Lucys veterinärbesök.

Idag har Lucy besökt veterinären. Lucy är alltså Robins och Elins franskabulldog. En guddomligt underbar tik. Alla vet att plattnosade hundar har tyngre att andas än långnosade hästar. Alla vet att hundar med korta ben och stora kroppar har mera problem med lederna. Alla vet att för mycket underull ofta ger hudproblem. Skrev dessa för att visa att det finns problem av många olika slag, ej bara i en eller två raser. Tack och lov finns det problemer man kan kan göra nåt åt. Tack och lov finns det ägare som gör nåt åt djurenas problem innan det gått så långt att man måste börja intala sej själv att problemet är "helt naturligt", bara för att må bra själv och ej känna att man kunnat göra nåt åt saken i tid. Jaada jaada jaada, spårade ut lite. Nå med i allafall så har Lycy för trånga näsborrar. Öppningarna är sååå små. Hon får ej in önskad mängd syre. Nej det är ej så farligt att hon svimmar vid lek eller dyligt men eftersom man kan åtgärda detta nu när hon blir 1år så gjordes det. När hon är klart växt, vid 2år, kommer det göras en liknande operation till åt henne. Nu fixades insuget och då fixas även utblåsningen. Men hon måste växa klart först. Efter operationen var andningen betydligt bättre direkt. Hennes kroppsrörelser vid inandning var mycket mindre, inte kraftiga längre. Frallan ser ju ibland ut som en travhäst efter ett hårt lopp i andningen. De får liksom jobba för att andas. Inte så som hundar med längre nosar att man andas utan att tänka på det.
Operationen lyckades bra. Efter tre dagar ska man se skillnad men först efter tre veckor ska man se det slutliga resultatet.
Än så länge har bara Lucy sovit. Hon är så trött efter narkosen. Bara bra att hon hålls stilla så blodet och slemmet skulle rinna ut och ej bli inne i näsan. Jag ska visa bilder efter ett tag så får ni se skillnaden på nosen.

Jag fick lite ändrade arbetsplaner till helgen. Blir att jobba både morgon och kvällstur båda dagarna, lördag och söndag. 7.00-21.00 denna helg. Så man behöver i allafall ej fundera på vad man ska göra på sin lediga tid :) Jag behöver kanske ej berätta att jag verkligen gillar mitt nya jobb på avdelning. Tror ni märker det nog:)

Nu kom Mika, nu ska vi åka till stallet, Musti&Mirri och matbutiken.Sen ska jag bara ligga och ta det lungt hela kvällen för att orka hela veckoslutet på jobbet.

Ha en fin kväll.
-M-

  • 2 365 visningar

Gillar

Kommentarer

Marie
,
När man vet om att en viss ras är mera benägen till vissa sorters sjukdomar och besvär - varför ska man då med våld understöda en sådan ras? Alla vet vi att hundar med platt nos och trängre luftvägar har svårt att andas men varför ska man ÄNDÅ ensvisas med att understöda denna avel och skaffa dessa hundar? Sen är jag kanske trångsynt men jag skulle aldrig få för mig att skaffa mig dessa "populära" sällskapshundar från t.ex. Ryssland/Estland etc. Klart det finns ansvarsfulla uppfödare även här men jag vågar nästan påstå att med dessa "IT" raser så är antalet ansvarsfulla uppfödare väldigt små. Förfrågan är så stor så fokus sätts på kvantitet inte kvalitet. Inte vet jag nu vart jag vill komma med min kommentar men anser att det är jäkligt kontraproduktivt att först ursäkta sig med att "alla vet vi" och sen rabbla upp alla problem som en ung hund på ett år har. Det är inte okej, men ändå försöker vi göra det okej. Från min synvinkel känns det nästan omoraliskt. Jag ser den här saken på samma sätt som jag ser på alla människor som medvetet eller omedvetet understöder pentutehtailu med argumentet "jag var tvungen att rädda denna"...
MariaLA
MariaLA,
Skrev jag att Lucy har alla dessa fel? Jag skrev att alla raser har sina fel. Din åsikt är att jag finns seriösa uppfödare endast i Finland. Det är en typisk nybörjares tankesätt. Jag har fött upp hundar ganska många år och ganska många kullar, alla registrerade i FCI. Tror du kinesiska nakenhunden är en totalt frisk hund? Så med andra ord är jag åxå oseriös för att jag fött upp såna. Tror du avel på frallor kommer avta? Nej du, det fungerar ej så. Vi gjorde Lucy en tjänst med henne öppna hennes näsborrar. Välkommen in i hundvärlden lilla du 😊 Anser du annars att din ras är en hund som är totalt frisk, bra lynne?! Nej du, inte ens fast din är född i Finland. Jag skulle däremot aldrig köpa en hund från ett visst land dast pga av jag vill ha från just det landet. Stamtavlan är den som avgör landet och uppfödaren. Men tack förstår kommentaren, har hört likadanna för 20år sedan när jag började med hundutställningar 😊
nouw.com/mariala
Marie
,
Jag har inte skrivit att det enbart finns seriösa uppfödare i Finland... Det är heller inte min åsikt så det är helt onödigt att du ens försöker vinkla det på det sättet. Det jag skrev var: "Sen är jag kanske trångsynt men jag skulle aldrig få för mig att skaffa mig dessa "populära" sällskapshundar från t.ex. Ryssland/Estland etc. Klart det finns ansvarsfulla uppfödare även här men jag vågar nästan påstå att med dessa "IT" raser så är antalet ansvarsfulla uppfödare väldigt små.". Jag skriver specifikt att även jag kan erkänna att det må vara ett trångsynt sätt att se på saken men mitt problem med det här är mest det att efterfrågan på dessa raser är så stora så uppfödarna har svårt att hänga med. Sen börjar man kompromissa för att få fram kull efter kull och plötsligt har avelns byggstenar helt förändrats till det sämre. Detta händer naturligtvis också i Finland och ute i resten av världen. Jag själv skulle inte skaffa hund från Ryssland/Polen/Baltikum men det är mest för att jag inte vill understöda deras hundhållning. Alla kan föda upp hundar och kalla sig uppfödare, det gör en inte till en expert, så jag vet inte vad du vill att jag ska göra av med den informationen? Jag tänker inte ta ställning till huruvida du varit eller inte varit en seriös uppfödare. Sen har jag aldrig heller påstått att du skrivit att Lucy har alla rasens eventuellt möjliga fel. Jag skrev att jag inte förstår varför man vill understöda en ras som är benägen till så stora fel som jag anser att fel med luftvägarna är.
Marie
,
(rymdes inte med so forts.)

