God morgon sĂ€ger jag kl. 11.30 😂, men jag har faktiskt varit pĂ„ benen tidigare Ă€n sĂ„, hahaha ... Eftersom jag inte gör sĂ„ mycket nu, inte ens en enda macramĂ© sak pĂ„ ett par dagar, bara packat och sorterat ... och som sagt igĂ„r fann jag alla (nĂ€stan, nĂ„gra saknas, grrrr) cd-skivor frĂ„n resor sĂ„ blev det mycket sortering och överföring av dem till externa hĂ„rddisken.

Damascus i Syrien var jag och besökte december Är 2008 ... nÀr den staden var hel och ren, full av liv och rörelse. TÀnkte jag kan visa nÄgra bilder dÀr ifrÄn. Oerhört glad nu att jag hunnit se den staden, hur den var och den bör minnas som en stad som började moderniseras otroligt pÄ vissa omrÄden, neonljus, fontÀner, moderna klÀdaffÀrer, kvinnor jobbade, mÀn jobbade, sida vid sida ... dock sÄ bodde jag i den riktigt gamla delen och dÀr var det bara mÀnnen som arbetade, kvinnorna gick armkrok och shoppade.

SÄ klart de Àven hade en "gamla stan-del" som de flesta stÀder har. Den var uppdelad i Muslimska kvarteret, Kristna kvarteret och Judiska kvarteret. Alla var vÀnligt instÀllda oavsett vilket kvarter man var i ... utom pÄ ett stÀlle i det Kristna kvarteret, men det tar jag lite lÀngre ner i inlÀgget.

Var tvungen att smaka pÄ Syrens "egna" öl ... fanns ett café i den kristna delen som sÄlde ... KATTPISS!!! Fiii fasiken vad vidrigt Àcklig den var ... HU! Tog en sipp, sen blev det inget mer av den, provade ett glas rödvin ... samma sak dÀr, hahaha ....

I det Judiska kvarteret tittade jag ut genom detta "fönster" och sÄg bombad byggnad. Tog ett foto (inte det bÀsta för jag blev avbruten) ... en vakt/militÀr kom springande och började skrika pÄ mig. Total förbud att fota den ruinen och han bad mig att lÀgga undan kameran (han var ÀndÄ vÀnlig), och sa att det har varit en judisk skola och gymnastiksal som varit dÀr förr, minns inte vilket Är som den bombats ... judarna blev ju utdrivna frÄn staden, men nÄgra fanns kvar nÀr jag var dÀr och hade smÄ butiker ... bland annat de enda som hade vinshop. Just alkohol kan jag ocksÄ komma tillbaka till lÀngre ner i inlÀgget ...

JÀttestor marknad. Glitter, fÀrgglatt och gaaaalet mycket saker, bÄde supervackra ting och skrÀp, mest skrÀp faktiskt, hahaha ... Men lika dÀr, alla vÀnligt instÀllda, alla olika nationaliteter, religioner ... frid och fröjd och jag kÀnde mig otroligt trygg.

Mest bisarra jag sett Àr nog att levande getter gick lite löst inne i "garagen" lugna och fina, men de förstod inte vad som vÀntade.

Deras öde var i skyltfönster.

Även om jag kĂ€nde mig trygg sĂ„ blir det galet lĂ€skigt nĂ€r marknaden bommades igen för natten. Folktomt och spöklikt. Det stod militĂ€rer med k-pistar vid bommarna sĂ„ obehöriga inte skulle köra in pĂ„ dessa grĂ€nder ... kan sĂ€ga att man var ju inte direkt kaxig nĂ€r man sĂ„g dessa ... det var blicken ner pĂ„ gatan och svepande förbi tyst som en mus.

Sen fanns det sÄ klart andra lÀskiga grÀnder och gator.

Fanns mycket att titta pÄ.

​SĂ„ klart var det ett mĂ„ste att besöka den stora moskĂ©n ... som nu i dagens tid inte finns mer, vad jag hört och sett pĂ„ bilder. SĂ„ tragiskt.

Vi kvinnliga turister fick en drĂ€kt vi var tvungna att ha pĂ„ oss nĂ€r vi skulle besöka stĂ€llet ... ej glömma hĂ€ttan ... Fasiken, jag kĂ€nde mig urlöjlig och som munken Broder Tuck frĂ„n Robin Hood, hahaha 

Och sÄ kommer vi till de rÀliga fÄglarna ... fÄglar överallt!!! KÀndes som en skrÀckfilm HU!!!

