Header

Jag började på ett nytt jobb för två veckor sen och det blev en omställning. Från att ha varit arbetslös och "ledig" på dagarna, jobbar jag nu heltid och ska komma in i nya rutiner med lämna/hämta vovvan, åka buss, sitta vid ett skrivbord och komma hem rätt sent på kvällarna.

Livspusslet har ändrat sig kan man säga och jag ska hitta balansen mellan arbete och fritid.

Jag tycker mitt nya jobb är spännande och en rejäl utmaning. Därtill måste jag lyssna på kroppen också och inte glömma att vila ibland.

Då är det bra att fundera över hur jag vill att livets olika delar ska se ut och inte vara rädd för att ändra om det behövs.

Hur vill du att ditt liv ska se ut inom områden som:
- arbete
- ekonomi
- hälsa
- fritid
- andlighet

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

En affirmation är en positiv föreställning om dig själv och din omgivning. När du använder dig av affirmationer skapar du aktivt en ny föreställning om dig själv och ditt liv. Du omprogrammerar dig själv så att säga och arbetar med hur du ska förändra din framtid, fast själva affirmationen beskrivs  i nutid, som om det den beskriver redan har skett!

Min egen erfarenhet av att arbeta med affirmationer är positiv. Jag har förändrat min självbild och hur jag ser på mig själv och mina möjligheter genom att använda mig av affirmationer. 

Exempel på affirmationer hittar du här

Likes

Comments

Ibland önskar man resultat men når inte riktigt dit. Då kan du använda dig av fyra grundstenar för att nå ditt mål. De fyra grundstenarna är:

1. Önskat resultat

2.Feedback

3. Flexibilitet

4. Handling

Gör så här

ÖNSKAT RESULTAT

Tänk ut vilket önskat resultat du skulle vilja ha.

FEEDBACK

Är du beredd att, när du börjar jobba mot det resultatet, vara uppmärksam på din omgivning för att märka ifall det du gör verkar bra?
Märk också från dig själv ifall du får signaler om att du kanske är på fel spår. Eller rätt?
Med skärpta sinnen, ödmjukhet och respekt för andra och dig själv kommer detta att gå utmärkt.

FLEXIBILITET

Är du sedan flexibel nog att vilja och våga ändra ditt beteende allt utifrån den feedback du får?
Och är du beredd att låta det fortgå, så du hela tiden är beredd på att vara flexibel?

Ha ditt önskade resultat klart för dig, så är du mer än halvvägs dit.

HANDLING

Om du nu svarat ja på ovanstående frågor, och om det önskade resultatet verkligen är värt att uppnå, då finns det egentligen inget som hindrar dig från att sätta igång.

Är du beredd på att handla?

ACTION!


Likes

Comments

Evelyn Glennie är från Skottland och slagverksvirtuos. När hon var 12 år blev hon döv och känner vibrationerna genom sina fötter när hon spelar musik. Jag tycker det är fantastiskt att se hur Evelyn skapar sin verklighet. 

Likes

Comments

Jag brukar lyssna på podcasts ibland och min favorit är ett program som heter "Why Shamanism now" som leds av en kvinna som heter Christina Pratt. Shamanism handlar om visdomen att hitta sitt inre universum och sin egen visdom. Vi, människor, har en fantastisk förmåga att läka oss själva för att vi är intelligenta varelser som kan fatta beslut, göra aktiva val och lära oss av de erfarenheter vi gör genom livet. Det är vad livet handlar om, att lära sig, och växa som person.

Det som jag vill dela med mig av i det här inlägget handlar om visdomen att läka sig själv och budskapet har satt sig hårt i mig eftersom det är ett budskap som jag strävar efter att förmedla i mitt kall som vägledare till omvärlden.

Hur du gör för att leva ditt liv i sanning

  • Sluta ljuga för dig själv
  • Lyssna på vad kroppen säger till dig
  • Hitta dina värderingar om hur du vill vara - det som är sant för dig

1. Hur definierar du DITT LIV?

Det första du ska göra för att kunna leva ett meningsfullt och sant liv är att hitta din definition av vad det innebär att leva ett fint liv. Ofta är det så att vi missar poängen med att det är VI som definierar och bestämmer över vårt liv, eftersom vi är programmerade av "gamla" historier från vår barndom.

Våra föreställningar av vad det innebär att leva väl är ytliga och baseras på gamla kulturella värderingar som du fått från din sociala omgivning från det du var 3-4 år gammal. I och med detta har vi fostrats in i en kultur där vi glömmer bort oss själva och vår fysiska, mentala och emotionella kropp.

Allt omkring oss är energi och energi är kraftfullt. Det innebär att allt du tänker och säger om du själv och din omvärld i positiva eller negativa ordalag skapar en känsla i dig och skapar ditt liv utifrån dina tankemönster.

Du måste sluta ljuga för dig själv och bli sann till 100 % i både tankar och handlingar. Du behöver lyssna på vad hjärtat och kroppen säger till dig. Känns det lätt är det rätt, känns det tungt och tråkigt är det något i ditt liv som är fel. Och det fantastiska är att allt detta berättar din kropp för dig!

