10 fakta om min graviditet/förlossning

1. Jag och Macke hade aktivt försökt bli gravida i 1,5 år innan vi lyckades
Vår bebis var därför riktigt efterlängtad! När vi försökt i ett år så genomgick vi en utredning och efter månader av undersökningar och behandlingar så blev vi till slut gravida med hormonstimulerande medel.

2. Jag mådde illa hela graviditeten och spydde t.o.m. v. 36
Illamåendet var fruktansvärt. Första månaderna låg jag utslagen och bara spydde i Kalmar medans Macke renoverade lägenheten. Det var oerhört svårt att ta hand om sig själv och hunden, jag fick ha spypåse i jackfickan för jag spydde på hundpromenaderna och på väg till coop. Gå i skolan var bara att glömma dom första månaderna så jag fick underkänt i en kurs. Jag spydde bara några gånger i veckan när jag började jobba så under sommaren lyckades jag göra färdigt kursen jag missade.

3. Jag gick upp 16 kg under graviditeten (10 kg ökade jag under sista månaden då jag slutade spy)
Ja, 16 kg var väl rätt lagom. Förvånade mig att det blev så mycket men tyckte inte det var för hög viktökning. Ludwig växte till sig så bra så jag kunde leva med illamåendet då det inte verkade påverka honom. Jag unnade mig glass ibland men annars var jag oerhört noga med vad jag åt för att jag ändå åt för min bebis också, så inte mycket onyttigheter.

4. Jag gick 11 dagar över tiden
Här lägger jag till ett stort MEN från föregående inlägg. Jag åt inte onyttigheter MEN när man går över tiden så finns inga regler. Då sket jag i allt. Choklad var min bästa vän under dom sista dagarna.

5. Min förlossning tog 52 timmar; 36 timmar i latensfas och 18 timmar i aktivt förlossningsarbete
Jag tycker det är svårt att mäta sin förlossning då vissa har knappt märkbara värkar i latensfasen, vissa har värkar med värkpauser upp mot en timme etc. Men i 52 timmar hade jag kraftiga värkar med den längsta värkpausen på 10 minuter, och 6-7 minuter var det mellan varje i hela latensfasen. Jag tycker värkarna knappt ökade i styrka från latensfasen igenom till halva aktiva fasen (när jag var öppen 6-7 cm började dom tillta, innan dess var dom rätt lika i styrka). Så jag tycker jag kan påstå att jag hade en rätt aktiv förlossning (värkmässigt) i 52 timmar, sen är det ju olika hur man räknar.

6. Min första värk kom natten till 12e december kl 01:03
I tre nätter tidigare så hade jag haft jobbiga molande förvärkar och trodde jag skulle få svårt att avgöra skillnaden mellan en förvärk och en riktig värk. Man har hört att mångas värkar kan börja med ett molande och sen trappas upp så övergången blir rätt subtil. Men inte för mig. Första värken var så kraftig och distinkt så man bara for upp i sängen och tänkte YES, äntligen! Jag försökte somna om igen för jag tänkte att jag det skulle ta ett tag innan nästa värk men dom kom direkt med mindre än tio mintuers mellanrum (men blev tyvärr inte tätare på mycket länge).

7. Jag fick en sovdos när jag var öppen 2,5 cm efter 22 timmar värkar
..som inte hjälpte alls! Jag var ändå positiv till en sovdos. Helst av allt ville jag bara få förlossningen klar men jag blev så utmattad av att bara få vila 6-7 minuter mellan värkarna, och natt nr 2 närmade sig. Och sömntabletterna som jag tog när vi kom hem igen funkade jättebra, men morfinet inte alls. Eller jo jag fick försvagad andning som resultat. Jag blev borta och groggy så andningen, som var min enda livboj igenom allting, blev helt sabbad. Jag började hyperventilera när jag inte kunde "dyka" in i värkarna som förut och Macke satt/låg med ansiktet mot mitt för att guida min andning och avslappning. Fantastiska kille, det kändes bokstavligt talat som han hjälpte mig från att drunkna denna natten.

8. Krystningsfasen tog ca 20 knäpptysta minuter
Det var bara full fokus. Jag hade tidigare fått värkstimulerande men till krystningsfasen så tog droppet slut och det nya hann inte verka. Hallelujah för mig som fick tillbaka hanterbara värkar igen. Jag sa inte ett ljud under krystningarna och tyckte barnmorskan som så "ååh bara lite till" i varenda värk var DUM I HUVUDET just då. Men jag höll allt inom mig, all jävlar anama skulle komma ut i krystningar och inte i vrålande.

9. Efter förlossningen mådde jag bra förutom att jag fick feber av en svagare hudinfektion på ryggen
...av ett massageredskap i trä som Macke pressade in i svanken på mig under merparten av tiden på förlossningen, under mina direktiv såklart. Jag hade förväntat mig ryggbesvär av EDAn som komplikation men inte en stor brännande hudinfektion haha. Värkarna var så kraftigt koncentrerade till ett ställe på ryggen och det var så skönt när någon bara tryckte in en träpinne i ryggen på mig haha. Det och TENSen med samtliga plattor runt svanken spridde liksom ut smärtan lite mer.

10. Min mamma, moster och mormor har liknande tuffa eller långa förlossningar bakom sig
Det långa värkarbetet och långsamma fortskridningen är troligtvis något jag ärvt. Så vi är nog inga optimala barnafödare i vår släkt men damn it, vi är fighters!
Trots tufft och långt värkarbete så är jag otroligt taggad till nästa förlossning. Jag som nästan kände att jag skulle gå under om jag födde vaginalt en gång i tiden skulle nu istället bli väldigt besviken om nästa barn skulle behöva tas med kejsarsnitt. Känslan av att få föda barn med Macke vid sidan om mig hela tiden var helt jävla AMAZING!!

Gillar

Kommentarer

mammashus
mammashus,
Åh vad jag kände igen mig i det du skriver! Från första värk tog det 56 timmar innan lillan var ute, och precis som du skriver så var det som mest 10 minuter emellan etc. Även för mig var det drygt ca 18 timmar aktivt förlossningsarbete. Men för mig slutade det med sugklocka, och nästan snitt. Men jag är också taggad inför nästa förlossning. 😊 Så häftig upplevelse! nouw.com/mammashus
marcusdotter
marcusdotter,
Åh gud ännu längre, vilken kämpe du är!! Tycker inte jag hittat någon med liknande fl-upplevelse, så kul (men ändå inte haha) 😂 va kul att du är nöjd, trots hur det slutade, för mig gick det nog betydligt skonsammare. All lycka till nästa förlossning! 🎀 nouw.com/marcusdotter
mammashus
mammashus,
Haha jag kände samma sak, kul (men ändå inte 😅) med någon med liknande upplevelse. Vi får hoppas det går lite snabbare för oss båda nästa gång. 🌸nouw.com/mammashus
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229