Middag blev det en dag i det kristna kvarteret, för jag ville ha ordentligt vin efter mÄnga och lÄnga promenader ... sitta och slappna av med gott vin och god mat.

Servisen var kanske inte den bĂ€sta, inte mot mig iallafall ... killen som serverade bodde i bergen fick jag reda pĂ„, nu efterhand sĂ„ misstĂ€nker jag att han var riktig extremist islamist. SĂ„ obehaglig ... jag var som ett spöke, jag fanns inte, jag var osynlig, inte en blick, ingenting ... bestĂ€llningen fick tas via mitt sĂ€llskap ... aldrig har jag kĂ€nt mig sĂ„ otrygg i hans sĂ€llskap. Nog vet jag hur religioner kan vara och hur kvinnosynen kan vara, men detta var fruktansvĂ€rt obehagligt och olustigt. ÄndĂ„ jobbade han i det kristna kvarteret ... mycket, mycket mĂ€rkligt i mina ögon.

Jag serverade mig sjĂ€lv vin 😉 och maten var supergod!

Ja, man fick röka inne pÄ restaurangen ... och hÀlsosam som jag Àr blev det bÄde vin och cigg vid matbordet, dock innan maten kom in.

Bodde ju mitt i smeten och hade ett hotellrum pÄ en hörna, stora fönster och balkong, dÀr kunde man sitta och beskÄda skÄdespelet nedanför ... vissa sÄlde olika slags nötter i tonvis ...

... andra fick sina skor putsade ...

Mycket rörig trafik, och Ă€r det sĂ„ rörigt kan det hĂ€nda en och en annan krock ... som den hĂ€r taxichauffören som tappade kontrollen och körde rakt in i nötterna ... ingen skadad vad jag kunde se ... Madre Mia vilket liv det blev 😂

I det gamla och fattiga muslimska delen jag bodde i fanns det absolut inte mycket julpynt, mer var det i det kristna kvarteret och i den moderna delen av Damascus ... MEN, det fanns ett ynkligt litet trĂ€d som fĂ„tt lite blingbling 😄

Vinet som jag har pÄ balkongen köptes hos en judisk gammal farbror i det judiska kvarteret och smugglades in i hotellrummet. Men om jag ska vara riktig Àrlig, blev jag vÀldigt förvÄnad nÀr jag en kvÀll promenerade genom en grÀnd i det kvarteret jag bodde i. Det stod ett gÀng gubbar och hÀngde, nÀr jag kom nÀrmre kunde jag se att en lucka hade fÀllts ner och dÀr inne fanns det gott om whiskey och andra spritsorter, sÄ dÀr stod de i mörker och drack och rökte som fÄ ... beredda pÄ att slÄ igen luckan om polis eller militÀr skulle komma. SÄ nu vet ni ... Trodde inte att muslimer fick dricka ... inte röka heller, men de röker som skorstenar mÄnga av dem.

Yep, det var min resa till Damascus för tio Är sedan. Och sÄ otroligt synd att denna stad nu har bombats sönder dÄ det satsades sÄ mycket pÄ turism och modernisering i bÄde shopping och byggnader.

  • Resor
  • 256 visningar

Gillar

Kommentarer

JossusTravelPics
,
Fint ÀndÄ att ha dessa bilder och minnen frÄn en stad som Àr förstörd. PÄminner en del om Libanon, speciellt det du skrev om trafiken och militÀren med vapen.nouw.com/jossustravelpics
MarbellaTanten
,
Ja, jag Ă€r nu glad att jag varit dĂ€r. Fast skeptisk i början nĂ€r den blev bokad, sĂ„dant krĂ„ngel med visum och allt ... ringde ambassader i bĂ„de Sthlm och Damascus, inget svar frĂ„n nĂ„gon. Åkte utan visum och hade bara rena rama turen att jag lyckades komma in i landet :-O
nouw.com/marbellatanten
JossusTravelPics
,
Jag hade ocksÄ tur med visum. Vi bilade ner till Libanon och vid grÀnsen till Syrien var vi tvugna att vÀnta över natten, mannen som ordnade med visum var hemma dÄ klockan var mycket.
Men efter ett tag kom visst en kompis till presidenten förbi, och med hjÀlp av pengar och hans inflytande sÄ behövdes visst inte visum lÀngre.
nouw.com/jossustravelpics
MarbellaTanten
,
Ja, man ska vara glad att vissa gĂ„nger sĂ„ löser sig saker nĂ€r man Ă€r ute och reser. 😃 Skulle gĂ€rna kunnat bli hemskickad igen pĂ„ studs. Hahahanouw.com/marbellatanten
IP: 82.99.3.229