Inte riktigt frisk i sjukdomen ännu...

Fyra grund hjul i livet.

1. medicin

2. rutiner (mat, sömn och motion)

3. prioritera (våga säga nej)

4. familj och vänner

Där har ni en bra balans i livet enligt föreläsaren vars föreläsning jag var på idag som lever med bipolär typ 1.

Våra historier skiljer oss väldigt mycket ifrån varandra men vi har ändå en stark samhörighet-den bipolära samhörigheten. Vi har rest på samma tåg men tagit olika avstickare upp och ner. Det som skiljer oss störst är att jag lider mest av mina depressioner som typ 2 och hon lider mest av sina manier som typ 1. Och jag hamnar inte i manier utan i hypomanier vilket är en mildrare form. Blir du manisk blir du oftast farlig både för dig själv och för omgivningen. Jag blir på topp, får mycket gjort, shoppar, städar får mega energi och behöver inte sova.

Det var iaf intressant att lyssna på hennes resa. Hon sa att hon själv kunde säga att hon var frisk i sjukdomen nu sen 2år tillbaka. Jag har inte kommit riktigt så längt ännu. För henne var det viktigt att leva efter dom fyra hjulen, fick hon för lite sömn jag då föll det, eller blev det för mycket utöver jobb och det som var inplanerat ja då föll det. Hennes egentid var jätte viktig. Jobbigaste perioderna var på sommaren och kring julen då barnen hade skollov. Då faller rutinerna.

Jag är tvärtom där, för mig går barnen alltid före, jag kan liksom inte slappna av förrän alla barnen är hemma på dagen. Jag har svårt att boka in saker som gynnar bara mig och lämna huset på kvällen är ytterst ovanligt om det inte är för att handla mat. Sommaren och julen mår jag som bäst då barnen finns hemma mest hela tiden och jag har koll på dom. Mina rutiner faller men jag skapar liksom semsterrutiner.

Men jag måste väl sträva efter ett rutin schema som även gynnar mig och delegera ut vardagssysslor. Som funkar året om.


  • 6 visningar

Gillar

Kommentarer