Från vår barndom bär vi med oss emotionell visdom som har format dig till den du är idag. Det är din känsla av dig själv, hur du mår och vad du vill med ditt liv. Dessa föreställningar formar ditt liv.

Vad vinner DU på att hålla kvar vid dessa mönster?

En vanlig orsak är att du slipper ta ansvar och du stannar kvar i en trygg gråzon, där du vet vad du kan förvänta dig och slipper ta tillbaka din styrka.

Alla människor har en livsuppgift, något som vi ska åstadkomma under vårt liv. Vissa av oss är fantastiska författare, musiker, konstnärer. Andra människor lever hängivet för att hjälpa andra människor att må bra. Vill man hitta sin livsuppgift, då måste man vara sann mot sig själv. Man måste våga dumpa tryggheten i gråzonen och ta steget rätt ut i det okända. Våga hoppa! Nu säger inte jag att mitt sätt som gjorde att jag befinner mig här nu, är det rätta sättet för alla människor. För vi är unika individer!

Frågan är HUR du ska kunna utföra din livsuppgift om du lever ett falskt liv och inte är sann mot dig själv. Ibland måste man trotsa rädslan och slå hål på de vita lögnerna för att kunna leva sitt liv i sanning.

2. Inse att döden är en läkningsprocess

För att bli "hel" och "frisk" behöver du förändra dig själv för att må bra. Du behöver "ta bort" de osanna bilderna av ditt gamla jag och återfödas. Jag ska ta ett exempel så du förstår hur jag menar.

Ända sen jag var liten och gick i första klass, har jag varit en "tyst" person. En som inte syntes eller hördes. Och det fick jag alltid höra, att jag måste ta mer plats och våga ta för mig. Men eftersom jag blev mobbad och klasskamraterna skrattade åt mig när jag öppnade munnen, drog jag mig tillbaka bakom en hög och röd tegelmur som var omöjlig att slå hål på. Så där satt jag år efter år i offentliga sammanhang och var tyst för det var min trygghet där bakom muren.

Så i maj förra året åkte jag på gruppcoachutbildning hos Kjell Haglund och hade en stor klump i halsen större delen av utbildning. Jag ville så gärna vara som alla andra var (som redan kände varandra efter en veckas utbildning), men jag vågade inte. Så jag försökte lite halvhjärtat att ta plats ...

Sen på söndagen var det min tur att bli coachad och då raserade jag muren fullständigt. För då kom alla känslor, sorg och besvikelse och ilska över att jag begränsade mig för att jag var rädd för vad andra skulle tycka om mig. Och så hade det varit i 33 år, att jag inte vågade ta plats och skyddade mig bakom min röda tegelmur. Och jag bestämde mig där och då att jag ska tala när jag har något att säga och jag ska stå för min åsikt och inte bry mig om vad andra kan tycka om det. Och den pånyttfödelsen har inneburit att jag tar steget fram och jag säger min åsikt och jag markerar vad jag tycker känns fel och kränkande.

3. Samhället och individen

För det första måste vi inse att vi gett bort vår unikhet och frihet, och låter oss definieras av kulturen i vårt samhälle. Och genom att leva i kulturen och kämpa med den missar vi poängen och låter kulturen definiera våra liv och om vi accepterar eller inte accepterar den.

Vi missar att allt är konstruerat - kultur är inte verklighet utan det är konstruerat. Vår kultur i det svenska samhället är inte den samma som i USA eller på Bali. Och bara genom att inse det så kommer också förståelsen att vår kultur inte är den enda verkligheten. Det som händer när vi låter kulturen definiera oss och få oss att gå emot hjärtat, sinnet, kroppen och själen är att vi blir sjuka. Vi hamnar i utmattningsdepression, får värk och ont i kroppen. 

Fundera över:

Steg 1: Vilka etiketter och roller har samhället gett dig och vägra bära dem alla. 

Steg 2: Fråga dig själv vem du är utan alla etiketter och roller.
1) VEM ÄR DU?
2) VARFÖR ÄR DU HÄR?
= Där har du svaret på din livsuppgift.

Steg 3: Definiera dig själv från din sanning och utifrån dina värderingar och tjäna samhället utifrån din sanning. 

Vi är kulturen och vi skapar den tillsammans.


4. Individen och samhället

Ditt unika ansvar på din livsresa är att förmedla din visdom till din omvärld. Det är också ditt ansvar och sanning att må så bra du kan.

Slutligen vill jag säga:

Det är inget fel på dig! Oavsett vad dina föräldrar gjorde eller hur din barndom var. Så är du en fulländad stjärna som ska lysa av egen kraft. SLUTA handla som att DU är fel, för det är du INTE! Definiera dig från dig själv - från hjärtat och utåt. Visa din visdom och sanning - det är din styrka!


