att ha besökt bostadsmässan.

I fredags besökte vi årets bostadsmässa i Seinäjoki, något jag sett fram emot hela sommaren. Över 40 hus, några tusen steg, pauskaffe, trappor, otaliga terrasser, utebad och perfekta stenläggningar. Ståtliga klädrum, gnistrande tak och komplicerade ljud- och ljussystem. Och jag är riktigt besviken.

Nytt är nytt, som man brukar säga. Nytt är dyrt var mera känslan jag fick av att gå runt bland mässobjekten. Dyrt, blankt och svart/vitt/grått. Visst fanns det en del hus där de lyckats skapa en genomgående stil och där invånarnas personlighet verkligen lyste igenom. Hus som också jag gillade även om de var långt ifrån hur vi skulle inreda. Men det mesta var nog ganska slätt. Speciellt köken. Tydligen gillar folk högblankt nu. Jag förstår att de flesta inte strävar efter att bygga ett hus som ser ut att vara från förra århundradet. Men ändå. Lite själ skadar väl inte. På årets mässa har man dessutom satsat på att lyfta fram det traditionella österbottniska hantverket och på området finns fem rödmålade stockhus placerade som i en gammaldags gårdsgrupp. Det var de jag hade högst förväntningar på, men tja. Fina lampknappar fanns i ett av husen.

Två favoriter fanns hos Heikius hus. Ett stilrent badrum och väldigt snygga utemöbler. På bostadsmässan i Kokkola var Heikius min stora favorit och det huset vann också hela mässan. Där var jag tydligen inte ensam om mina åsikter. I år satsar jag på nummer 34. Talo Koskela. Ett ganska stramt och färglöst hus som ändå kändes varmt eftersom de blandat in mycket naturmaterial. Och golvet var helt fantastiskt. Eller så nummer 19. Honkas talo Markki. Ett hus jag inte alls såg charmen med men som många inredningsbloggare höjer till skyarna.

Att gå runt och döma andras val och stil känns ändå inte helt okej. Speciellt inte när man inte vet vilka produkter ägarna valt själva och vad som är reklam. Så är det ju faktiskt inte jag som ska bo där utan förhoppningsvis någon lycklig liten familj som alltid drömt om svartvita barnrum och att ha grannen en halvmeter bort.

Här är också två lite extra fina val. En gulddusch och ett barnrum som var allt annat än svartvitt.

Vill ni läsa utförligare och mera positiva reaktioner på mässan så ska ni besöka Ella eller Caroline. Jag såg att Caroline fastnat för ganska samma saker som jag, till och med de där snygga lampknapparna.

Gillar

Kommentarer