning. Både felles "på teppet" og i form av fritt valg av aktiviteter. Med innslag av alt fra trøst av barn som savner mamma, megling mellom to som vil leke med samme sykkel, nysgjerrighet over timeglass og utforsking av hvordan steiner, nøtter og skjell påvirker en skålvekt.

11.30 - Elevene har spisepause hvor jeg hjelper til med å stå i kø, finne kniv og gaffel, finne riktig bord og å skjære opp mat. Noen trenger også en del motivasjon for å spise. På dette tidspunktet pleier jeg å være veldig sulten selv. Når barna går ut, har jeg min lunsjpause. Som oftest er det noe å legge ut eller gjøre klart til ettermiddagsøkta.

12.45 - Undervisning og aktiviteter. Både før og etter lunsj har elevene fritt valg. Mens dette foregår sitter jeg ofte med grupper av elever om gangen for å gjøre en oppgave som skal vurderes og gis tilbakemelding på.

15.15 - Elevene blir hentet.

15.30 - Ofte et møte om noe som skal skje eller opplæring i et eller annet. Dette kan være en nettressurs eller et nytt konsept for vurdering eller undervisning, for eksempel veiledet lesing eller lignende.

16.30 - Legger ut observasjoner og vurderinger på nettportalen for å dele det med foreldrene (disse skriver vi gjennom hele dagen, men jeg publiserer dem ikke før jeg har oversikt og tid til å lese i gjennom dem).

17.00 - Gjør klart til dagen etter, printer, kopierer og laminerer diverse ting.

17.30 - Logger av PC og går for å ta bussen hjem.

ca 18.30 - Kommer hjem (hvis ikke jeg har handlet inn på veien, eller det ikke er mye trafikk). Lager middag og matpakke.

19.30 - Retter/vurderer/kommenterer elevarbeid, utforsker internett for mulige aktiviteter elevene kan gjøre (pedagogiske spill, sanger på YouTube, kreative ting de kan lage, osv.), eller andre organisatoriske oppgaver. Denne uka har jeg for eksempel organisert tidspunkter for foreldresamtaler

21.00 (eller seinere) - Dusjer og gjør meg klar for senga. Legger meg for å lese litt i en bok og ligger oppe seinere enn jeg bør i mangel på fritid gjennom dagen. Eventuelt sovner med lyset på.

Noe av det fine med å stå opp tidlig er alle de fantastiske soloppgangene jeg har sett.

Dagene er lange, og jeg skulle veldig gjerne hatt flere timer i døgnet. Alternativt hadde jeg ikke sagt nei takk til en sekretær eller kokk. Det er veldig mye å holde styr på, og jeg skjønner virkelig ikke hvordan andre lærere klarer å ha andre enn seg selv å passe på, eller en hobby, for den saks skyld. Det er så vidt jeg har tid til å spise og dusje.

Jeg håper jeg snart kommer litt bedre inn i rutiner, for akkurat nå er alt ganske mye stress. Men! Det skal sies at elevene mine er noen gullunger og jeg trives veldig godt med kollegaene mine. Hadde det ikke vært for det hadde ikke dette fungert i det hele tatt.

Likes

Comments

Plutselig var det helg, og plutselig var den over. Den var veldig innholdsrik og startet med en fest fredag kveld med Career Teachers, altså byrået jeg er ansatt gjennom. Jeg kjenner jo ikke så mange i byen enda, annet enn de jeg bor og jobber med, så det var utrolig koselig å møte andre i samme situasjon. Spesielt når så mange av de var så kjempehyggelige!

Det var stort sett jenter, de fleste på min egen alder. Alle lærere, og mange nyinnflyttet fra hele verden - Sør-Afrika, New Zealand, Taiwan, Portugal, Australia og Danmark. Det var fint med et lite avbrekk fra hverdagen, og jeg fikk til og med frisket opp dansken litt. Etter en stund var vi en liten gjeng på omtrent ti personer som dro videre ut i Londonnatta. Det var nok ikke siste gang vi så hverandre.

Portobello Road Market

Lørdag dro jeg og Ana, en av jentene til Portobello Rd Market. Selv om vi var litt slitne, var det veldig hyggelig å utforske litt av Vest-London sammen. Jeg har vært her før, men Notting Hill er jo bare så fint! For det meste gikk vi bare og så kikket, snakket og nøt været, og etter lunsj fant vi ut at vi ville se Bridget Jones's Baby, og plutselig var dagen over. Det er forresten en MUST SEE. Jeg skrattlo så å si hvert minutt, og kan med hånda på hjertet si at den er en verdig oppfølger til de to foregående (som forøvrig allerede er to av mine favorittfilmer gjennom tidene).

Hadde det ikke vært for alle turistene som tar bilde av døra di og sitter på trappa di, hadde det vært kjempefint å bo i en av disse leilighetene i Notting Hill. Kjenner dere igjen den blå døra, forresten?

Vakre Ana og noen flere fine dører.

Likes

Comments

Endelig kom den! Min ukesplanlegger! Jeg er en sånn person som liker å skrive ned det jeg skal huske, og når jeg kan kombinere det med litt kreativitet, har jeg den perfekte måten å slappe av på samtidig som jeg forbereder meg til uka som kommer. "Planning" på denne måten er tydeligvis ikke en greie her i UK, for jeg har praktisk talt saumfart gatene etter bokhandlere, hypermarkeder, papirbutikker og andre tenkelige steder de kan selge kontorrekvisita uten hell. Læreralmanakker syns jeg at jeg så både titt og ofte hjemme i Norge på denne tiden av året. 

Men, når jeg allikevel måtte ty til det o store internettet, vendte jeg meg like greit til vestkysten i Amerika. Etter litt research endte jeg opp med en fantastisk, personliggjort en fra Plum Paper, og er foreløpig ekstremt fornøyd. Den er bygd opp litt på samme måte som hodet mitt er når jeg ser for meg måneden og uka, noe som gjør den enkel å fylle ut. Den er ikke for stor, så den tvinger meg litt til å fatte meg i korthet, men har holdt av plass til det man kan komme til å måtte notere. 

Jeg er fortsatt på leting etter flere funksjonelle klistremerker jeg kan bruke (gjerne i gull!). Ser frem til å ta i bruk noen jeg venter på i posten. Målet er å holde det ganske reint, samtidig som noe blir fremhevet. Det kan for eksempel være utstyr som må finnes frem eller oppgaver som må lages. 

Wiii, dette blir gøy!

Likes

Comments

Jeg føler meg heldig som har fått så fantastiske barn! De er bare så utrolig flinke, og det er veldig givende å bli bedre kjent med dem hver dag som går. Det er litt merkelig å tenke på at disse er mine elever, og at jeg ikke bare låner dem fra en annen lærer i en time, en dag, en uke eller to måneder som det ofte har vært når jeg har jobbet som vikar eller hatt praksis. Men det er en fin tanke, og jeg gleder meg til å se de utvide ordforråd, knekke lesekoden og få venner - og til å se dem igjen på mandag.

Likes

Comments

Instragram@marieikre