Från snåljåp till spender

På sista tiden har jag blivit en big spender. Det känns riktigt lustigt att för första gången leva lön till lön (eller ja, mammapenning i mitt fall). Jag har sparat pengar sen jag började jobba när jag var 16 år, men då hade jag inget riktigt sparmål. Det var först när jag träffade Macke som jag blev ännu mer sporrad att spara, då jag ville att det skulle gå till vår framtid. När vi blev gravida efter 1,5 år så kändes det såå tungt. Vi som precis börjat planera upp livet och barn hade vi tänkt där långt i framtiden, när vi hade ett tryggare boende än hyresrätt, när vi kunde skämma bort vårt barn med resor och utflykter och inte köpa massa på loppis. Det kändes dumt att behålla barnet och inte kunna ge framtiden som vi kämpade för, samtidigt som jag och Macke kände att vi hade mycket kvar att ge varann som par innan vi var tvungna att lägga all vår fokus på någon annan. Men känslomässigt ville vi såklart behålla det, vi visste båda två att vi ville ha barn ihop så det blev tufft när vi gick igenom en abort. Vi ångrade inte beslutet då vi inte hade kunnat ge det barnet den framtid som vi kan ge Ludwig, men det var som en ännu större sporre till att spara MER. Så vi slet på! Jag jobbade extra under pluggtiden och vi snålade som fasen. Hellre ett snålt liv innan bebis än tvärtom tänkte vi.

Vi sparade ihop det mesta till en bostadsrätt, så vi både skulle ha pengar färdiginvesterade till det framtida huset och även sparar in lite på boendekostnad. Sen hade vi lagt undan 20 tusen till en bebisbudget för grejer inför bebisankomsten (som visserligen spräcktes med ett par tusen) och sen en vanlig budget på 40 tusen som vi har för oväntade utgifter. Det sista sparkontot känns tryggt att ha om det skulle hända något med Ludwig, men även för oss, Zelda, bilen eller dylikt. Macke har även ett eget sparkonto nu när han är den enda som jobbar, hans nästa sparmål är en ny bil. När båda jobbar kommer vi spara främst pengar till ett familjekonto, där vi använder alla pengar tillsammans. Allt ifrån en gemensam shoppingdag, djurparksbesök eller någon större resa kan vara sånt som pengarna går till. Detta är främst sånt vi kommer spara till i framtiden, och vi kommer då inte spara regelbundet till Ludwig. På onsdag ska vi ha bankmöte och då kommer jag och mina föräldrar köpa en del investmentfonder till Ludwig. Dessa kan växa till sig och fyllas på vid behov (jag misstänker att Ludwigs morfar kommer bygga upp en mindre aktiebörs lagom tills han blir stor), men jag och Macke kommer lägga mer pengar på upplevelser i familjen. Så här gjorde vi i familjen jag kommer från; mor- och farföräldrar lämnade pengar som placerades i fonder och aktier istället för att mina föräldrar sparade pengar till ett vuxenkonto, istället la dom pengar på resor med oss. Sen har mina föräldrar alltid funnits till hands, och gett mig litet studiebidrag bl.a. Och det vill jag och Macke kunna ge Ludwig med, ett litet bidrag när han investerar i ex. boende eller utbildbing.

Men vi sparar inte alls mycket pengar nu, för vi känner att det är viktigt för oss att kunna ge Ludwig det han behöver istället för att leva lite snålare. Varken jag eller Macke (speciellt han) är fan av att köpa begangnade saker. Möbler kan funka men leksaker och sånt vill vi kunna ge nytt till vårt barn, sen att det ärvs vidare inom familjen har vi inga problem med. Men det känns liksom så speciellt att få skapa historia med nya grejer, att kunna plocka fram kläder och leksaker som man minns när dom köptes, och då kanske ska användas till Ludwigs syskon eller kusiner. Sen är det klart att jag kan köpa några enstaka plagg på second hand om man hittar något fint.

Jag och Macke har det verkligen inte bättre ställt än någon annan, vi tjänar som vilken svensson som helst båda två och jag har även pluggat ett tag så jag har gått lite minus på det. Visserligen har jag nog haft tur ekonomiskt från min uppfostran. Jag har fått lära mig hur man placerar pengar och även fått ett väldigt generöst startkapital av både mina mor- och farföräldrar men jag har aldrig behövt sälja av några aktier eller fonder något än. Jag har använt lite av det som min morfar lämnade när han gick bort för fyra år sen, men det har bara gått till renovering av lägenheten så det känns som en helt okej spendering.

Det här är en liten översikt hur vi tänkt kring ekonomin. Vi är antagligen inte själva om att tänka så här, men det finns säkert många som tänker helt olika. Jag tycker det är jättekul att höra hur olika hushåll ser på utgifter och sparande, vad som prioriteras högt och lågt. Jag och Macke prioriterar ett stabilt hem med mat på bordet. Vi snålar hellre in på snabbmat och lägger pengar på ex. lite mindre resor med familjen. I framtiden kommer nog någon eller båda av oss gå ner lite i arbetstid med så vi får mer tid för Ludwig och eventuellt fler barn. Det är också något vi prioriterar framför fester och restaurangbesök.
Jag tror att man klarar sig långt så länge man har en plan, ett sparmål och kanske en back-up plan om något skulle skita sig. Det enda som kan få mig att höja på ögonbrynen är när folk som har en svag inkomst och knappt något undansparat bestämmer sig för att skaffa barn. Absolut inget fel med det, jag vet många som får det att  gå runt genom spara in på annat, köpa begangnade prylar eller minska ner på utgifterna.  Jättebra! Men för mig är det lite otänkbart att inte kunna leva månaden ut utan att oroa mig över om man behöva be om pengar eller prylar av föräldrarna eller hamna hos inkasso, och sedan skaffa barn i en sådan situation. Men detta är som sagt helt och hållet mina egna tankar och idéer. Och det är väl tur att smaken är som baken.


#ekonomi #föräldraskap 

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229