Och nej, jag tror inte att aveln på frallor kommer avta men detta är enbart för att köparna fortsätter understöda aveln genom att köpa valpar. Skulle efterfrågan plötsligt avta och köparna skulle kräva att någonting görs för avelns fortsatta utvecklingt så skulle det måsta hända någoting. Inte direkt men i det långa loppet. Det är naturligtvis bra att operationen gjordes för att underlätta för Lucy! Jag tycker bara att det är sorgligt att människan stänger ögonen till och "normaliserar" att vissa raser kräver vissa ingrepp. Skulle det finns en hundras som t.ex. skulle kräva at 1 av 10 hundar genomgår ett kirurgiskt ingrepp för att opererar fram analen så skulle det antagligen starta rätt så starka reaktioner. Kanske ett lite väl banalt exempel men inte egentligen ändå. Det är enligt mig onaturligt att vissa raser t.ex. inte kan föröka sig naturligt utan ofta behöver hjälp eller att kejsarsnitt är mera regel än undantag för andra. Nu nämner jag inte raser men du är ju en sådan expert, till skillnad från lilla jag, så du kan säkert läsa mina tankar ändå.
MariaLA
MariaLA,
Är ingen expert på avel men har trots allt rätt så mycket erfarenhet om du sen vill eller ej inse det. Det är en sak att köpa den ras man vill än att avla på den. Finns säkert en orsak varför jag även slutade avla på CC rasen. Men joo som sagt så tycker jag du har putkinäkö i det hela. Du utesluter Baltikum med däremot j USA?! Det visar okunskap. Den här diskussionen är lika "nolla" som att uppfödare av brukshundar ej säljer långtskolade hundar som soffhundar 😊 Allt är till salu för rätt summa pengar. Men några år till i hundvärlden så kommer du se på saker lite mera realistiskt och lära dej mera 😊 D höfter kan ge hunen smärtor ör t, varför understöda avel av hundar med såna problem pluss stora lynnes fel som ofta leder avlivningar 😊
nouw.com/mariala
Marie
,
Bara för att jag inte nämner USA betyder inte att jag inte skulle utesluta det.. Kan knappast räkna upp hälften av världens alla länder. Nämnde några exempel, förstår inte varför du ska envisas med att försöka skapa större hallå än nödvändigt? Och om du syftar på det jag kommenterade på Cessis blogg så skrev jag även där uttyckligen om finska uppfödare. Jag är väl medveten om hur världen fungerar och att allting är till salu för rätt summa pengar - även i Finland. Men de uppfödare jag varit i kontakt med och tränat för skulle så gott som aldrig sälja en uppfödning till någon som inte aktivt skulle träna och tävla i diverse grenar. På Cessis blogg var det dumt av mig att anta att hon skulle köpa från någon av de mindre kretsarna jag "varit i kontakt med", eftersom kretsen brukshundar är betydligt större än så. Jag vet inte vad det sista du skriver syftar på? På samma sätt som jag tycker att man inte ska avla på djur med trånga andningsvägar så tycker jag att man inte ska avla på djur med dåligt lynne eller andra fysiologiska eller mentala problem. Det borde väl vara underförstått. Känns dumt att ens ge sig in i denna diskussion med dig eftersom du har en stark oförmåga till att hålla dig saklig, oavsett ämne...
MariaLA
MariaLA,
Marie, om du ens hade en tanke av dej detta var n onödig diskussion så varför började du den då? Älskar diskutera anatomi, avel, sjukdomar osv ända gången jag får för dej att skriva en kommentar är när du har nåt att klaga på, du letar alltid nåt att slänga skit på. Så håller med ej. Vet ej varför du ens kommenterade här. Det är fine med negativa kommentarer men från du kommer det aldrig annat.
nouw.com/mariala
Marie
,
Har inte min kommentar kommit fram eller hae du inte godkänt den? Ingenting annat men det stör mig för jag har glömt bort vad jag skrev 😂
MariaLA
MariaLA,
Jag har ej haft upp min blogg så därför var dina kommentarer ej godkända.
nouw.com/mariala