Nu idag ska jag göra egna kåldolmar för första gången i mitt 48-åriga liv. HU, en rysare! 😲
Anledningen att göra detta mattantsinlägg är för att dokumentera bilder, step by step. Till nästa gång jag gör kåldolmar (om de blir bra 😁) Sen om andra uppskattar är ju ett plus.

Hittade inte vanlig sirap, men agavesirap som jag aldrig hört talas om 🙄... hoppas det fungerar det med.

Låt oss börja!

För två personer.

Koka 1 dl ris. Låt svalna.

Finhacka en halv gullök.
Blanda 150 gram fläskfärs eller annan färs (med fläskfärs blir/ska kåldolmarna bli saftigare, återstår att se), 1 ägg, kalla/svalna riset, salt och svartpeppar, ganska lös smet.

Koka halvt vitkålshuvud i saltat vatten. Bladen ska bli lite mjuka och lätta att få av.
"Skala" ner den tjockaste stommen på bladen och lägg en klick färs.
Rulla ihop.
Spar "kålvattnet" till senare.

Lägg dem i en smord (med smör) ugnssäker form.
Häll över med lite sirap och smält smör.

Värm upp ugnen till 200 grader, in med formen i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Efter ca halva tiden häll på ca 1-2 dl kålspa från kokningen. Jag hällde även på lite mer sirap 😁.
Jag vänder kålisarna mellan varven, för att få så jämn färg som möjligt.

Koka potatis!

Färdiga kåldolmar!

Potatis, gräddig sås och kålisar!

Tja, för att vara första gången helt okej, kål smakar kål.
De tog slut på nolltid så ett gott tecken på det 😜.

Men nästa gång ska jag ha annan sirap, tror det låg mycket i den, att smaken inte blev perfekt. Så som mammas kåldolmar, för de är i världsklass.

  • 172 visningar

Gillar

Kommentarer

Ami
,
Men så gott! Och så duktig du är!rendahlispanien.wordpress.com/
Carita
,
Smaskens ser det ut! Jag hade inte haft tålamodet 😊debutsky.wordpress.com
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229