Hö vs. hö

Jag har den senaste månaden funderat väldigt mycket på just höet. Som jag skrivit, och som de vet som känner Jojo, så är hon en häst som väljer hö före kraftfoder OM höet är av bra kvalitet. Är höet av sämre/dålig kvalitet så då gräver och väljer hon ut det bästa från högen/nätet och resten blir då intrampat i boxen. Detta har absolut inget att göra med att honskulle vara mätt eller nöj som vissa visat sej missförstå. Detta har skett i två stall. I ena stallet förstog ägarna bra detta och medgav att deras hö ej var av den kvalitet som min häst krävde. I andra stallet blev jag bedd ge henne mera kraftfoder istället för höet för där ansågs att höet är av bra kvalitet. Smaken är delad som baken. Tror även att man måste se mycket olika sorters hör för att verkligen förstå vad som är bra hö. Det räcker ej med att endast se sitt eget hö. Nu var det inte det här jag sku skriva om exakt så här....

....utan hur olika ens häst mage/kropp ser ut med olika kvalitets hö. Jojo åt tidigare i år typ hälften av den mängd hon äter nu, menhennes mage svällde upp på ett konstigt sätt. Inte hömage utan så där uppblåst, kan ej förklara. Hennes mage har aldrig nånsin varit sådan innan. Nu äter hon då typ dubbelmängd av hö och hon är så fin i kroppen som hon bara kan bli. Hon ser ut som hon såg ut tiden innan Jack. Hon är inga uppblåst alls. Höet hon äter nu är väldigt väldigt bra. Nåt jag önskar alla hästar sku få äta. Hennes gröt är minskad till hälften och även morgonmaten.
Detta kan lite gemföras med hästar som i tiderna matades med halm som mellanmål. Dom blev åxå uppblåsta.

Jojo har haft mugg på.sitt vita bakben sen i våras. Den kan emellanåt bli en aningen bättre för att se igen bli sämre. En liten tid på sommaren var det bara några små skorpor. Nu när det varit vått så har det varit som värst. Fan så svårt att få bort liksom. Det räcker ej med att det är torrare en vecka för att få bort muggen. Infektionen ligger ju rakt under skinnet. Där gror den på å trivs som bara den. Jag tvättar dagligen och torkar rent. Sätter ingen salva på medan jag rider så det ska få torka ordentligt. Efter ridningen sätter jag på salva igen. Har prövat med tjärsalva som alla rekommenderat och som hjälpt till alla skavanker hon nånsin haft, men nej, den hjälper ej nu. Just nu har jag Zinksalva. Den är faktist bäst hittills. Solhems shampoo (ska hjälpa mot mikrober) och en Solhems salva har jag nu på kommande. Om inte den hjälper så vet jag inte ännu vad jag hittar på efter det. Muggen är kanske ej hemsk som jag får det att låta men i mina ögon är den då jag ej haft mugg innan på henne. Det är liksom på inre sidan som det är mest. Tup som tumnageln stor fläck. Även lite bak i karleden, men den är nästan bra redan. Det skulle borda bli helt torrt i en månad så sku man få bort den. Men det lär väl ej hända inom närmaste tid.

Har hittat härliga vägar på andra sidan storavägen att rida på. Var dit med E och Kvebeka ena dagen och sen nästa for vi med Mika och Luna. Så fina vägar.
Jojo älskar terräng, jag med för den delen.

Igår var vi efter en stooor låda till Jojos täcken. Så nu har jag den i stallet å alla de täcken som behövs för årstiden är inne i lådan (utom två). Mycket enklare än att det hänger lite här som var. Inväntar två till nya utetäcken på posten och sen har jag allt nytt åt henne för i år. Då har hon fyra utetäcken och fyra innetäcken. Så dessa ska räcka hur skit väder det än sku bli. Torkrummet i stallet är dessutom väldigt bra.

Nu räcker det med hästar :)

Hade Lexy, Basses staffordshirebullterrier (staffy) valp, här över nyåret. Hur kan en valp ha en sån energy som den har?! Den somnade typ 4 på natten.Kul när jag 1.1 sku vara 7.00 på jobb. Gårdagen gick som i dimma på jobbet. Var så trött. Ingen av våra hundar, ej heller Lexy, var rädda för raketerna. Hemi, sharpein, såg man att reagerade lite men inte så att han skulle varit rädd liksom ändå. Lexy får vara hos oss alltid när det bara behövs.Luna gillar att ha sällskap av Lexy, far runt som yra höns på gården i flera timmar. Även bra inför kommande utställningar att Lexy är med mej. Ända tråkiga är ju att den är ryskfödd så den kommer knappast aldrig klara sej i ringarna, även om stamtavlan är fin. Äh lite ironi emellan åt :)) Finns bra hundar från alla länder och dåliga hundar från alla länder. Gäller att veta vad man köper, även om man man med kunskap kan misslyckas. Men ser i allafall fram emot att komma ut på shows med Lexy .

Jag har lite funderat vad jag förväntar mej med nya året. Jag vet inte riktigt. Inte nåt speciellt tror jag. Jo klart jag önskar att sälja huset och flytta utanför stan och få hem Jojo. Men sen och andra sidan så älskar jag vårt hus och har Jojo precis så som hon trivs och som jag trivs. Så jag ser inte nån stress över att sälja hus å flytta heller. Jag hoppas, enligt planerna, att bli klär närvårdare detta år. Kommer få jobba som en galning för att lyckas. Men ska f*n i mej nog klarar det. Att få examen ett halv år innan planerat är ju stort som bara den. För det är ej kul att gå i skola alls.Det medför onödigt stress. Det medför även att jag ej kan jobba som vanligt då som jag har närstudier. Vad mera ser jag farm emot?! Hållas frisk, att min familj hålls friska. Onödigt jag funderar för jag vet faktist inte :))) Skulle vilja resa nånstans. Men det är helt enkelt omöjligt att resa när man har en flock hundar. Totalt omöjligt. 8-9h är max vad mina hundar får vara ensamma. Alltså en vanlig arbetsdag. Blir ej lång resa  på den tiden inte. Skulle ju vara bra att hitta en flicka som skulle vilja bli min privata hundvakt, förtjäna lite cash och vara 110% pålitlig. Men vad hittar jag den flickan??? Att ha en främling i huset känns ej sådär jätte lockande, att överlåta allt ansvar för flocken åt en främling känns nästan så jag kvävs. Men visst man borde ju först ha henne hit flera gånger så hundarna sku vänja sej. Kanske borde sätta en annons nånstans och se vad för tjejer som nappar på den.

Usch snart måste jag göra mej i ordning för jobbbet. Jag har lite seg vecka som råkar föra med sej endast kvällsturer. Men ska nog bli bra för det.

Nu ska jag avsluta och önska er allt väl detta år.
-M-

  • 1 843 visningar

Gillar