För den som är intresserad av att lära sig mer om shamanism och personlig utveckling, har jag en workshop som heter "Finn din inre krigare" den 14 mars 9-15 på Hälsostugan i Gislaved.
Du anmäler dig​ på Biletto eller till mig på telefon 070-3924566
och även på
Facebook kan du läsa mer 


Likes

Comments

Någon gång i livet passerar man en gräns, där något inom en brister. Kanske har man varit tålamodet själv och alltid tagit emot och tigit. Försökt att inte ta åt sig, försökt att vända andra kinden till.

Så kommer man en dag till den där gränsen och det som brister inom en. Det gör ont till en början, när man inser att vägen man vandrat faktiskt har varit kantad med mer smärta än vad som hade varit nödvändigt. På något sätt så söker vi människor oss till lidandet och det har att göra med den sociala värld som vi lever i. I den sociala världen får vi lära oss från det vi är tre-fyra år, vad vi ska göra för att andra människor ska tycka om oss, vilka krav och förväntningar som ställs på oss och som vi bör uppfylla för att ha en plats i det samhället.

Jag minns tydligt när min sträng brast och hur mina ben började skaka och jag insåg att jag kan inte delta i det här spelet längre. Inte utan att gå under själv och jag var tvungen att välja om jag ville finnas kvar som den "gamla" Mia och foga mig i allt som försiggick omkring mig eller om jag skulle bli sann mot mig själv, lyssna på vad min kropp skrek om och sluta låtsas.

Jag valde mig själv och väckte min inre healer till liv. Valde att kliva av, sluta strida och istället ägna mig åt mig själv och vad jag ville med mitt liv. Jag valde att börja känna det som mitt hjärta talar om. Jag valde att följa min väg och ha tillit till att det som är ämnat för mig kommer bara jag vågar hoppa ut i det okända.


Likes

Comments

Jag är uppvuxen med berättelserna om samerna som farmor brukade berätta för mig när jag var liten. Glöm inte vem du är brukade hon säga. Och jag minns hur vi brukade jojka i telefonen innan vi sa go natt och la på luren. Jojk är kraftfullt och jag tycker att Jon Henrik är duktig.

Likes

Comments

Stress är en del av livet. För urtidsmänniskan var stress ett sätt att uppfatta fara och sätta kroppen och alla sinnen i alarmberedskap för att kämpa eller fly, och för att överleva! I det samhälle du lever i idag har stressen kommit in i vardagen på ett helt annat sätt och även fått en lite annorlunda karaktär då tidsbrist och känslan av otillräcklighet har ökat.

Det är när du känner att du tappar kontrollen, känner dig otrygg och saknar mening som risken för stress ökar. Stress uppkommer ofta som en följd av dina tankar, av dagligt grubbel. Kroppen har svårt att se skillnad på tankar och verkliga fysiska faror, därför skapas samma kroppsliga reaktioner.

De flesta av oss upplever situationer som är jobbiga och påfrestande någon gång i livet. Utbrändhet eller stresskollaps är ett tillstånd då kroppen säger ifrån på skarpen och individen tvingas att bromsa in ordentligt.

Symtom

Man kan få kognitiva begränsningar som exempelvis minnesstörningar, svåra koncentrationsproblem, oförmåga att tänka klart, svårt att tåla stress, är överkänslig för ljud, ljus, lukter, kan ha tunnelseende.

De somatiska och psykiska symtom man upplever kan vara trötthet/utmattning, svårt att sova, känslig för infektioner, känslig för smärta, problem med muskler och från mage-tarm. Man kan känna sig nedstämd och "känslig".

För att läka din utmattningsdepression behöver du ändra ditt sätt att leva, tänka och känna. Du behöver bygga upp nya rutiner och bli aktivt medveten om vilka situationer och stressorer som påverkar dig.

Stressorer kan delas in i tre kategorier: psykiska, fysiska och sociala.

Psykiska stressorer: brist på kontroll, brist på omsorg om dig själv, för höga krav på dig själv, arbetssituationen, brist på uppskattning, dålig självkänsla.

Fysiska stressorer: ljud, buller, värme, kyla, alkoholism, miljögifter, sjukdomar

Sociala stressorer: ekonomi, arbetslöshet, separationer, dödsfall


Behandlingssteg

Man brukar dela in behandlingen i tre steg:

Steg 1 - Omhändertagande
Vila, sömn och avslappning. Precis efter stressammanbrottet är du oftast väldigt känslig och skör både psykiskt och fysiskt. Och det är viktigt att både kropp och själ får maximalt med vila för återhämtning.

Steg 2 - Att komma i balans

Kropp och psyke ska byggas upp igen. Genom att ta hand om dig själv, äta rätt och motionera bygger du upp kroppen. För den mentala hälsan kan du behöva stöd av KBT och öva din medvetna närvaro genom mindfulness.

Steg 3 - Rehabilitering

Slutligen bör du börja med arbetsträning, genom försäkringskassan och arbetsförmedlingen kan du få hjälp att pröva ett annat arbete som passar dig bättre.


Likes

Comments