Tips på god och nyttig plockmat är vietnamesiska vårrullar.

Det som behövs är vietnamesiska rispapper och precis vilka tillbehör du själv känner för. När jag åt det när vi firade min syster så hade vi bland annat räkor, lax, avokado, smörslungade ärtor, glasnudlar, morötter, äpple, gurka, mango och ett par olika såser; däribland en asiatisk sojasås, en jordnötssås och chipotlemajonäs. Skiva allt tunt och smått så får man plats med mycket i en rulle.

Man behöver också en stor skål eller kastrull med kallt vatten. I den doppar man sitt rispapper, vänder det och börjar sen fylla med vad man önskar. Vattnet kan behöva bytas emellanåt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Att Adrian äter det mesta vi ställer på bordet tror jag beror på tre saker:

1. Att vi tidigt varierat det vi introducerat. Han har vant sig tidigt med olika smaker och allt från fisk och grönsaker till kött och potatis. Jag hörde nyligen någon forskare som berättade att man ska introducera så många smaker som möjligt innan två års ålder. Vi har nämligen något inbyggt sen stenåldern. Då var det meningen att vi från ca två års ålder skulle kunna klara oss själva i skogarna om något skulle hända vår familj och då höll man sig till den mat man lärt sig av sina föräldrar inte var giftig. Om det verkligen stämmer eller inte vet jag inte men det låter ganska rimligt.

2. Att vi inte gör någon grej av det och ställer fram andra alternativ ”för att han är barn och kanske inte gillar maten”. Vi serverar det vi serverar, punkt.

3. Att han inte äter socker. Sockret är ju beroendeframkallande och en väldigt stark smakförstärkare. Äter man mat med mycket socker så kommer mycket av det som är utan socker att smaka konstigt och kanske till och med illa.

Sen är det klart att det är individuellt - men jag tror inte att man kan avfärda det med att det handlar om individualism förrän man provat dessa tre åtgärder.

Läs gärna den debattartikeln här om en mamma som trött gett med sig och matat sina barn med olämpligt mycket socker varav det ena barnet knappt ville äta mat tills hon insåg att hennes barn var gravt sockerberoende. Hon plockade då bort sockret från hennes kost och några veckor senare åt hon riktig mat och faktiskt njöt av det. Väldigt intressant!



​Lite av det sockerfria fikat på Adrians 2-årskalas. 

Likes

Comments

Fredagens middag blev fiskgryta. Jag älskar fiskgryta med aioli och vitlöksbröd. Jag köpte ett gluten- och vetefritt morotsbröd och blandade Bregott och pressad vitlök. Sen körde jag in dem i ugnen på grill ca 5 minuter också hade jag fått supergoda vitlöksbröd. Sen blev det såklart till att heja fram handbollstjejerna i semin.


Fiskgryta

400 gram lax
400 gram torsk
2,5 dl grädde
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
1 fänkål
1 purjolök
1 sötpotatis motsvarande 2 potatisars storlek
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
1 tsk timjan
1 paket saffran
Salt & peppar

Hacka vitlök och fänkål, strimla purjolök och tärna sötpotatisen. Fräs allt i smör tills det mjuknat något. Tillsätt saffran och låt det fräsa med en stund. Rör ner honungen och häll på vatten, vin och grädde. Tillsätt kryddorna. Låt sjuda ca 10-15 minuter. Tärna under tiden fisken och tillsätt den sedan och låt sjuda ytterligare 10 minuter eller tills fisken är klar.

Likes

Comments

Saltå café är värda ett besök. God, nyttig och näringsrik mat på buffé. Dessutom ligger deras butik precis bredvid som är full av deras härliga, ekologiska produkter och väl värd besöket enbart för hur fint det är därinne med alla färgglada produkter.

Likes

Comments

Adrian äter i princip inget socker alls. Han fick smaka glass en gång i somras, tog någon tugga och sen tyckte han att det var lekdags. Istället äter vi massa goda alternativ.
Däribland Lily & Hanna’s raw food-glass. Jag tycker lika mycket om den som Adrian. Den innehåller bara näringsrika ingredienser och funkar lika bra som mellis som efterrätt.

Likes

Comments

Ett tips i förkylningstider:
Skala och skiva 1-1,5 cm ingefära och koka i ca 1 liter vatten. Låt svalna något och pressa i lime och honung.
Det blir såå gott och dessutom en härlig boost.

Likes

Comments

Vi älskar smoothies här hemma! Det är absolut en av Adrians favoritmellisar och vi äter det nästan varje dag.
Fördelen med smoothies är att man kan variera på så många olika sätt och att man verkligen kan näringsboosta dem genom att använda mycket bär och gröna blad rika på vitaminer och antioxidanter. Man kan fylla på med proteinpulver om man vill öka mängden protein och toppa med exempelvis någon nötmjölk som är full av nyttiga fetter.

Dagens smoothie innehöll:

Banan
Vinbär
Hallon
Mango
Spenat
Mandelmjölk

Likes

Comments

Det var så längesen jag bloggade nu men vad passar väl bättre än att jag försöker ta mig tiden att skriva lite tips på nyttig och snabb vardagsmat, näringsrika mellanmål, bra träning för nyförlösta och boosta med lite motivation såhär veckorna innan folk faktiskt vill ha tips på hur man på ett enkelt sätt blir mer hälsosam?!

Vår andra son, älskade lilla Ludvig, kom för lite drygt två månader sen. MammaMage-appen använder jag så ofta jag kan, övriga bäckenbottenövningar gör jag med honom i bärsjalen, gymmet har vi redan besökt och barnvagnspromenader blir det. Så lite igång är jag igen.

Så varför inte komma igång lite här också?

Fortsätt läsa och följa mig om du är intresserad av en mer hälsosam livsstil, konkreta tips och råd, recept och matnyttig information!

Med lilla Ludvig i magen en dryg månad innan han kom

Likes

Comments

Ni vet när man kan äta godis med gott samvete; tack pandy för dessa.

Likes

Comments