Penneli

Alltså Penneli har varit jötte sjuk sen lördagen. Han symptom har hela tiden tytt på förstoppning. Jag brukar kunna säga så gott som alltid vad som är fel men nu var jag ett frågetecken. Alltså på lördagen märkte vi då som sagt att han hade ont där bak rakt framför jumskarna om man så kan förklara platsen. Han reagerade genom att gny vid palpering (kände igenom). Buken var åxå hård. Han spännde sej så otroligt. Nå han fick sin parafinolja och på söndagen kom skiten ut. Men inte blev han bättre för det. Fortfarande gnydde han nu å då. Han ville ej gå ut på gården. Veterinären bad mej ge en dag till olja ifall där satt nåt fast i tarmen som gjorde det så onda åt honom. Hon bad mej även gå med honom så att tarmen skulle röra på sej mera. Penneli vill ej gå i koppel. Han har i sitt liv gått i sele typ 5ggr innan detta. Tur att mina hundar har ett 10+ lynne så man gör vad man tycker med dem å de går med på allt liksom. Han skrittade endast, fick ej han att trava i koppel. Tänkte att det är för att han ej är van så jag lät han skritta i egen takt. Kan berätta att den takten var låååångsam. 500meter tar en timme. Detta gjorde vi sö-ti 3-5ggr dag. Men nej ingen avföring, inte vad vi än gjorde. Han ville heller ej gå ut på gården för att kissa. Han ville bara sova i stolen eller i min säng. Igår, tisdag, ringde jag igen veterinren men hon ansåg att han lpter okej för tempen är normal och han äter normalt, dricker normalt, spyr ej. Så nu var förstoppningen utesluten då. Vid förstoppning skulle han spytt vid det här laget, han skulle heller ej ätit som han gör..

Vad fan är fel med min Penneli?!? Epilepsin håller sej borta perfekt och sen kommer detta. Nåt mystiskt som man har ingen aning om vad är. Men nåt är fel, jag känner mina hundar lika väl som jag känner mej själv. Nåt är fel!

Idag morgon innan jag åkte på jobb skötte jag hundarna helt som vanligt. Det tar minst 30minuter att sköta dem varje morgon. Jag går igenom alla att allt är som det ska med dom. Jag har ju flera väldigt gamla så man ska ta vara på varje stund och man ska ge dom omsorg dagligen. De ska ha sina respektive mediciner, vitaminer, oljor osv. Gamlingarna får Joint Care avrje morgon och dom mår som aldrig tidigare. Deras leder är som unga pånytt å de kan hoppa upp på sofforna utan problem osv. Pennelis epilepsi medicin ska ges. Lunas och Hemis vitaminer och JointCare i pillerform ges åt dem. Är även bra för stora och fortväxabde hundar. Inte bara för lederna utan även för hjärtat, synen osv.
Nå i allafall så skulle jag ge då Penneli sitt så gnydde han till riktigt kraftigt. Jag bara drog handen över honom som jag alltid gör när han gnydde. Sen började han skaka. Att skaka betydde helt klart smärta. Jag väkte Mika och berättade och sa att jag beställer tid och han får åka med Penneli att det blir bara att ta bort den för det är nåt väldigt fel med han i magen. Trodde på växter. Dom kommer fort ibland. Men ändå fubderade jag hur han kan äta så bra då?! Nå men jag förberedde mej på att det var slut nu. Penneli dog ej i epilepsi uatn i tumörer. Arbetsdagen blev skit jobbig. Inget gick som det skulle för jag bara tänkte på Penneli. Inga jävla tider hos nå veterinärer. Jo hos en som jag ej ens ville föra en vandrande pinne till i Ekenäs men som nu då vart vårat ända svar. Han måste ju komma iväg fort för han har ont. Man får ej ha sitt djur att lida alls.
Men sen kom jag på Tenala å att där är nya veterinärer. Så ringde dit och dom bad mej komma så fort jag slutar jobbet. Så jag var hos dom 12.30' Ultrade hela magen och alla inreorgan och allt såg fint ut. Hans urinblpsa var liten och tom så han hade nog kissat på morgonen även om jag endast lämnade dom ute medan jag själv satt i mina kontaklinsser. Så det var fint att höra att han kissat. Mjälten, njurar, lever, tarmar, allt såg fint ut. Vätska i tarmen men det var av den stora mängden parafinolja han fått. Så vi tog ännu blodprov. Alla svar var fina även där. Inga fel på dom heller. Jag bara satt ner mej på golvet för tänkte att nu ger mina ben vika. Vad har min Penneli för fel frågade jag igen?! Han är sjuk, jag ser det. Hon bad mej lugna ner mej men jag fortsatte själv att gå igenom honom framför henne. Jag visade var han har ont osv. Men jag gav upp till slut. Vi kommer aldrig hitta nåt och han kommer dö. Det var mina tanke. Hon sa igen att åk hem och lev normalt med Penneli att han behöver inga medicin för han är helt kormal. Men fan åxå han är ej det. Han är sjuk ju!
När jag skulle lyfta upp han i famnen skrek han till ordentligt så att Cecilia själv knyckte sej. Upp tillbaka med han på bordet sa hon. Sen gick hon igen igenom honom. Då kom jag på att en dag när han fick medicin så lyfte han huvudet liksom bakåt å då skrek han till. Så Cecilia började böjja på naccken, han gnydde till. Sen gick hon till ryggen, där vid jumskarna, å han gnydde högt å satt ner sej. Jag sa ju att han är sjuk. Jag bara ej har hittat felet. Jag har trott det var vid jumskarna på sidorna men det är ryggen. Han kanske har trillat ner från soffan när han sovit. Kanske Luna sprungit mot han. Kanske håller på får diskbrock. Eller så är det bara övergående. Så Penneli fick Loxicom värkmedicin och ska vila en vecka. Då menar jag han ska absolut vara i stillhet. Ingen bur för han är så lat annars åxå men han ska vila. Han älskar ju denna situation att bara få ensamma ligga i vår stora säng bakom porten. Jag bär ut han på gården för att kisa å bajsa kommer han göra igen när smärtan i ryggen minskar och all olja är ur tarmen. Jag grät när jag gick in till veterinären och jag grät när jag gick ut. Jävla lipsill jag är. Mina djur ger mej så mycket glädje men åxå så mycket gråt. Dom är åxå jävla bra på att tömma mitt bankkonto kan jag berätta åt er. Men hellre får dom tömma det än att jag tömmer det på nåt annat onödigt. Hellre djur än människor i mitt liv.

