Hej Bloggen

Jag skulle vilja dela med mig av en händelse som skedde för några veckor sen i skolan. Vi hade precis skrivit ett prov, och vår lärare kom in i klassrummet bärandes på en massa böcker, det första alla tänkte var, ånej inte en bok till! (eftersom vi hade fått läsa så många böcker på föregående läsår) Men jag ändrade attityd när jag fick se vilken bok det var. Flera protesterade dock, och vissa vägrade till och med, Vi hade nämligen fått boken”Alla borde vara feminister” skriven av Chimamanda Ngozi Adichie.

Jag förstår på ett sätt eftersom ordet feminism länge har varit ett negativt laddat ord, folk har olika definitioner på vad ordet betyder, för mig och många andra kvinnor betyder det ”en person som tror på den politiska, sociala och ekonomiska jämställdheten mellan de olika könen. Däremot finns det personer som t.ex. hatar män m.m., de är dock extremister.

Det som däremot påverkade mig var att väldigt många av killarna i klassen var negativt inställda, så långt att de till och med kom med förslaget att bränna boken, när en kille i klassen frågade om någon hade en tändare blev jag rent utsagt förbannad, ursäkta vem tror du att du är? även fast det var menat på skämt är det INTE något man skämtar om. Sexism är aldrig kul, varken när det drabbar tjejer eller killar.

En sak för dig som drar sexistiska skämt att fundera på är att:

Tänk om du tillhörde ett förminskat kön, och någon skulle dela ut en liknande bok till din klass och någon tjej skulle sagt ”åh vi bränner den” och börjar klanka ner på ditt kön och dina rättigheter, hur skulle det kännas för dig,inte så bra kanske, det är så vi känner oss när ni klankar ner på feminismen, och eftersom ni beter er på det sätt som ni gör anser jag och tjejer i min omgivning att ni inte ser oss som jämlikar. (nu snackar jag inte om alla killar, jag är inte så dum att jag drar alla över en kam)

Ett annat exempel som jag har är att vissa behandlar och pratar om tjejer som om vi vore något slags sexobjekt, ursäkta vad tror ni att ni håller på med?

Jag kan inte skylla helt och hållet på killarna eftersom det måste finnas någon anledning till varför de har detta machobeteende. De stereotypa könsrollsnormerna pumpas in i en redan när man är liten. Man växer upp med en syn och förväntning på världen, att den ska vara si och så

Ett exempel är att min morfar sa till min mamma, när hon genomgick depression, och kämpade för sitt liv, denna kommentar ”du är så himla svag Lena”, vill inte klanka ner på min morfar eftersom han för det mesta var en fantastisk person, men man kan tydligt se att de stereotypa könsrollsnormerna redan började utvecklas för längesedan.

Vad ska vi då göra för att slippa allt detta, det finns ett fåtal lösningar nämligen att vi ska uppfostra barn till att vara de vill vara istället för att följa normerna för vad som är ”normalt” (inget/ingen är normal, just saying- det var positivt menat dock)

Jag kan acceptera att alla människor inte har samma åsikt som mig, men man måste kunna respektera varandra även om man inte tänker likadant, har själv råkat ut för en situation där jag bar en tröja där det stod en Femma och sedan -inist efter (notera att jag bär den pga. att jag står för jämställdhet, vilket ordet feminism egentligen i stora drag handlar om) Jag var på väg hem från en konsert(detta var i somras), och helt plötsligt hörde jag en man/kille som skrek ”jävla feministf*tta” Jag tittade inte bakåt eftersom jag visste att det skulle provocera mannen ännu mer, och jag gick därifrån med en klump i halsen, varför är ordet feminist ett skällsord för vissa? De flesta av oss som är feminister hatar inte män, vi vill inte ta ifrån er era jobb, vi vill inte kränka er. Vad vi vill är att få ses som jämställda gentemot mannen, lika arbetsvillkor, det vill säga att om man har kompetensen så ska det inte spela roll om vilket kön man är. Nu är det så att Sverige kanske har kommit längre på den punkten än andra länder, men jag vill dock säga att man har en lång väg kvar att gå.

Blev så inspirerad till att skriva denna text, och skulle uppskatta om ni kunde respektera min åsikt istället för att skriva feministf*tta m.m., tack det betyder jättemycket om du skulle vara så snäll och tänka dig för innan ni skriver en elak kommentar. Ett ord kan skada en människa mer än flera slag.

Det viktigaste är att vi måste ta hand om varandra, och bara sprida kärlek.

Jag antar att det kanske är några i klassen som läst detta,hoppas ni har lärt er något.

xoxo Maria
I Svenska akademins ordlista betyder ordet:

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Är hemskt ledsen för en så dålig uppdatering, det som jag tar som en ursäkt är att jag har haft så mycket i skolan, och inte haft någon tid till bloggen, men det är ingen egentlig ursäkt eftersom jag prioriterat annat före bloggen, men ett av mina nyårslöften är att jag ska uppdatera oftare.

