När feministiska tankar väcks

I kursen jag läser jämför jag politiska texter, varav en är Mary Wollstonecrafts Till försvar för kvinnliga rättigheter. Där beskriver hon hur kvinnan bara framstår som underlägsen mannen tack vare att hon saknar formell utbildning. Under den tiden som Wollstonecraft levde fanns det andra filosofer som författade om mänskliga rättigheter, men de tycktes glömma bort kvinnan. Hon beskriver att de målar upp kvinnan som endast en vacker gestalt vars uppenbarelse och liv endast går ut på att ta hand om hus, hem och barn samt att blidka mannen och stilla hans lustar. Det är författarna och filosoferna som dumförklarar kvinnan och gör att resten av samhället gör likadant. Det som jag även fastnat för är att Wollstonecraft skriver att kvinnan måste se sig själv annorlunda och få det självbevarelsedrift som som krävs för att börja studera och bli mer självständig individ. Även hon själv måste se till att ändra hur andra ser på henne.

Det är så sant det hon skriver och stämmer mycket väl in på dagens läge. Fortfarande. Mer än. 200 år senare. Vi kvinnor ansvarar också för att bli starkare individer och inte underlägsna männen. Vi må i många fall vara fysiskt svagare men intellektuellt är vi jämställda och förtjänar båda att ha samma rättigheter och villkor. Vi är inte där. Vi måste tillsammans ändra det!

Jag må vara moderat men det gör mig inte mindre feminist för det. Ordet har förvanskats de senaste åren men jag är stolt kvinna och jag kämpar för såväl kvinnors som mäns rättigheter. Och skyldigheter.

  • Politik
  • Nära Råsegelgatan, Västerås

Gillar