Lördag och sol.

Nu har valackerna och stona fått stå brevid varandra redan ett bra tag. Ska bli intressant att se om det kommer att gå att släppa ut dem alla på samma bete. Stona är ju bara två, Jojo och Titta, och valackerna är Sheikki, Gozzi, Chiko, Zorro och om en vecka även Helmori. Så visst skulle det vara kiva att ha dem alla tillsammana. Jojo har gått med både ston och valacker. Bara att flera valacker har en väldigt stor kärlek till henne och blir lite väl "påträngande". Men vi ska se. Nu ska de flyttas ner till de större betena men fortfarande gå stona och valackerna för sej. De gå ej ute ännu över natt.

Jag rider Jojo väldigt aktivt och har hoppats på att hon ej skulle bli så tjock men jag tror mitt hoppas är onödigt. Hon kommer nog bli det ändå. Hon kommer få kraftfoder i mycket mycket mindre mängd nu när de flyttas till de större betena. ainte för att hon nu heller äter stora mängder men det ska ändå minskas. Hon äter fortfarande HippoStar som jag började med när vi flyttade. Myslin åt hon helt okej men inte med god aptit. Det är ej fel på maten utan Jojo helt enkelt ej gillar mysli. Hon är en helt klar pellets häst. Igår böt vi till pellets format och jestas så maten sjönk. Hon får nu HippoStar Prestatie på morgonen och HippoStars Slobber på kvällen.

Från en sak till en annan. Det var en rätt så spännande ridtur jag hade igår. Det blåste ju så in i sjutton men jag hade bestämt mej för terrängen och att klättra och då ska det åxå utföras. Så jag gjorde henne i ordning och for till skogs. Travade henne en lång stund till Galoppskogen där jag vände om och travade samma sträcka tillbaka. Hon var HET. Jag red sidvärts rörelser så som öppna, sluta, skänkelvikningar hela tiden. Bara för att hon ej skulle gå på så otroligt mycket. När vi på hemvägen kom till sandgroparna så började vi klättra. Vi jobbade i de tyngre backarna igpr. Det är ju ej bara så att man skickar upp hästen för backen och sitter själv och håller i sej.Nej inte alls. Vill man ha den att jobba rätt i backen så ska den skritta med huvudet väl sängt. Annars gör det mera skada än nytta. Man känner nog, om man känner hästen, när den jobbar ordentligt. Sen är det onödigt att jynsa på i backarna tusen gånger.Det räcker med upp/ner typ 5 varv. Har hästen jobbat då i rätt form så känner man att den skakar i muaklerna och mjölksyran flödar. Då travar man av den en liten stund i djup form och sen skrittar man en lång stund. Detta är det som ger bästa resultat på Jojo, säkert ej på alla hästar men på min fungerar det toppen. Utan att skryta så är min häst i ganska super fint musklat skick. Hon bygger muskler lätt bara hon jobbas rätt. Manege/ridplans arbetet räcker absolut ej. Minst tre dagar i vecka ut i terräng varav åtminstone en dag är backträning. Skulle jag rida bara på plan/manegen så skulle jag igen få lika depremierad och osäker häst som jag hade innan jag flyttade till Stall Splinter. Där kröp hon fram från skalet och har efter det bara blommat.
Nu var det ju ej riktigt så där utförligt jag tänkte skriva utan mest det att jag hade i stormen igår räknat med en jobbig ridtur. Men det blev en otroligt bra ridtur. Hon brunstar så gott aom konstanst och svans och bakben måste hela tiden tvättas nu. Inte annars men när det blåser så flyger all brunst på henne. Luktar äckligt och är klibbigt.

Idag ska jag fara och rida bara jag slutar min första arbetstur. Jag vet ej ännu men tror det blir arbete med sockerbitar eller så blir det bommar med gramaner.

Jag är väldigt nöjd med allt som berör Jojo för tillfället. Allt känns väldigt bra. Nästan så att jag är orolig att när ska det "skita på sej" igen. Hennes vänster baksko är en aningen lös så vi hoppas Oskar ska hinna komma och sko henne innan den lossnar. Tur att det är bakskon som lossnar i såna fall ochej fram.

Penneli är epilepsifri fortfarande. Han Pexion dos är 1 morgon och kväll. Måste skriva upp så jag kommer ihåg det.

Ha ett fint veckoslut allihopa. Jag har ledig dag imorgon så kanske man borde hitta på nåt kul ikväll 💖

/Maria

  • 681 visningar

Gillar

Kommentarer

MariaLA
MariaLA,
Hej Channa, nej men det ska jag pröva på. Det är äckligt med klibbiga illaluktande ben och svans hela tiden. Jojo är heller ej krånglig men ack med brunst över allt hela tiden. Ha ett trevligt veckoslut och tack för tipset👍
nouw.com/mariala
Channa
,
Har du provat på D&H Stroppy Mare ? Vi ger det åt Uni för hon brunstade oxo konstant dock utan att vara krånglig och sen vi börja ge det åt henne så brunstar hon int 😊 inga kladdiga ben 😃
heidi
,
va glad att hon brunstar, med tanke på om du skall betäcka henne nästa år el när du d nu blir så låt hon hålla på. Det är normalt med brunster så inte skall man stoppa dom.
MariaLA
MariaLA,
Hej Heidi, joo normalt är dete men guuud så hon brunstar i år. Alltså ärligt så känns det som om hon gör det exakt hela tiden. Det luktar apa om hela stoet 😈 Jag betäcker ej i år även om jag så in i sjutton sku vila göra det. Men nästa år blir det nog säkert. Jag vill vara säker att jag har möjlighet att hålla "fux hingsten" när den föds you know 😅
nouw.com/mariala
heidi
,
alla ston brunstar mer i år än i fjol.! det va dåligt år i fjol. Alla stona här luktar apa, t.o.m 2 åringen ha brunsta i 2 veckor nu.. men är glad att dom brunstar, då vet man att dom är friska och mår bra! 😊 Stå ut bara !!
MariaLA
MariaLA,
Tallsopa är bäst att tvätta brunsten av dom med. Den neutraliserar lukten jätte bra. Vanligt hästshampoo blir Jojo joo ren med men tycker det "sliter" på huden attthe använda dagligen. Förra sommaren var dete mycket få brunster på Jojo åxå med långa mellanrum emellan.
nouw.com/mariala