Eksem och mina favoritkrämer

Ludwig har ju oturligt nog fått min eksemhy, stackarn. Jag har än idag problem med eksem och det blossar upp på torra partier under vintern, samt i böjvecken under varma sommaren. Så tur i oturen så har jag lite koll vad som funkar för min hy, och har därför kunnat prova mig fram till vad som funkar för Ludwig. Och äntligen kan jag plocka fram lite farmaciskills så jag kan solla ut ett par produkter som vi lärt oss att man ska ta det lite försiktigt med för dom allra minsta. Så här är en lista på det jag använder och provat på Ludwig. Dock skriver jag bara ut receptfria produkter här, dom receptbelagda till mig är glukokortikoider i grupp III och som tur är har inte Ludwig behövt något sådant än. Om det är någon som sitter inne på något annat bra tips för småbarnseksem får ni GÄRNA kommentera!

Miniderm
En vanlig glycerolkräm som funkar jättebra på Ludwigs tunna hud. På min hud gör den ingen nytta då den inte är tillräckligt fet. Men det här är en toppenkräm som man kan smörja in för att återfukta, även om det inte är eksem man ska behandla.

Decubal
Ett alternativ till miniderm. Jag upplever den som lite fetare så det tar lite längre tid för den att tränga in, men jättebra helkroppskräm ändå. Till mig själv föredrar jag denna framför Miniderm.

Decubal Lips & Dry spots
Det här är en salva som jag aldrig riktigt fastnat för. Fetthalten är 99%-ig, så ännu fetare än vaselin. Jag har därför haft svårt att hitta något bra användningsområde för denna salvan. Det är först nu när Ludwig kom som jag börjat fatta tycke för denna mirakeltuben. Jag stryker på det på hans värsta områden och allt det röda försvinner. En liten tub dock, så verkligen ingen helkroppsprodukt.

Locobase
Denna krämen är betydligt fetare och passar min torra hy runt eksempartierna perfekt. Till Ludwig blir den lite för fet att ha på hela kroppen men jag använder det ibland på hans hals där det blir som ett skyddande ytskikt då vi har en riktig dregelmaskin.

Locobase Repair
Detta är min egenvårdsfavorit vid behandling av eksem och riktigt torra hudpartier. Den feta krämen är som vanliga Locobase men med bland annat kolesterol som tränger ner och luckrar upp den torra huden bättre. Ett bättre och skonsammare alternativ av karbamidkrämer, såsom Canoderm och Fenuril, då salterna kan vara lite irriterande på småbarnshuden. Väl värt pengarna!

Dexem creme
Den kortisonfria salvan mot eksem är ett alternativ om man vill snabbt lindra eksem. Jag tycker dock inte det är någon ultimat underhållsbehandling men är perfekt att ta när det bryter ut. Konsistensen är nog det jag gillar minst med den. Liknar Bephanten så det bli lätt kladdigt.

Hydrokortison
Självklart kör vi 1%-ig kortison också. På universitetet lärde vi oss dock att försöka undvika glukokortikoider till barn under 1 år så jag försöker vara sparsam med detta. Bvc säger dock annat så jag använder det med förnuft helt enkelt. Jag kör det i 1-veckors behandlingar om det behövs och sen försöker jag hålla mig till dom andra produkterna som inte är lika uttorkande.


  • 302 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229