Budget för 2017

Detta är något nytt vi provar här hemma, men känns redan som en framtida tradition. Vi sätter oss ner och lägger ut hela årets månadsbudgetar, med planerade resor, föräldraledigheter och allt. På detta vis slipper vi få ångest över att vi inte håller våran matbudget eller sparmål under mer kostsamma månader. Hur smart som helst. Får tacka den fantastiska fb-gruppen Economista för tipset. Är ni som tjejer intresserade av privatekonomi och aktier så rekommenderas denna grupp starkt.

Fr.o.m. februari kommer Macke använda många av lägsta nivå-dagarna för att behålla sin SGI. När vi lägger ny budget månad för månad är det lättare att se hur många dagar på SGI-nivå vi kan ta ut. Vi är rätt säkra på att vi inte kommer få plats på fsk till Ludwig innan augusti som tidigast, och då vi inte vill känner att han hade mått bra av en tillfällig dagisplats så får vi pussla med dagar fram tills hösten. Men det hade vi ändå räknat med och vårt mål är att inte sätta vår kille på fsk för tidigt. 1,5 år var mitt minimum men skulle han kunna vara hemma framåt 2 år hade det varit lyx. Dock lever man ju knappast i lyx till vardags då istället, men om vi gör denna årsbudgeten tror jag vi skapar de bästa förutsättningarna för att Ludwig kommer få det så bra som möjligt under sitt andra levnadsår.

Så fram till sommaren kommer budgeten se mer tight ut än till hösten. Vi prioriterar mindre resor på våren, både för att spara pengar och även semesterdagar som vi kan nyttja i sommar för att kompensera ev. brist av föräldradagar. Macke börjar jobba i juni och då går jag på föräldraledighet i minst två månader beroende på hur det ser ut med förskoleplats. Känns toppen att spendera ännu en ledig sommar med Ludwig. Sparmålen kommer vara högre på våren än till sommaren, för lite ska vi allt kunna unna oss då. Så fort vi får lediga dagar tillsammans ska vi kunna hitta på lite roligt i värmen. Till hösten eller då vi båda börjar jobba så lägger vi om budgeten rejält. Höga sparmål, och ev. en utökning av matbudgeten. Vi försöker hålla vår matbudget så vi kan ut och äta/fika för de pengarna som blir över. Om vi ökar matbudgeten kanske vi blir duktigare på att gå ut och unna oss en middag eller två varje månad.

Den enda resan vi har planerat är i augusti. Då ska vi fira min mammas 50-årsdag och det verkar som det blir en medelhavskryssning, sounds great. Även en liten resa genom Sverige under mina lediga veckor nu i januari, med bl.a. hotellövernattning i Vadstena. Kanske kan vi planera en skidsemester till, och sen ska vi även se till att vi har pengar över till någon weekendresa under året. Var och när återstår att se, men jag tror vi redan har pengar undanlagda tills dess (om vi nu håller budgeten vill säga). Men det känns bra att ha resor i bakhuvudet när budgeten läggs, så man kan lägga lite extra i fritidskassan och se om man kan snåla in på café- eller restaurangbesök istället.

Våra månadsutgifter komma skiftas om rejält när jag börjar jobba. Jag och Macke delar upp räkningarna gentemot ens inkomst istället för att ha en helt delad ekonomi. Jag tycker man får ett bättre ansvarstagande själv, och dessutom har vi vår egna sparkonto med egna sparmål. Jag la t.e.x undan lite för att boka en Londonresa som överraskning till Macke, bara en sån sak gör att jag tycker det är fördelaktigt att ha lite privat ekonomi. Många andra fördelar finns, och säkert nackdelar också men detta funkar absolut bäst för oss i nuläget.

Hälsningar från Arlanda! staste killarna i mitt liv.

  • 193 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229