Så Penneli dog inte idag i nåt annat än epilepsi. Han dog inte alls idag. Hade Juppe inte varit på semester hade jag ringt honom men tyvärr är han det. Kommer först i augusti igen på jobb. Nu sku Pennelis rygg ha borda skötas med nålar. Konstigt att ej Penneli fått anfall av allt som hänt under dessa dagar.

Nu är jag trött. Men lite lugnare. Kan ej ännu släppa saken helt pga en sak, vill ej ta upp den funderingen här och nu. Ser senare sen om det "händer igen". En fråga fick jag ej svar på nämligen.

En intressant sak var annara åxå att denna nya veterinär Cecilias häst hade exakt samma sak i sin näst sista tand uppe i käken som Jojo. Vet ej hur vi kom in på det ämnet. Hon berättade att hon åkt till Sibbo (eller vart det Borgå) och tagit bort tanden. Hade kostat henne 1800€. Men hon sa att nu är hästen en dröm att rida. Hennes sto hade stått på bakbena innan. Jojo gör ej det men vem vet, kanske hon har ont, kanske ej.

10 poäng till denna veterinär. Ny och ung men trevlig och skötte sitt jobb bra. En sak till, jag får ribga henne när som helst på dygnet och även på veckoslutet om det är nåt med Penneli nu. Det kallar jag service.

Att få veterinärtid här i trakterna just nu är grymt. Vad fan om du har en tik som valpar. Då måste du fort få hjälp om valpen sitter fast till exempel. Vart vänder du dej? Karis veteronär är på semester, Annukka i Fiskars har helt fult och far efter i fredag på semester, Minna i Ekevet har fullt men kan ibland stoppa in nån mellan nån kund. Tarja finns, gå dit den som vill.... sen finns då denna nya. Är djurena sjukare än förr? Har folk mera djur än förr? Jag vet ej. Veterinären kunde heller ej säga vad det beror på. Men hon höll med mej ändå.

Nu kollar jag inga skrivfel så ni vet. Gissa er fram till ordena om där finns fel. Skriver detta inlägg fort via mobilen bara. Nu ska det bli pillerutdelnkng och check igen och sen ska jag å Luna gå emot Mika till hans jobb. Hon älskar leta efter Mika i skogen där vi möta när han slutar. Han ropar hennes namn en gång å hon börjar leta. När hon hittar honom skriker hon så man tror han gör henne illa. Hon är så härlig den hunden ❤

Slutet gott allting gott.

/M

  • 700 visningar

Gillar

Kommentarer

Channa
,
Finns oxo Wuorimaa, Knaapinen ,Sjundeå veterinär osv 😊 bara man Googlar och söker så finns dom nog ,själv har jag säkert 10 vetreinärers nummer i min telefon men det finns 2 st som jag "aldrig" låter röra mina djur utan att jag e bombsäker på att avlivning e ända utvägen
MariaLA
MariaLA,
Knaapinen (Hanna) har semester, Wuorimaa hade fullt, Sjundeå veterinärer är samma som finns i Tenala (SjuVet). Jag har åxå en massa nummer men tyvärr så brukar jag liksom alltid lita på att nån av mina 4 vakion brukar ha tid. Nu hade ingen av dom eller så var de på semester. Jag har en som jag in i det sista undviker, men är det riktigt rikitgt måste så för jag även till den. Där är samma att jag är rädd för direkt avlivning. Det var verkligen igår riktigt riktigt svårt att få en tid nånstans fort. Det blev liksom så akut att jag helst av allt ju åkt direkt på morgonen men måsta sköta ett kort arbetspass först. Hade dete varit en tik med kalkkramp eller dyligt hade den hunnit avlida innan jag fått veterinär igår. Då menar jag ej pga min arbetstur utan hur svårt det var att få en tid fort. Jag förstår att jag ej var ända klientern men ändå kändes det riktigt skit. Men nu är allt bra igen 😊 Ha det bra Channa.
nouw.com/mariala