Tankar kring gramaner.

Jag har alltid sett mer eller mindre negativt på gramaner. Men ändå ej så att jag aldrig skulle använda dem. Felet är ju ej i dessa remmar utan i ryttarens händer. Exakt som det där med bett, inte är ett bett skarpt om du själv har mjuka händer. Joo dom är skarpare och mildare. Hellre ett lite skarpare bett än att ryttaren sitter och drar i hästen för att få minsta lilla hjälp att gå igenom. Jag gillar Pessoa bettet, men endast med rem under käken, även om det är ett skarpt bett. Med remmen blir ej trycket bakom öronen (av nackstycket) kraftigt. Just nu rider jag med vanligt bett eller hackamore.

Nå tillbaka till gramanerna. Det var ju dom jag skulle skriva om och ej bett. Alltså jag har ni förtiden ridit med gfamaner typ en gånger per vecka. Känns som att jag skulle få henne bäst avslappnad med gramaner. Hon jobbar bättre och intensivare med dom. Nu menar jag att hon ej skulle jobba annars. Hon jobbar alltid. Hon är en ärlig häst som gör vad man ber. Om man då såklaft själv vet vad man gör. Gramanerna får ej vara spända. Dom får absolut ej hålla hästen bakom lodet. Det får ej vara så att vanliga tygel glappar medan gramanen är spänd. Det är grymt att se sånt, ses rätt så ofta. 

Här är en artickel att läsa från netet, kolla den, https://www.hippson.se/blogs/KajsaBostrom/index.htm
Hon ser väldigt negativt på gramanerna. Hon skriver att hon aldrig sett att man skulle få fram nåt possitivt med grananer?! Jag tycker man får fram possitiva saker så framt man kan använda dem rätt. Kolla tillexempel Cornelia från Sverige. Honanvänder gramaner ofta på sina när hon jobbar dem. Ingen kan väl annat påstå än att hennes hästar jobbar fint och hon gör ett helt outstanding jobb med dom. Tror ej en ryttare som hon hade tagit till gramaner om det ej fanns nåt possitivt med dom. Nej det är nog så som i många saker att felet är i användaren.

Äsch jag skulle vilja skriva mera om dessa gramaner men klockan tickar på så hinner ej just nu.

Jojo mår toppen. Äter grönt, rids och kommer glatt in och sova på kvällen. Samma sak rullar på hela tiden med henne. Varierar bara ridningen så mycket som jag bara kan hitta på. Försöker gå lika ofta på plan som i skogen. På söndagen red jag i manegen. Vårt botten är SUPER. Man verkligen red på bottnet och ibte "i" bottnet. Sanden är helt otroligt bra. Inte minstq lilla damm på benskyddena. Den dammar alltså inget alls. Nu får vi ju sen se sen hur det slutliga resultatet kommer bli, men dit är tid ännu. Hästarna ska göra jobbet och det går ju ej nu för ingen vill skurra på inne. Inte jag i allafall. Geopaden ser ej så fin ut ännu för den har ju då som sagt ej blandat sej alls ännu utan är så svart som den bqra kan vara. Väntar på qtt den ska blanda sej och få lite mera sand på sej så att det ser jämnt och fint ut i färg. Men var så kul att rida på söndagen på det nya bottnet. Tummen upp för det.

Skriver mera när jag igen får några minuter över. Sköt om er om här finns nån ens som läser. 🤗Jag är ej så flitig så vet ej om jag ens har några läsare mera. Tänker hela tiden att nu ska jag sluta blogga, men sen får jag ändå för mej att skriva igen emellanåt. Borde bestämma sej att sluta eller bli aktivare.

kramizar, Maria

  • 914 visningar

Gillar

Kommentarer