På tal om Nyårslöften, så är det snart Jul och även början på ett nytt år… Julafton kommer att bli kul, men däremot vet jag inte om jag vill lämna detta år, eftersom det gått så fort och det har varit ett bra år för mig personligen. Däremot har det hänt så mycket hemska saker runt om i världen,vilket gör detta år lite mindre bra. Hoppas bara att nästa år kommer bli ett bättre år för världen, mänskligheten och klimatet.

Nu är det i alla fall jullov och det är så skönt eftersom man nästan pluggat sönder hjärnan det här halvåret. Nu kan man äntligen få koppla av lite och träffa kompisar, som man inte träffat på länge pga plugg m.m.

Dessutom åker jag utomlands till Kanarieöarna om 2 veckor vilket känns så himla härligt, eftersom man behöver ladda om batterierna inför en ny termin som kommer att vara full med plugg och stress.

Jul måste nog vara en av de bästa högtiderna enligt mig, eftersom man får spendera tid med sin familj och bara njuta av massvis med mat och gott sällskap. Hoppas ni alla får en riktig God Jul och Ett Gott Nytt År!

xoxo Maria💜

Likes

Comments

Idag har jag min sista lektionsdag och det har aldrig passat bättre än just nu. Har en lektion kvar men däremot så slutar jag på fredag pga att jag är ledig imorgon för att treorna ska ta studenten, Längtar tills jag står där i trean och ska gå ut skolan... men för nu så får jag nöja mig med att jag går ut ettan. På fredag är det äntligen avslutning och sommarlov! Det är helt sjukt hur snabbt tiden har gått, det kändes som det vore igår som man började på gymnasiet, Undrar då hur snabbt de återstående året kommer att passera?! Nu ser jag framemot ett lov full av skoj och sömn.

Xoxo Maria💜

Likes

Comments

​Idag är det bara en skolvecka kvar för mig och sedan går jag på sommarlov, Önskade dock att det skulle vara sommarväder ute när man går på lov men det verkar inte bli så :( Aja jag är glad ändå ! :) Längtar tills Fredag :)

Xoxo Maria💜

Likes

Comments

​Idag har jag haft mattenationella i 4 timmar, bara det säger mycket... 

Kan inte skolverket fatta att vi som går på Samhällsprogrammet går där för att slippa matten så  mycket som möjligt (Iallafall min klass och tror nog inte att vi är ensamma...) Varför måste vi ha mattenationella när man ändå kommer att glömma bort allt senare i livet?! Visst jag kan hålla med om att man behöver grundläggande kunskaper i matte för att klara sig i livet, men det börjar gå överstyr. När elever är stressade över nationella så  pass att de har rent utsagt ångest för att de känner sådan stor press. Är inte elevernas hälsa det minsta viktig? om det är så  varför sätta upp krav som gör att eleverna mår psykiskt och fysiskt dåligt för att de inte kan nå upp till kraven. Jag säger inte att man ska ta bort nationella proven men att man inte ska ha för höga krav på eleverna, vi är ju bara människor trots allt. Människor misslyckas ibland och man är inte alltid på topp. Tycker att hysterin kring nationella inte ska få finnas. Det är bra om alla gör sitt bästa på provet men mer än så kan man inte göra

Xoxo Maria💜

Likes

Comments

​Idag är det måndag och måndagar är inte särskilt roliga. Däremot så kommer min kompis komma enda från Finland hit imorgon så därför är jag taggad!  

Måndagar in-general är jobbiga för att det precis oftast vart en skön helg, men denna måndag känns inte särskilt jobbig, har inte gjort särskilt mycket i helgen och har då ingen anledningen att vara deppad😜

Hoppas ni alla har haft en trevlig helg och att ni får en fortsatt trevlig vecka!😊

Xoxo Maria💜

Likes

Comments

​Först och främst, förlåt för en dålig uppdatering.Har haft mycket i skolan på sistone men nu är jag äntligen tillbaks. Ja vad har jag gjort? jo jag har haft nationella prov, trodde faktiskt att man skulle bli av med de när man slutade nian men så är tydligen inte fallet.. Att ettan skulle vara så jobbig visste jag inte. Allt jag fått veta är att tvåan är den årskursen som man nästan går in i väggen för att man är så stressad. Trean säger många är chill och inte särskilt mycket plugg, förutom gymnasiearbetet dock 😜

Utöver skolan så har mitt liv varit ganska tråkigt på sistone och inget särskilt har hänt. Däremot är det valborg imorgon så vi får hoppas att det sker något skoj under morgondagen.

Xoxo Maria💜
Likes

Comments

Hej allesammans. Detta är mitt första blogginlägg så det kanske inte är det bästa men jag ska försöka så gott jag kan😉

Jag har bara haft en blogg tidigare och det var när jag var ca 10 år och den var inte särskilt intressant så ska försöka göra denna blogg så intressant som möjligt. Jag kommer skriva om min vardag och också om saker som intresserar mig som t.ex Musik, träning och samhällets/medias ideal m.m . Hoppas ni tycker att det ska bli kul att lära känna mig, jag ser fram emot att lära känna er 😃

Xoxo Maria 💜

Likes

Comments